Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012 21:02 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Η δέρμα με δέρμα επαφή επιταχύνει την διαδικασία δεσίματος.

Πώς να δεθείτε με το έμβρυο, το μωρό και το νήπιο!

Στις ταινίες όταν το έμβρυο δίνει την πρώτη του κλωτσιά ή μόλις η μητέρα δει για πρώτη φορά το νεογέννητο αρχίζει να παίζει μια μελωδική μουσική γεμάτη συναίσθημα. Στην συνέχεια η μητέρα χαμογελάει, ενώ παράλληλα ένα δάκρυ συγκίνησης κυλάει στο μάγουλό της, και όλα εξελίσσονται μαγικά. Στην πραγματική ζωή, όμως, αυτή η «αιώνια ένωση» μητέρας-παιδιού, είναι πιθανό να χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο από μερικά κινηματογραφικά καρέ. Ωστόσο είναι στο χέρι σας να χτίσετε ή και να ενισχύσετε μια δυνατή βάση συναισθημάτων με το παιδί σας, είτε είναι αγέννητο, είτε μωρό , είτε νήπιο.

Γιατί να θελήσω να το επιταχύνω;

Η ένταση του δεσμού που θα αναπτύξετε με το παιδί σας θα καθορίσει όλη τη μετέπειτα σχέση σας:

 • Θα κάνει ευκολότερη ή δυσκολότερη την παιδική ηλικία
 • Θα επηρεάσει την μετάβασή του στην εφηβεία
 • Θα προσδιορίσει τις κατευθύνσεις του προς τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά
 • Θα κατευθύνει τον τρόπο που κι εκείνο θα αντιμετωπίσει τα δικά του παιδιά κ.ο.κ.

Ξεκινήστε…

Το έμβρυο από την εικοστή εβδομάδα κύησης είναι ικανό να ακούσει την φωνή της μαμάς του και ο ήχος της είναι αυτός που προτιμά σε ολόκληρο τον κόσμο! Μιλήστε του, τραγουδήστε του, διαβάστε του […], δώστε του, με λίγα λόγια, πάμπολλες ευκαιρίες να χαρεί την μελωδία σας.

Εσείς μπορείτε να κολλήσετε ή να κορνιζάρετε τα υπερηχογραφήματά σας σε κεντρικά σημεία του σπιτιού, να δείτε το video του μωρού σας που «κολυμπάει» στην κοιλιά ή απλά να δυναμώσετε την ένταση της τηλεόρασης και να ξαπλώσετε να ηρεμήσετε ακούγοντας τον ήχο της καρδιάς του.

Δεθείτε με το νεογέννητο

Τα βρέφη στηρίζονται πάρα πολύ στην αίσθηση της αφής, οπότε η σώμα με σώμα επαφή είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να του προσφέρετε.

 • Η αγκαλιά απελευθερώνει στα σώματά και των δυο σας ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της ευτυχίας. Επιπλέον, δίνει στο μικρούλι σας την δυνατότητα να βρεθεί αρκετά κοντά ώστε να σας δει (το πεδίο ορατότητάς του είναι στα 25 εκατοστά).
 • Πλησιάστε αρκετά το πρόσωπό σας, τα μωρά αγαπούν τα πρόσωπα! Κοιτάξτε το επίμονα και μόλις αρχίσει να σας κοιτάζει αλλάξτε έκφραση. Χαμογελάστε, κάντε θορύβους, κουνήστε την μύτη σας κτλ. Ακόμα, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω από την κούνια και σε απόσταση κοντινή από το πρόσωπό του μια φωτογραφία σας (και άλλη μία του μπαμπά, μην τον ξεχνάτε!). Με τον τρόπο αυτό θα νιώθει συνεχώς την παρουσία σας. Τέλος, πλησιάστε το παιδί με το πρόσωπό σας, χαϊδέψτε το, μιλήστε του, πιάστε την μυτούλα, τα αυτάκια, τα μαγουλάκια του […], κανακέψτε το, τραγουδήστε του κτλ. Η τέλεια στιγμή για την επαφή αυτή είναι όταν του αλλάζετε την πάνα, αφού το έχετε κάνει μπανάκι ή όταν του βάζετε κρεμούλα και του κάνετε μασαζάκι.
 • Μην τρέχετε αυτόματα και σε φρενήρη κατάσταση για να το παρηγορήσετε όταν κλαίει. Ανταποκριθείτε σε κάθε κλάμα αλλά σταθείτε μια στιγμή για να αφουγκραστείτε το σήμα που στέλνει. Με τον τρόπο αυτό θα μάθετε να επικοινωνείτε μαζί του, ενώ η ελαφριά καθυστέρηση θα μεγαλώσει την ανακούφιση που θα νιώσει στην αγκαλιά σας.

SOS Tip: Η τακτική του να αφήνεις ένα νεογέννητο να κλαίει για να μην το κακομάθεις, εκτός από πεπαλαιωμένη, είναι και λάθος. Τα βρέφη δεν επιδιώκουν να σας χειραγωγήσουν. Κλαίνε επειδή κάτι χρειάζονται και είναι ο μόνος τρόπος για να το επικοινωνήσουν.

 • Τέλος, παρότι θα θέλαμε να θεωρείται αυτονόητο και να μην το αναφέρουμε, θηλάστε! Ο θηλασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός και για το μωρό και για εσάς και, επίσης, ενισχύει αμφίδρομα τον δεσμό σας.

Δεθείτε με το μωρό σας

Το διάστημα μεταξύ 3 και 12 μηνών είναι περίοδος αναπτυξιακών αλμάτων. Το παιδάκι σας θα αρχίσει τα ναζάκια, τα χαμογελάκια και τις τσαχπινιές και η απόκριση αυτή κάνει ευκολότερο να το ερωτευτείτε!

 • Το να του μιλάτε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της σχέσης σας. Ωστόσο, καλό θα ήταν να υιοθετήσετε για την… κουβέντα σας ένα πιο μελωδικό τόνο, αφού αυτός θα του αποσπά ευκολότερα την προσοχή από τον πραγματικό σας. Περιγράψτε του κάθε φορά τι κάνετε, λόγου χάρη όταν το πλένετε ή το αλλάζετε ή όταν βρίσκεστε στην κουζίνα μαζί την ώρα που μαγειρεύετε.
 • Γύρω στους 8 μήνες το μωρό αρχίζει να συνειδητοποιεί πως είστε δυο ξεχωριστές οντότητες. Έτσι, γίνεται πιο ανεξάρτητο και δεν απαιτεί την βοήθειά σας για τα πάντα. Όμως, εκείνο που ενισχύει την σιγουριά που αισθάνεται για να κάνει πράγματα και μόνο του είναι η γνώση πως είστε εκεί για να το βοηθήσετε. Τι σημαίνει αυτό; Πως η δική σας αρωγή κάθε φορά θα προσθέτει κι ένα λιθαράκι εμπιστοσύνης στην σχέσης σας.

Extra tip: Σε αυτήν την ηλικία υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να ενισχύσουν την επαφή σας, Παίξτε, για παράδειγμα, το παιχνίδι «που είναι το μωρό». Ξαπλώστε στο κρεβάτι (ιδανικά με τα εσώρουχα για περισσότερη δέρμα με δέρμα επαφή) και τοποθετήστε το μωρό στην κοιλιά σας. Σηκώστε το ψηλά και ρωτήστε: «που είναι το μωρό;». Έπειτα φέρτε το ξανά κοντά και πείτε: «Να ‘το»! Επαναλάβατε και δείτε το να ξεκαρδίζετε στα γέλια.

Δεθείτε με το νήπιο

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά γίνονται ολοένα και πιο ανεξάρτητα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παύετε να αποτελείτε το κέντρο της ζωής του. Το παιδί σιγά σιγά θα μάθει να περπατά, να μιλά, να χτυπάει, παλαμάκια, να δίνει φιλάκια […].

 • Συμπεριλάβετέ το στις καθημερινές σας δραστηριότητες, μιλώντας του και κρατώντας οπτική επαφή. Εάν μιλάει, ενθαρρύνετε την συζήτηση με ευφάνταστους τρόπους (π.χ. «τι θα φάει σήμερα το αρκουδάκι») για να τους εξάψετε την φαντασία και να το βοηθήσετε να αναπτύξει την γλωσσική του δεξιότητα.
 • Πριν τον ύπνο, βρείτε λίγο χρόνο να κάτσετε μαζί αγκαλιά στο κρεβάτι και να διαβάσετε ένα παραμύθι ή να του πείτε ένα νανούρισμα.
 • Μην ξεχνάτε να στηρίζετε καθημερινά την σχέση που έχετε χτίσει με παιχνίδια, αγκαλιές, φιλιά και συζητήσεις.

SOS Tip: Τα νήπια όσο αξιαγάπητα κι αν είναι δεν αργούν να έχουν τις πρώτες εκρήξεις οργής. Αυτές θα δοκιμάσουν αρκετά συχνά την υπομονή σας. Μην φοβάστε και μην δυσανασχετείτε. Και μόνο που το παιδί δεν διστάζει να εκδηλώσει τα συναισθήματά του σημαίνει πως αισθάνεται ασφάλεια μαζί σας και δεν φοβάται πως εξαιτίας της συμπεριφοράς του θα το εγκαταλείψετε.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά