Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 16:40 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Γιατί κλαίει;

Αναγνωρίστε τους διαφορετικούς τύπους κλάματος του μωρού σας και την αιτία που κρύβεται πίσω από αυτό

Το κλάμα είναι ο βασικότερος τρόπος επικοινωνίας του μωρού σας με το περιβάλλον του. Φυσικά συχνά θα αναρωτιέστε όταν το βλέπετε να κλαίει «τι να θέλει να μου πει τώρα» αλλά λίγο το ένστικτό σας και λίγο ο τόνος του κλάματος μπορεί να σας δώσουν μια κατεύθυνση. Εμείς σας αποκαλύπτουμε πώς να αναγνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους κλάματος για να μπορείτε κάθε στιγμή να καλύπτετε τις ανάγκες του μωρού σας και να το καθησυχάζετε.

Καταρχάς να πούμε πως υπάρχουν 3 βασικοί τύποι κλάματος. Αυτοί είναι το τυπικό κλάμα, το κλάμα του πόνου και το κλάμα του θυμού. Το κλάμα του θυμού μοιάζει με το τυπικό με τη διαφορά ότι είναι ξαφνικό και πιο δυνατό, επειδή περισσότερος αέρας περνά μέσα από τις φωνητικές χορδές. Το κλάμα που δηλώνει πόνο είναι πιο οξύ και δυνατό ενώ το μωρό κρατά την αναπνοή ανάμεσα στα ξεσπάσματα. 

Για να μάθετε να τα ξεχωρίζετε:

  1. Αφουγραστείτε τον ήχο. Το τυπικό κλάμα είναι πιο ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο, ενώ καθώς περνάει η ώρα εντείνεται. Το κλάμα λόγω θυμού είναι πιο δυνατό, ενώ θα καταλάβετε ότι όταν το μωρό σας κλαίει επειδή πονάει θα κρατάει την αναπνοή του.
  2. Κοιτάξτε τις κινήσεις που κάνει. Αν για παράδειγμα το μωρό σας κλαίει γιατί πεινάει θα προσπαθεί να πιπιλήσει κάτι με το στόμα του ή θα βάζει το δάχτυλό του στο στόμα, ενώ εάν είναι κουρασμένο το κλάμα μπορεί να συνοδεύεται από χασμουρητό.
  3. Συνδυάστε τον ήχο του κλάματος με την αιτία. Φτιάξτε μια λίστα με πιθανούς λόγους κλάματος, όπως πείνα, νύστα, λερωμένη πάνα, πόνος, κούραση, ένταση και μάθετε σιγά σιγά ποιος τύπος κλάματος του μωρού σας αντιστοιχεί σε κάθε κατάσταση.
  4. Αναλάβετε δράση. Πολλές φορές το κλάμα δεν σημαίνει απαραίτητα πως το μωρό σας ζητά να του καλύψετε μια βασική του ανάγκη. Μπορεί να ξύπνησε απότομα στον ύπνο ή να νιώθει μοναξιά. Για να το καθησυχάσετε απλά πάρτε το αγκαλιά και εκείνο μπορεί να σταματήσει. Αν όχι κάντε το μια βόλτα και δοκιμάστε να το ηρεμήσετε χρησιμοποιώντας τους λευκούς θορύβους, π.χ. τον ήχο από το πλυντήριο ή τον απορροφητήρα.

Μωρό που κλαίει

Extra tips

  • Μερικά… παράπονα δεν μπορείτε να τα γλιτώσετε, όπως είναι αυτά του πόνου και του θυμού. Ωστόσο, η ζωή σας θα έχει πολύ λιγότερα κλάματα εάν μάθετε να αποκωδικοποιείτε από νωρίς τις ανάγκες του μωρού σας. Για παράδειγμα, το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι που στέλνει το μωρό όταν πεινάει. Διαβάζοντας εδώ τα υπόλοιπα θα μάθετε να καλύπτετε την ανάγκη του πρωτού ξεσπάσει.
  • Αν το κλάμα του σας φαίνεται ασυνήθιστο και δεν μπορείτε να ανακαλύψετε κάποια προφανή αιτία ελέγξτε αν το μωρό σας είναι καλά στην υγεία του. Μετρήστε την θερμοκρασία του, ελέγξτε το περιεχόμενο της πάνας του και, γενικά, ψάξτε για ενδείξεις ασθένειας.
  • Αν το κλάματα του μωρού είναι έντονο και συνεχές και εσείς νιώθετε ότι χάνετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας, αφήστε το στην κούνια του ή σε ένα άλλο ασφαλές μέρος και βγείτε για λίγο από το δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσετε. Αυτές οι στιγμές έντασης και απόγνωσης έχουν οδηγήσει αρκετούς γονείς στο να ταρακουνήσουν το μωρό τους με κίνδυνο να το τραυματίσουν. Δείτε περισσότερα στο «Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού»

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά