Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 03:25 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ - ΤΟΚΕΤΟΣ
Εκτύπωση PDF

7 μύθοι για την επιλόχειο κατάθλιψη

Ποιοι μύθοι για την επιλόχειο κατάθλιψη δυσκολεύουν την αναγνώρισή της;

Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει πάψει να είναι μια κατάσταση άγνωστη ή πρωτοφανής για μια νέα μητέρα, ωστόσο συνεχίζει να είναι παρεξηγημένη. Και αυτό γιατί μπορεί να αντιμετωπίζεται «ελαφρά τη καρδία» από κάποιους, να συγχέεται με την πεσμένη διάθεση ή να «δαινομονοποιείται» και τελικά να καθυστερεί πολύ η απαραίτητη θεραπεία της.

Επειδή όμως η γνώση είναι το καλύτερο εργαλείο για να είναι κανείς προετοιμασμένος αλλά και υποψιασμένος να κατανοήσει τα συμπτώματα και να τα αντιμετωπίσει έγκαιρα, παρουσιάζουμε συχνούς μύθους που αφορούν την επιλόχειο κατάθλιψη, που ενδεχομένως να εμποδίζουν μια νέα μητέρα να αναγνωρίσει αν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. 

                        Μύθος 1ος: Είναι ίδια με την τυπική κατάθλιψη.Μπορεί μερικά ή και όλα τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης να μοιάζουν με αυτά της κατάθλιψης, ωστόσο ενδέχεται να εμφανιστούν και άλλα, όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμα, όπως άγχος, κούραση ή απώλεια αυτοελέγχου ευκολότερα από το κανονικό.

                        Μύθος 2ος: Μια γυναίκα που έχει επιλόχειο κατάθλιψη φαίνεται με την πρώτη ματιά.Δεν είναι απαραίτητο ότι μια νέα μητέρα με επιλόχειο κατάθλιψη θα έχει καταβεβλημένη όψη ή πρησμένα μάτια από το κλάμα, ούτε ότι θα είναι διαρκώς σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν θα βγαίνει από το σπίτι κ.λπ. Τα συμπτώματα ποικίλουν όπως και το πόσο σοβαρή ή όχι είναι η κατάσταση, επομένως η εμφάνιση δεν είναι αρκετός παράγοντας για το αν έχει ή όχι επιλόχειο κατάθλιψη.

                        Μύθος 3ος: Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι τα λεγόμενα babyblues.Η μελαγχολία ή η πεσμένη διάθεση, αλλιώς babyblues, που είναι πιθανό να αισθάνεται μια μητέρα μετά τη γέννα διαρκεί συνήθως 2 εβδομάδες. Αν όμως μια μητέρα βιώνει συμπτώματα πέραν αυτού του διαστήματος και μάλιστα σε έντονο βαθμό, είναι καλό να το συζητήσει με τον γιατρό της.

                        Μύθος 4ος:Αν μια γυναίκα δεν έχει ιστορικό κάποιας ψυχικής πάθησης, είναι βέβαιο ότι δεν θα πάθει επιλόχειο κατάθλιψη.Η αλήθεια είναι ότι αν κάποια στιγμή μια γυναίκα είχε κατάθλιψη, μετά τον τοκετό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει επιλόχειο κατάθλιψη. Όμως ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστορικό κάποιας ψυχικής ασθένειας, το ρίσκο για επιλόχειο κατάθλιψη είναι υπαρκτό.

                        Μύθος 5ος: Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννα.Ωστόσο είναι πιθανό να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τον τοκετό και μάλιστα όχι απαραίτητα τους πρώτους μήνες. 

                        Μύθος 6ος: Μια γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη δεν είναι καλή μητέρα. Η αντιμετώπιση της επιλόχειου κατάθλιψης είναι μια σκληρή μάχη που δίνει η νέα μητέρα που απαιτεί καταρχάς σεβασμό και ενσυναίσθηση, ενώ δεν αποτελεί κριτήριο ότι αυτή η γυναίκα δεν είναι καλή μητέρα ή δεν μπορεί να μεγαλώσει σωστά το μωρό της.

                        Μύθος 7ος:Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι τόσο κοινή.Όμως προσβάλλει περισσότερες από 1 στις 10 γυναίκες μετά τη γέννα και είναι υπαρκτή. Επομένως όσο περισσότερο μιλάει κανείς για αυτή και όσα περισσότερα γνωρίζει, θα μπορεί καλύτερα να την αντιμετωπίσει. 

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά