Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 21:13 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Βοήθεια! Δεν θέλει να θηλάσει!

Όταν το μωρό σας ξαφνικά αρνείται να θηλάσει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήρθε η ώρα να απογαλακτιστεί.

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.

Γίνεται ακόμα και τα μωράκια να «απεργούν» από το θηλασμό; Κι όμως γίνεται! Αυτό συμβαίνει όταν ενώ το μωρό σας θηλάζει κανονικά και δεν είναι σε περίοδο απογαλακτισμού ξαφνικά μια ημέρα αρνείται να θηλάσει κυρίως επηρεασμένο από εξωτερικούς παράγοντες. Κάποιες αιτίες του ξαφνικού αποθηλασμού μπορεί να είναι:

 • η βουλωμένη μυτούλα, ο πόνος στο αυτί, ο ερεθισμένος λαιμός ή η στοματίτιδα ακόμα και τα καινούργια δοντάκια μπορεί να κάνουν επώδυνη τη διαδικασία του θηλασμού,
 • ο τρόπος που αντιδράσατε αν σας δάγκωσε τη θηλή, π.χ. φωνές,
 • κάτι άλλο που το τρόμαξε ενώ θήλαζε, για παράδειγμα να του πέταξε νερό το μεγαλύτερο του αδερφάκι,
 • οι απότομες αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως μετακόμιση ή ταξίδι,
 • ένα καινούργιο άρωμα ή αποσμητικό,
 • η συχνή χρήση της πιπίλας ή του μπιμπερό.

Η «απεργία» από το θηλασμό συνήθως διαρκεί λίγο αλλά μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσετε αρκετά μέχρι να πείσετε το μωρό σας να θηλάσει ξανά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας (τύψεις ότι το αφήνετε νηστικό, ανασφάλεια σε σχέση με το μεταξύ σας δέσιμο). Ακολουθήστε μερικές ιδέες που έχουν εφαρμόσει άλλες μαμάδες σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 1. Καταρχάς διερευνήστε αν το μωρό σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως να πονάει κάπου κι έτσι να δυσκολεύεται στο θηλασμό.
 2. Αν θεωρείτε πως για τη διακοπή ευθύνεται κάποιο καινούργιο άρωμα ή αποσμητικό που βάζετε, κάντε μπάνιο και δοκιμάστε ξανά να θηλάσετε. Φροντίστε να μην το χρησιμοποιήσετε ξανά.
 3. Αποφύγετε όσο είναι δυνατόν να του δίνετε πιπίλα ή μπιμπερό κατά τη διάρκεια της διακοπής. Δοκιμάστε να του δώσετε το γάλα σας με σύριγγα ή κουταλάκι. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το ταΐσετε με μπιμπερό αφήστε κάποιον άλλον να το κάνει και έχετε κατά νου ότι σκοπός σας είναι να το ενθαρρύνετε να ικανοποιήσει την πείνα του μέσω του θηλασμού.
 4. Παράλληλα, κάντε αντλήσεις με τοθήλαστρο για να συνεχίσετε να παράγεται γάλα αλλά και για να αποφύγετε τις μολύνσεις.
 5. Οπλιστείτε με υπομονή.Το να πιέζετε το μωρό σας να θηλάσει μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αφιερώστε χρόνο στην επαφή δέρμα με δέρμα χωρίς να το πιέζετε να πιάσει τη θηλή.
 6. Συχνά μια καλή στιγμή γιανα θηλάσει ξανά είναι ενώ αποκοιμιέται, φαίνεται κοιμισμένο ή μόλις έχει ξυπνήσει. Αν φυσικά αντισταθεί ενώ το έχετε πλησιάσει ήρεμα  μην το πιέσετε.
 7. Κάνετε μαζί μπάνιο ώστε ναέχει αρκετό χρόνο για να πιάσει τη θηλή σας αν θελήσει ή βγείτε μαζί μια βόλτα. Ο ήλιος και ο αέρας μπορεί να βοηθήσουν.
 8. Το λίκνισμα μπορεί να είναι επίσηςαρκετά βοηθητικό. Βάλτε το μωρό σας σε ένα σλινγκ και δοκιμάστε να προσφέρετε το στήθος σας ενώ κινήστε στο δωμάτιο. Δοκιμάστε ακόμα να θηλάσετε σε μια κουνιστή πολυθρόνα ή καρέκλα.Δέρμα με δέρμα επαφή
 9. Πολλές φορές η άμεση δερματικήεπαφή μητέρας-μωρού σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο πιθανόν να ανασύρει μνήμες από τις πρώτες ημέρες του θηλασμού και αυτό να το ενθαρρύνει να θηλάσει ξανά.
 10. Επιλέξτε μια χαλαρωτική μουσικήυπόκρουση ή τραγουδήστε η ίδια στο μωρό σας. Μια ήρεμη μελωδία σε συνδυασμό με τον ήχο της φωνής σας θα κάνουν το μωρό σας να νιώθει οικειότητα και ασφάλεια.
 11. Ειδικά για ένα μεγαλύτερο μωρόη θέα του θηλασμού ενδέχεται να του υπενθυμίσει την ικανοποίηση που απολάμβανε και το ίδιο μέσω αυτής της διαδικασίας. Προσκαλέστε λοιπόν, φίλες και συγγενείς για να θηλάσουν στο σπίτι σας.


Extratip: Τις περισσότερες φορές η απότομη διακοπή του θηλασμού ξεπερνιέται μετά από 1 ή 2 ημέρες. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να λειτουργεί για το μωρό σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αποκλεισμό ιατρικού προβλήματος ή/ και πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος θηλασμού.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά