Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2016 16:22 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΣΥΛΛΗΨΗ
Εκτύπωση PDF

Αντηλιακό εναντίον ανδρικής γονιμότητας

Μπορεί το αντηλιακό να επηρεάσει την γονιμότητα του συντρόφου σας;

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την ετικέτα στο αντηλιακό σας. Επειδή σύμφωνα με μια νέα δανέζικη μελέτη, τα φίλτρα προστασίας UV που χρησιμοποιούνται συνήθως στα αντηλιακά μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα του συντρόφου σας.

Ενώ ο σκοπός των φίλτρων προστασίας UV είναι να μειωθεί η απορρόφηση των ηλιακών ακτίνων από το δέρμα σας, πολλές χημικές ουσίες περνούν στον οργανισμό σας καθώς απλώνετε την λοσιόν. Πιο συγκεκριμένα, τα χημικά φίλτρα UV φαίνεται να έχουν βρεθεί στο 95% των δειγμάτων ούρων στις ΗΠΑ.

Οι μελετητές εξέτασαν 29 φίλτρα υπεριωδών ακτινών στα αντηλιακά των ΗΠΑ και της Ε.Ε. πάνω σε υγιή ανθρώπινα σπερματοζωάρια από φρέσκα δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από υγιείς δότες. Όπως διαπιστώθηκε τα 13 από αυτά προκαλούν εισροή ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα του σπέρματος, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματική γονιμοποίηση του ωαρίου. Από αυτά τα 13, μάλιστα, 9 φάνηκε να μιμούνται την επίδραση της προγεστερόνης, η οποία επιβραδύνει την κανονική λειτουργία των σπερματοζωαρίων.  

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά και θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρει γιατί η ανεξήγητη στειρότητα είναι τόσο διαδεδομένη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης , Niels Skakkebaek.

Ο Δρ Skakkebaek ζητεί τώρα κλινικές μελέτες για να διερευνήσει κατά πόσον τα φίλτρα προστασίας UV επηρεάζουν την ανθρώπινη γονιμότητα. Μέχρι, όμως, οι ερευνητές να εξάγουν ασφαλή αποτελέσματα, καλό θα ήταν να προστατευτούμε προληπτικά ελέγχοντας την συσκευασία των αντηλιακών μας για τα παρακάτω «ύποπτα» συστατικά:

  • avobenzone
  • homosalate
  • meradimate
  • octisalate
  • octinoxate
  • octocrylene
  • oxybenzone
  • padimate O

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά