Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 16:26 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

Σύγχυση θηλών

Τι είναι η σύγχυση θηλών, πότε συμβαίνει και πώς θα την αποφύγετε;

Η σύγχυση θηλών συμβαίνει όταν ένα μωρό, που δεν έχει συνηθίσει να θηλάζει, συγχέει την πραγματική (του στήθους της μητέρας του) με την τεχνητή θηλή (του μπιμπερό ή της πιπίλας). Εάν, δηλαδή, προσφέρετε στο νεογέννητο τεχνητή θηλή πριν την εγκατάσταση του θηλασμού υπάρχει η πιθανότητα να μπερδευτεί και νη μην μπορεί να κατανοήσει ποια τεχνική να χρησιμοποιήσει για να εξάγει το γάλα. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό να παρεμποδίσει τον θηλασμό και να δυσκολέψει τις προσπάθειές σας να θηλάσετε.

Ποια η διαφορά στην τεχνική

Κατά τον θηλασμό, φέρνετε το μωρό κοντά στο στήθος από κάτω και το αφήνετε να πιάσει καλά το στήθος και όχι μόνο τη θηλή. Η θηλαία άλως αν είναι ορατή, θα πρέπει να φαίνεται περισσότερο από το άνω χείλος παρά από το κάτω. Καθώς το μωρό σας τοποθετεί τη γλώσσα του κάτω από τη θηλή και πιπιλάει, δημιουργεί κενό που το βοηθάει να αντλήσει το γάλα στο στόμα του. Τα μωρά γεννιούνται με αυτό το ένστικτο και γνωρίζουν εξαρχής πώς να πιπιλούν. Από την άλλη πλευρά, η χρήση του μπιμπερό επιτρέπει την ελεύθερη ροή του γάλακτος και έτσι το μωρό σας πρέπει να μάθει να κλείνει με τη γλώσσα του την τρύπα προσωρινά για να σταματήσει τη ροή ενώ καταπίνει.

Πώς να αποφύγετε την σύγχυση θηλών

  • Καταρχήν, καλό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας μπιμπερό εν γένει, καθώς εκτός από σύγχυση των θηλών συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας (δείτε εδώ). Εάν είναι σχετικά μεγάλο και δεκτικό, προτιμήστε να το ταΐσετε με ποτηράκι ή κουταλάκι.
  • Εάν, ωστόσο, αυτό δεν είναι εφικτό (το μπιμπερό θεωρείται μονόδρομός για πολύ μικρά σε ηλικία μωρά τον οποίων η μητέρα χρειάζεται να λείπει για μερικές ώρες από το σπίτι) καλό θα ήταν να αποφύγετε τουλάχιστον να προσφέρετε μπιμπερό (και την πιπίλα) τις πρώτες 4 εβδομάδες οπότε και εγκαθίσταται ο θηλασμός.
  • Προσεκτική θα πρέπει να είστε και κατά την επιλογή του μπιμπερό. Προτιμήστε κάποιο από τα μπουκάλια νέας τεχνολογίας που ισχυρίζονται πως βρίσκονται πολύ κοντά στον τρόπο φυσικού θηλασμού του γυναικείου στήθους και επιλέξτε οπωσδήποτε μια θηλή χαμηλής ροής με πλατιά βάση που να την τοποθετεί βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού, όπως κάνει και κατά τον θηλασμό.
  • Φυσικά, εάν δεν κατορθώσετε να αποτρέψετε τη σύγχυση καλό θα ήταν να απορρίψετε, προς το παρόν τουλάχιστον, τις τεχνικές θηλές και να απευθυνθείτε σε μία καταρτισμένη μαία, έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά