Κυριακή, 15 Απριλίου 2012 21:07 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΣΥΛΛΗΨΗ
Εκτύπωση PDF

Ασκήσεις Hegel

Μια άσκηση με πολλαπλά οφέλη που δεν χρειάζεται ούτε ιδρώτα, ούτε χρόνο, ούτε καν φόρμα γυμναστικής.

Εάν σας λέγανε πως υπάρχει μια πολύ βασική μορφή άσκησης που μπορείτε να κάνετε με τα δωδεκάποντα και το καλό σας φουστάνι, σίγουρα θα λέγατε πως αυτό αποκλείεται. Εάν σας λέγανε πως μπορείτε, μάλιστα, να την κάνετε και καθιστή ή ξαπλωμένη στον καναπέ όσο βλέπετε τηλεόραση, πάλι θα νομίζατε πως σας κοροϊδεύουν. Κι όμως! Ονομάζονται ασκήσεις Kegel και είναι ευεργετικότατες και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Τι γυμνάζουν;

Μπορεί να μην το είχατε μέχρι τώρα παρατηρήσει αλλά στο πυελικό σας έδαφος υπάρχει μια ομάδα μυών που στηρίζουν την μήτρα, την ουροδόχο κύστη και τα έντερά σας. Αυτοί είναι πολύ χρήσιμοι εφόσον σας βοηθούν να «κρατιέστε» όταν θέλετε να πάτε τουαλέτα, εμποδίζουν τα ούρα να ρέουν όταν βήχετε ή γελάτε (μια αυτόματη ικανότητα που θα την εκτιμήσετε μόνο εάν την χάσετε, π.χ. με τη μεταγεννητική ακράτεια) και τεντώνονται για να διευκολύνουν την έξοδο του μωρού κατά τον τοκετό. Τέλος, εκτός από τα πρακτικά ζητήματα, οι εν λόγω μύες είναι πολύ σημαντικοί και για το ζήτημα της σεξουαλικής απόλαυσης, εφόσον μπορούν να συνεισφέρουν σε μια πολύ πιο ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία.

Που θα με ωφελήσουν κατά την εγκυμοσύνη;

Ειδικά την περίοδο της εγκυμοσύνης οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι πολύ ευεργετικές, αφού η ενδυνάμωσή τους συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ωφελειών. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως μπορούν να σας ανακουφίσουν από ένα πλήθος συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης αλλά και μεταγεννητικών, όπως αιμορροΐδες, ακράτεια ούρων (συνηθισμένη κατά τους τελευταίους μήνες), ακράτεια κοπράνων (λιγότερο συνηθισμένη αλλά περισσότερο δυσάρεστη) κ.ο.κ. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την αιδοιοτομή ή κάποιο σχίσιμο κατά τον τοκετό. Τέλος, η απόκτηση ελαστικότητας στους πυελικούς μύες με ασκήσεις Kegel μπορεί να βελτιώσει την σεξουαλική ικανοποίηση μετά την γέννα, αφού θα βοηθήσει τον κόλπο σας να επανέλθει γρηγορότερα.

Πόσο συχνά;

Όπως προείπαμε, δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερος κόπος ούτε συγκεκριμένος μέρος για να ενδυναμώσετε αυτούς τους θαυματουργούς μύες. Το μόνο που είναι απαραίτητο είναι να προσπαθήσετε να εντάξετε τις ασκήσεις αυτές στην ζωή σας ως συνήθεια. Θυμηθείτε τις όταν η τηλεόραση παίζει διαφημίσεις, όσο περιμένετε στην ουρά του supermarket ή κάθε φορά που διαβάζετε τα email σας. Τέλος, δοκιμάστε να τις εφαρμόσετε και κατά τη διάρκεια του sex. Θα νιώσετε και οι δύο τη διαφορά, ενώ θα έχετε ταυτόχρονα καταφέρει να συνδυάσετε την γυμναστική και την διασκέδαση! Εάν, ωστόσο, χρειάζεστε ένα νούμερο για να κατανοήσετε την ιδανική συχνότητα, προσπαθήστε να κάνετε 5 λεπτά ασκήσεων Kegel τρεις φορές την ημέρα.

Πως γίνονται;

Σφίξτε τους μύες γύρω από τον κόλπο και τον πρωκτό, όπως ακριβώς θα κάνατε εάν προσπαθούσατε να αναβάλλετε μία επίσκεψη στην τουαλέτα. Κρατήστε τους μύες σφιγμένους για δέκα δευτερόλεπτα και, στην συνέχεια, χαλαρώστε αργά πριν την επόμενη επανάληψη. Θυμηθείτε να εισπνέεται σε κάθε πίεση και να εκπνέεται σε κάθε χαλάρωση. Προσπαθήστε να κάνετε τρία σετ των είκοσι κάθε μέρα. Ωστόσο, θυμηθείτε να δουλεύετε μόνο τους συγκεκριμένους μύες και να μην σφίγγετε παράλληλα τους γλουτούς, τους μηρούς ή το στομάχι σας. Προσοχή! Εάν νιώσετε οποιοδήποτε πόνο είναι σημαντικό να σταματήσετε.

Μάθετε κι αυτό!

Οι ασκήσεις Kegel δεν είναι μόνο για γυναίκες αλλά και για άνδρες. Με την συστολή και την χαλάρωση των μυών της αντίστοιχης περιοχής μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά