Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2015 19:02 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Εκτύπωση PDF

7 ερωτήσεις γύρω από την χρήση θηλάστρου

Απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τη χρήση του θηλάστρου

Ποιο είναι το κατάλληλο θήλαστρο, πότε είναι καλύτερο να εξάγετε γάλα και πώς θα διατηρήσετε το απόθεμα; Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την χρήση θηλάστρου, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις συχνότερες!

Ποιο είναι το καλύτερο θήλαστρο; Υπάρχουν δύο δυνατότητες όσον αφορά στην επιλογή του θήλαστρου: τα ηλεκτρικά και τα χειροκίνητα. Το ποιο θα επιλέξετε εξαρτάται από το πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείτε αλλά και από τον τρόπο ζωής σας γενικότερα. Αν σχεδιάζετε να εξάγετε γάλα μια φορά την ημέρα ή παραπάνω, θα σας βόλευε περισσότερο ένα ηλεκτρικό θήλαστρο. Αν εξάγετε γάλα μια φορά στο τόσο, ένα χειροκίνητο θήλαστρο είναι μια καλή και οικονομική λύση.

  • Χειροκίνητα. Το μυστικό επιτυχίας με το χειροκίνητο θήλαστρο είναι να αναγνωρίζετε πότε «κατεβαίνει» το γάλα, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για να συλλέξετε αρκετή ποσότητα γάλακτος. Ωστόσο η αίσθηση αυτή δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί από κάθε μητέρα και πιθανόν να χρειαστεί εξάσκηση. Επιπλέον απαιτείται μυϊκή δύναμη, που σημαίνει ότι αυτός ο τύπος θηλάστρου δεν συνίσταται αν θέλετε να εξάγετε γάλα συχνά.
  • Αυτόματη εξαγωγή. Τα περισσότερα ηλεκτρικά θήλαστρα αποτελούνται από μπουκάλια με πλαστικές «χοάνες» σε διάφορα μεγέθη για να εφαρμόζουν στο στήθος. Το θετικό με κάποια ηλεκτρικά θήλαστρα είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα της εξαγωγής, για να μοιάζει με το φυσικό πιπίλισμα του μωρού που βοηθάει στη ροή μεγαλύτερης ποσότητας γάλακτος. 

Έχει σημασία το μέγεθος της χοάνης; Η σωστή εφαρμογή της χοάνης εμποδίζει τη συμπίεση των γαλακτοφόρων πόρων κατά την άντληση διασφαλίζοντας τη βέλτιστη άντληση του γάλακτος από το στήθος και τη μέγιστη παραγωγή γάλακτος. Αντίθετα, μια χοάνη όταν δεν έχει το σωστό μέγεθος, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής του μητρικού γάλακτος για πολλούς λόγους:

  1. Οι μπλοκαρισμένοι γαλακτοφόροι αδένες ή η παρεμποδισμένη έκκριση γάλακτος, ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής.
  2. Η τριβή γύρω από τη θηλή και/ή τη θηλαία άλω μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και τραύμα και μπορεί να οδηγήσει μία μητέρα σε μη συχνή χρήση του θήλαστρου.
  3. Ένα τραύμα στη θηλή μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση του ιστού, που αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης και μαστίτιδας.

Για να καταλάβετε εάν έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος χοάνης, θα πρέπει να διαπιστώσετε εάν η θηλή κινείται ελεύθερα στον σωλήνα της χοάνης χωρίς να έλκει ιδιαίτερα βίαια τον ιστό της θηλαίας άλω.

Πρέπει να αποστειρώνω το θήλαστρο; Εάν το μωράκι σας είναι ακόμα μικρό και συνεχίζετε την αποστείρωση, τότε πρέπει να αποστειρώνετε το θήλαστρο μια φορά την ημέρα. Εάν δεν έχετε αποστειρωτή, μην ανησυχείτε! Απλώς αποσυναρμολογήστε το θήλαστρο και βράστε τα εξαρτήματα για 5 λεπτά. Στην συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε ένα καθαρό πανί.

Πότε να αντλώ; Για να εξάγετε μητρικό γάλα ενώ ακόμα θηλάζετε, βρείτε ποιες ώρες τις ημέρας έχετε μεγαλύτερη παραγωγή. Μια καλή λύση είναι να εξάγετε μια ώρα μετά τον πρωινό θηλασμό, μιας και τότε είναι συνηθισμένο για πολλές μητέρες να έχουν αρκετή ποσότητα γάλακτος.

Ωστόσο, επειδή το θήλαστρο δεν θα διεγείρει τα ίδια συναισθήματα ζεστασιάς και τρυφερότητας όπως το μωρό σας θα χρειαστεί λίγος χρόνος και υπομονή ώστε να μάθετε να ενεργοποιείτε την ροή του μητρικού γάλακτος. Προσπαθήστε γενικά να είστε χαλαρή, να έχετε αρκετό χρόνο, να κρατάτε ένα βοηθητικό αντικείμενο, όπως ένα ρουχαλάκι του μωρού για να μυρίζετε, ενώ δοκιμάστε να τοποθετήσετε ζεστές κομπρέσες στο στήθος ώστε να βοηθήσετε τόσο την άντληση όσο και την ροή.

Πως αποθηκεύω το γάλα μου; Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες αποθήκευσης και χρήσης στο άρθρο μας «Μητρικό γάλα σε μπιμπερό».

Πόση ποσότητα σε μπουκάλι; Δυσκολεύεστε να καταλάβετε ποια είναι η ιδανική ποσότητα γάλακτος που πρέπει να βάλετε στο μπιμπερό αν θηλάζετε αποκλειστικά; Μετά από 1μήνα τα μωρά που θηλάζουν καταναλώνουν περίπου 900 mlκάθε 24 ώρες. Από εκεί και πέρα ρυθμίζετε την ποσότητα που πρέπει να βάλετε στο μπουκάλι λαμβάνοντας υπόψη σας το πρόγραμμα ύπνου σε αντιστοιχία με το πρόγραμμα που έχει για το φαγητό, χωρίζοντας αντίστοιχα το 24ωρο σε 3 οκτάωρα λόγου χάρη όπου σε κάθε 8ωρο το μικρό σας θα πρέπει να έχει την δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να καταναλώνει 300 ml γάλα.  

Πως θα διατηρήσω το απόθεμα;Όταν ξεκινήσετε να εξάγετε γάλα, θα πρέπει να προσέξετε ώστε το απόθεμα να συμβαδίζει με τις ανάγκες του μωρού σας. Για να συνεχίσετε να έχετε γάλα για αρκετό διάστημα θα πρέπει να θηλάζετε ή να εξάγετε με το θήλαστρο συγκεκριμένες φορές την ημέρα. Για τις περισσότερες μητέρες μπορεί να είναι 6 ή 8 φορές, αλλά αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σημαντικό είναι επίσης να συνεχίζετε να θηλάζετε συχνά στο σπίτι γιατί έτσι θα εξασφαλίσετε ότι θα έχετε γάλα για μεγαλύτερο διάστημα.

Επωφεληθείτε από τις online προσφορές!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά