Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 19:49 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Θηλασμός και καφεΐνη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν προκαλεί αϋπνίες στο νεογέννητο μωρό σας.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, μελέτησε τη σχέση που έχει η κατανάλωση καφεΐνης με το ξύπνημα των μωρών που θηλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώσαν μητέρες 885 μωρών και βρήκαν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις συνήθειες του ύπνου και την πόση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

 

Μπορώ δηλαδή να πίνω όσο θέλω;

Η παραπάνω έρευνα, φυσικά, δεν συναπάγεται πως μπορεί μια νέα μητέρα να πίνει όσο καφέ, σοκολάτα και τσάι τραβάει η όρεξή της. Μπορεί οι επιστήμονες να μην συνέδεσαν την καφεΐνη με τα προβλήματα ύπνου αλλά την εχουν κατά το παρελθόν συνδέσει με προβλήματα εγκεφαλικής ανάπτυξης. Από την άλλη, συντρέχουν και για την θηλάζουσα λόγοι για να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνούχων ροφημάτων. Καταρχάς, η καφεΐνη είναι διουριτική και όταν μια μητέρα θηλάζει θα πρέπει να προσέχει την αφυδάτωση. Εν δευτέροις, η κατανάλωση καφέ μπορεί να την δυσκολέψει να κοιμάται τις ώρες που κοιμάται το μωρό της, ειδικά αν εκείνο παίρνει τον υπνάκο του νωρίς το μεσημέρι.

Ωστόσο, σημαντικό είναι να ακολουθείτε το ένστικτό σας. Αν θεωρείτε πως κόβοντας τον καφέ θα μπορέσει το μικρό σας να κοιμάται περισσότερο, τότε μια δοκιμή αξίζει τον κόπο. Από την άλλη έχει σημασία να μην διαφοροποιηθούν ριζικά οι καθημερινές σας συνήθειες, καθώς όσο πιο χαλαρή είστε με τον θηλασμό και όσο λιγότερο νιώθετε να πιέζεστε τόσο μεγαλύτερο διάστημα θα κατορθώσετε να θηλάσετε το μωρό σας. 

Οι ειδικοί, λοιπόν, συνιστούν η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε να μην ξεπερνά τα 300mg/ημέρα. Να θυμάστε πως ένα φλυτζάνι καφέ περιέχει 80-100mg ανάλογα με το είδος του, ενώ το τσάϊ περιέχει κατά μέσο όρο 48mg.

Διαβάστε ακόμα: "Ξυπνήστε τον οργανισμό σας χωρίς καφεΐνη"

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά