Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 12:45 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Άραγε χόρτασε;

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωράκι σας έχει χορτάσει.

Όσο αναγκαίο είναι να γνωρίζετε πότε πεινάει ένα μωρό, ώστε να του προσφέρετε το στήθος σας πριν γίνει πολύ γκρινιάρικο και ανυπόμονο, άλλο τόσο είναι να ξέρετε πότε έχει χορτάσει. Έτσι ούτε θα ανησυχείτε υπερβολικά μήπως το παιδί δεν έφαγε καλά, αλλά ούτε και θα καθησυχάζεστε πως θήλασε τα 30 λεπτά που του είχατε ορίσει και άρα είναι εντάξει.

Επειδή κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και έχει διαφορετικές συνήθειες και διαφορετική φυσιολογία, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν είναι ικανό να σας δείξει το πότε πρέπει να σταματήσετε. Με άλλα λόγια, το τάϊσμα με το ρολόι αποτελεί μια αυθαίρετη συνθήκη και δεν θα πρέπει να ακολουθείτε. Αντίθετα, κάθε νέα μαμά θα πρέπει να έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά για να κατανοήσει το δικό της μωρό και τα σημάδια κορεσμού που της στέλνει.

 

Τα σημάδια που σας στέλνει

Το μωράκι σας μπορεί να δηλώσει με διάφορους τρόπους πως είναι χορτάτο:

  1. Θα πέσει σε βαθύ ύπνο και δεν θα ξυπνήσει όσα ερεθίσματα κι αν του δώσετε.
  2. Θα αποτραβηχτεί από την θηλή και δεν θα ενδιαφερθεί να θηλάσει εάν του προσφέρετε ξανά τον μαστό.
  3. Τα άκρα του (χέρια, πόδια) θα χαλαρώσουν απόλυτα, σαν ανάπηρα.Θα πέσεις σε βαθύ ύπνο

Εάν κάποιο από τα τρία αυτά σενάρια συμβεί, μπορείτε να σταματήσετε τις προσπάθειες ταΐσματος μιας και για την ώρα δεν πεινάει άλλο. Ωστόσο, εάν είναι πολύ μικρό, δεν έχει εδραιωθεί ο θηλασμός και δεν έχει καθιερωθεί μια στοιχειώδης ρουτίνα, υπάρχει η πιθανότητα το μικρό σας να μην μείνει ικανοποιημένο για πολύ ακόμα. Εάν μετά από μερικά λεπτά σας ξαναδώσει σήματα ότι πεινάει (δείτε τα εδώ), επαναφέρετέ το στο στήθος άσχετα με τις ενδείξεις του ς ρολογιού σας.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά