Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 00:42 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν γίνει νήπιο

Τι θα χρειαστεί να γνωρίζετε πριν το μωρό σας γίνει νήπιο

Το μικρό σας όταν κλείσει χρόνο θα γίνει επίσημα νήπιο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ξεκινήσει να βιώνει τεράστιες αλλαγές νοητικά και σωματικά για τις οποίες δεν θα μπορεί να σας πει σχεδόν τίποτα. Εσείς από την άλλη πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτές τις αλλαγές καθώς τα πράγματα ενδέχεται να δυσκολέψουν σε διάφορα επίπεδα.

Πάμε να δούμε τι είναι καλό να γνωρίζετε πριν το παιδί σας διαβεί το μεταβατικό στάδιο και από μωρό αρχίσει να εξελίσσεται σε νήπιο.

  1. Ακόμα και αν το παιδί σας έτρωγε τα πάντα, υπάρχει πιθανότητα να γίνει εκλεκτικό και να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τις επιλογές που κάνει στο φαγητό. Και ενώ πριν έτρωγε τα πάντα, μπορεί κάποια στιγμή να αρνείται ακόμα και τις τροφές που πριν προτιμούσε ή  να τρώει για μια βδομάδα μόνο ένα είδος φαγητού. Ωστόσο το παραπάνω είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.
  2. Θα νιώθει μεγαλύτερη δυσφορία όταν βγάζει δόντια.Αν όταν ήταν μωρό σχεδόν δεν καταλάβατε πότε έβγαλε το πρώτα του δοντάκια, τα πράγματα ενδέχεται να δυσκολέψουν μετά τα πρώτα του γενέθλια. Την εμφάνισή τους κάνουν οι κυνόδοντες και οι πρώτοι τραπεζίτες και οι πιθανότητες να ταλαιπωρηθεί αυξάνονται κατά πολύ.
  3. Θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα δεύτερο αγαπημένο αντικείμενο. Όσο ήταν μωρό μπορεί να είχε διάφορα αγαπημένα αντικείμενα, όπως μια κουβερτούλα ή κάποια από τα λούτρινα ζωάκια του. Σαν νήπιο ενδέχεται να αποκτήσει εμμονή με ένα συγκεκριμένο, κρατώντας το μέρα νύχτα στην αγκαλιά του. Για αυτό φροντίστε να το έχετε προμηθεύσει από νωρίς και με ένα δεύτερο εναλλακτικό αγαπημένο αντικείμενο για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ξεσπάσματα ή να πρέπει να οργανώσετε μια ολόκληρη ημέρα τον τρόπο που θα του το πάρετε από τα χέρια απλά για να το βάλετε στο πλυντήριο.   
  4. Ίσως αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τους μεσημεριανούς υπνάκους. Υπάρχει πιθανότητα να αρνείται να κοιμάται δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν ο ένας ύπνος δεν είναι αρκετός. Ενδεχομένως να περάσει από διάφορα στάδια, όπως να κάνει σύντομους υπνάκους, στη συνέχεια ύπνους μεγαλύτερης διάρκειας και μετά από ένα διάστημα να ακολουθεί χωρίς διαμαρτυρίες το πρόγραμμα ημερήσιου ύπνου.
  5. Φροντίστε να έχει αποχωριστεί την πιπίλα του πριν τα πρώτα του γενέθλια. Επειδή το νήπιο αναπτύσσει μια ιδιαίτερα στενή σχέση με την πιπίλα του, είναι καλύτερο να έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία του αποχωρισμού σχετικά νωρίς και μάλιστα πριν τα πρώτα του γενέθλια. Έτσι θα αποφύγετε τα ξεσπάσματα και τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τον αποχωρισμό.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά