Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 14:43 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Θέσεις θηλασμού

5 βασικές θέσεις θηλασμού και tips για να θηλάσετε πιο εύκολα

Ο θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία και το σώμα σας είναι κατασκευασμένο ώστε να μπορεί να θηλάσει σε διάφορες στάσεις.  Σημασία δεν έχει μόνο να βρείτε αυτήν που σας βολεύει και να την υιοθετήσετε, αλλά να εναλλάσσετε θέσεις ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ας δούμε μερικές βασικές θέσεις αλλά και tips που θα σας βοηθήσουν να θηλάσετε με μεγαλύτερη άνεση.

Θέση λικνίσματος

Στηρίξτε το σώμα του μωρού σας με το χέρι σας, έχοντας το κεφαλάκι του στο εσωτερικό του αγκώνα. Το χεράκι του θα βρίσκεται κάτω από το δικό σας, ενώ το πρόσωπο, το στομάχι και τα γόνατα του θα «κοιτούν» προς το μέρος σας. Αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ή σχηματίζοντας ελαφριά κλίση. Για να ξεκουράζετε το χέρι σας, επιλέξτε μια πολυθρόνα με πλαϊνά στηρίγματα ή τοποθετήστε μαξιλάρια. Απλώστε τα πόδια σας σε ένα σκαμνάκι, για να αποφύγετε να γέρνετε προς το μωρό.

 • Η θέση είναι περισσότερο κατάλληλη για μωρά που έχουν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό και όχι με καισαρική γιατί το μωρό ενδέχεται να ασκεί πίεση στο σημείο που έχετε τα ράμματα. Επίσης αν το μωρό σας δυσκολεύεται να πιάσει τη θηλή στη συγκεκριμένη θέση (αυτό συνήθως συμβαίνει στα πρόωρα μωρά), δοκιμάστε την όταν οι μύες του λαιμού του δυναμώσουν και μπορεί να στηρίξει πιο εύκολα το κεφάλι του.

Διασταυρώνοντας τα χέρια σας

Η διαφορά με την προηγούμενη θέση είναι ότι δεν κρατάτε το μωρό σας μόνο με το ένα χέρι αλλά και με τα δύο. Αν θηλάζετε για παράδειγμα από το δεξί στήθος, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να στηρίξετε την πλατούλα του μωρού και τη δεξιά παλάμη για να κρατήσετε το κεφαλάκι του οδηγώντας το στη θηλή.

 • Είναι ιδανική θέση για μικρόσωμα μωρά ή για εκείνα που δυσκολεύονται να πιάσουν τη θηλή. Ωστόσο δεν σας αφήνει ελεύθερο χέρι στην περίπτωση που θέλετε να πιείτε νερό ή να διαβάσετε κάτι παράλληλα.

Θέσεις θηλασμού

Μπάλα του ράγκμπι

Σε αυτή τη θέση κρατάτε το μωρό σας στο πλάι, όπως μια μπάλα του ράγκμπι  ή μια τσάντα. Το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς τα εσάς με τη μύτη του στο ύψος της θηλής σας, ενώ τα ποδαράκια του δείχνουν προς την πλάτη σας. Εσείς μπορείτε είτε να κάθεστε σε μια πολυθρόνα με το μωρό πάνω σε μαξιλάρι και στο πλάι σας είτε να βρίσκεστε ξαπλωμένη στο πλάι γερμένη πάνω στο μωρό που ακουμπάει όπως και ο αγκώνας σας πάνω σε μαξιλάρι.

 • Η εν λόγω θέση είναι ιδανική αν έχετε κάνει καισαρική τομή, για να μην ασκείται πίεση στο σημείο της τομής, αν το μωρό σας είναι μικρό και χρειάζεται καθοδήγηση για να πιάσει τη θηλή, αν έχετε δίδυμα ή αν το στήθος σας είναι μεγάλο. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή για να μην πιέζετε το κεφαλάκι του μωρού στο στήθος σας και αυτό αναγκάζεται να κυρτώνει.

Θέσεις θηλασμού

Ανάσκελα

Ξαπλώστε ανάσκελα σε έναν καναπέ και τοποθετήστε αρκετά μαξιλάρια κάτω από την μέση, την πλάτη και τον λαιμό σας, ώστε να μας στηρίζουν και να σας κρατούν ημικαθιστή. Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα επάνω σας σε σημείο που ακόμα και αν δεν το κρατάτε καθόλου ή βαρύτητα θα το κρατάει πάνω σας. Σηκώστε την μπλούζα σας για να υπάρχει μεγαλύτερη δέρμα με δέρμα επαφή και προσφέρετε στο μωρό το στήθος σας.

 • Μόλις εξοικειωθείτε με τον θηλασμό θα προτιμάτε αυτην την θέση εφόσον σας προσφέρει άφθονη επαφή, θέα του μωρού που θηλάζει αλλά και ελευθερία κινήσεων, εφόσον δεν απασχολεί κανένα από τα δύο χέρια σας.

Θέσεις θηλασμού

Στο πλάι

Για να θηλάσετε ξαπλωμένες ζητήστε από τον σύντροφό σας να τοποθετήσει πολλά μαξιλάρια στην πλάτη σας για υποστήριξη. Μπορείτε, ακόμα, να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας και τους ώμους αλλά και ένα ανάμεσα στα πόδια σας. Σκοπός είναι η πλάτη και οι γοφοί σας να είναι στην ίδια ευθεία. Αγκαλιάστε το μωρό σας με το ελεύθερο σας χέρι στρέφοντας το προσωπάκι του προς το μέρος σας ή κρατήστε το κεφαλάκι του με το χέρι στο οποίο στηρίζεστε. Αν το μωρό σας χρειάζεται να είναι ψηλότερα για να φτάνει τη θηλή ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνεται ή εσείς να γέρνετε προς το μέρος του, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μια κουβερτούλα κάτω από το κεφάλι του.

 • Η θέση είναι ιδανική για την περίοδο που αναρρώνετε από καισαρική ή ένα δύσκολο τοκετό, σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να θηλάσετε καθιστή ή αν θηλάζετε στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θέσεις θηλασμού

Tips για όλες τις θέσεις

 • Υποστηρίξτε το σώμα σας. Βρείτε την κατάλληλη πολυθρόνα για να υποστηρίζετε το χέρια σας και την πλάτη σας. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε μαξιλάρι κάτω από το χέρι σας για να μην το έχετε στον αέρα όσο θηλάζετε, αλλά και στην αγκαλιά σας για να τοποθετείτε εκεί το μωρό σας. Ένα σκαμνάκι ή ένα μικρό τραπεζάκι είναι ιδανικό για να απλώνετε τα πόδια σας ώστε να μην γέρνετε προς το μωρό. Βεβαιωθείτε ότι η θέση που έχετε επιλέξει σας διευκολύνει να φέρετε το μωρό σας προς τη θηλή σας.
 • Υποστηρίξτε το στήθος σας. Καθώς το στήθος σας είναι βαρύ, δοκιμάστε να το υποστηρίξετε με το χέρι σας καθώς θηλάζετε. Φροντίστε τα δάχτυλά σας να είναι αρκετά πίσω ώστε το μωρό σας να μην τα πιπιλάει μαζί με τη θηλή.
 • Στηρίξτε το μωρό σας. Σημασία έχει ο θηλασμός να είναι μια ευχάριστη και άνετη διαδικασία τόσο για το μωρό όσο και για εσάς. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας ή μαξιλάρια για να στηρίξετε το κεφαλάκι και την πλατούλα του και προσπαθήστε να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή. Κρατήστε ακόμα τα χεράκια του προς το μέρος του για να διευκολύνετε τη διαδικασία.
 • Χαλαρώστε. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε πριν ξεκινήσετε τον θηλασμό. Πάρτε βαθιές ανάσες και σκεφτείτε όμορφες εικόνες. Έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό, χυμό ή γάλα για να πίνετε καθώς θηλάζετε. Επίσης, φροντίστε για την διασκέδασή σας έχοντας ανοιχτό το ραδιόφωνο για να ακούτε μουσική, διαβάζοντας ένα βιβλίο ή περιοδικό, βλέποντας μια ταινία στην τηλεόραση κτλ.
 • Απολαύστε!Oθηλασμός σας προσφέρει μια ξεχωριστή φυσική επαφή με το μωράκι σας και επιταχύνει το συναισθηματικό σας δέσιμο. Μην τον βλέπετε ως αγκαρία ή κάτι που σας κουράζει. Αναλογιστείτε ότι το σώμα σας έχει μια υπερδύναμη, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για μια νέα ζωή και έχει αναλάβει εξολοκλήρου την σίτιση και την προστασία της. Χαρείτε την κάθε στιγμή γιατί είναι μαγική!
 • Αλλαγή ή διακοπή.Αν θέλετε να αλλάξετε θέση μεταφέρετε το κεφαλάκι του στο άλλο στήθος και αν θέλετε να διακόψετε τον θηλασμό για κάποιο λόγο βάλτε το δάχτυλό σας στην άκρη του στόματός του και απομακρύνετε απαλά το στόμα του από τη θηλή.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά