Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 22:25 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Θήλαστρο

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σωστό για εσάς θήλαστρο

Το θήλαστρο αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο στη διαδικασία του μητρικού θηλασμού, απαραίτητο εάν η μητέρα εργάζεται και επιθυμεί να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα είδη θηλάστρων, για μακροχρόνια ή περιστασιακή χρήση, χειροκίνητα ή ηλεκτρονικά, με δυνατότητα μονής ή διπλής άντλησης. Η επιλογή σας εξαρτάται από τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε αλλά και από τι σας ταιριάζει. Δείτε παρακάτω κάποιες σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση του θήλαστρου.

  • Πριν προβείτε στην αγορά θήλαστρου αποφασίστε ποια είναι η χρήση που θέλετε να κάνετε, συστηματική ή ευκαιριακή, καθώς ο τρόπος χρήσης και ο χρόνος που απαιτείται για την άντληση του γάλακτος μπορεί να διαφέρει από θήλαστρο σε θήλαστρο. Ιδανικά ζητήστε την συμβουλή του συμβούλου γαλουχίας σας. Ακόμα σκεφτείτε πόσα χρήματα σκοπεύετε να δαπανήσετε μιας και τα ηλεκτρικά θήλαστρα διπλής άντλησης είναι πιο ακριβά από τα μονής ή τα χειροκίνητα.
  • Το θήλαστρο, που μπορεί να είναι χειροκίνητο ή ηλεκτρικό, μιμείται τον τρόπο που ένα μωρό θηλάζει. Τοποθετήστε την αντλία εξαγωγής γάλακτος στο στήθος σας και πιέστε με το χέρι για την εξαγωγή αν το θήλαστρο είναι χειροκίνητο. Τα περισσότερα ηλεκτρικά θήλαστρα διαθέτουν ταχύτητες για γρηγορότερη ή πιο αργή άντληση ώστε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Κάποια θήλαστρα στην αρχή αντλούν το γάλα πιο γρήγορα και επιβραδύνουν προς το τέλος, όπως ακριβώς κάνει και ένα μωρό που στην αρχή θηλάζει πιο γρήγορα για να κατέβει το γάλα και στη συνέχεια πιο αργά για να το πιει.
  • Η ποσότητα του γάλακτος που λαμβάνετε σε διάρκεια 25 ή 30 λεπτών ποικίλει. Η ποσότητα μπορεί να ποικίλει και κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας, από μέρα σε μέρα.
  • Όπως και με το θηλασμό έτσι και με το θήλαστρο είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να τρέφεστε υγιεινά.
  • Φροντίστε να αποστειρώνετε το θήλαστρο και ό,τι άλλο έρχεται σε επαφή με το γάλα (μπουκάλια, πιπίλα κ.λπ.) κάθε φορά πριν την χρήση.
  • Διατηρήστε το γάλα στο ψυγείο αν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα και πριν τη χρήση ζεστάνετέ το ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Διαβάστε περισσότερα για την αποθήκευση, την ψύξη, την απόψυξη και το ζέσταμα του μητρικού γάλακτος εδώ.

SosTip:Μην ξεχνάτε πως όσο αγνό και αν είναι το περιεχόμενο το μπιμπερό κρύβει κινδύνους, όπως υπερφαγία, παχυσαρκία, ωτίτιδες, οδοντικά προβλήματα, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αναγωγές, κολικοί κτλ. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διαβάσετε το άρθρο μας «Μειώστε τους κινδύνους του μπιμπερό».

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά