Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 22:23 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Mini άθλοι

Ο Ηρακλής πάλεψε με εξωπραγματικά τέρατα κι έμεινε γνωστός για τους 12 άθλους του. Πριν από αυτούς, όμως, είχε επιτύχει κι άλλους που μπορεί να μην ήταν τόσο μεγάλοι αλλά ήταν πολύ σημαντικοί…για την μητέρα του. Μάθετε τι να περιμένετε από τον δικό σας λιλιπούτειο ήρωα!

 

*Με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη.


Παρακολουθείτε το καμάρι σας μέρα με την ημέρα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τα πρώτα του άλματα στην ζωή! Γι’ αυτό συντάξαμε έναν μικρό οδηγό για να μάθετε τι να περιμένετε και πότε. Κρατήστε, επομένως, σημειώσεις!

 

  • 0 έως 6 μηνών

Η αποζημίωση για τα πρησμένα σας πόδια, τις ζαλάδες, τα παραπανίσια κιλά και τους πόνους του τοκετού έρχεται με το πρώτο χαμόγελο του παιδιού σας. Αυτό απευθύνεται αποκλειστικά σε εσάς, το πιο αγαπημένο πρόσωπο του σε όλο τον κόσμο, και κάνει την εμφάνισή του κάπου στις έξι εβδομάδες. Το θέαμα είναι τόσο εκπληκτικό που θα σας οδηγεί καθημερινά γύρω στις 5:30 το πρωί πάνω από το κρεβατάκι του για να το χαζεύετε εκστατική.

Περίπου στους τέσσερις με έξι μήνες θα δείτε το μικρούλι σας να κάνει φούσκες με το σάλιο του και να μπλαμπλαδίζει. Το συγκεκριμένο θέαμα ίσως σας φανεί απλό, ίσως περάσει και απαρατήρητο αλλά, ουσιαστικά, είναι οι πρώτες του προσπάθειες να μιλήσει πειραματιζόμενο με τα χείλη και τη γλώσσα του. Τον ίδιο καιρό ετοιμαστείτε να ακούσετε και τα πρώτα του χαχανητά, που θα ζεστάνουν ακόμα περισσότερο την ήδη ζεστή ατμόσφαιρα!

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή να το δείτε να μασά τα δάχτυλα του. Άλλωστε, μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών εξερευνεί τον κόσμο βάζοντας τα πάντα μέσα στο στόμα του. Κι όταν λέμε «τα πάντα» εννοούμε και κάθε άλλο μέρος του σώματος που μπορεί να φτάσει μέχρι το στόμα, δηλαδή και οι πατούσες. Μπορεί να μοιάζει λίγο αστείο αλλά είναι ένα πολύ φυσικό στάδιο ανάπτυξης αλλά κι μία πολύ ανακουφιστική για εκείνο συνήθεια.

Το μάσημα των δακτύλων είναι μια πολύ ανακουφιστική για εκείνο δραστηριότητα.

 

  • 6 έως 12 μηνών

Στους πρώτους μήνες της ζωής του το μωράκι σας δεν έχει συνειδητοποιήσει πως αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα, εφόσον είναι εξαρτημένο από εσάς για τα πάντα. Κάπου στον πρώτο χρόνο αρχίζει, όμως, να το κατανοεί και κατά συνέπεια ξεκινά να εξερευνήσει το περιβάλλον με την διαδικασία της μίμησης. Η αναγνώριση περιλαμβάνει μερικές πολύ χαριτωμένες προσπάθειες να αντιγράψει όσα βλέπει να κάνετε. Προσπαθεί να χτενίσει τα μαλλιά του και να φάει μόνο του. Στην τελευταία, βέβαια, περίπτωση δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, οπότε και αφήνει πίσω του ένα χάος ακαταστασίας!

Επιπλέον, η γνώση πως είναι ένα ξεχωριστό άτομο πολλές φορές σημαίνει πως το μικρό σας θα δεθεί συναισθηματικά με ένα αρκουδάκι ή μια κουβέρτα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο γλυκό από το να βλέπετε το παιδάκι σας κουλουριασμένο με ένα παιχνιδάκι στην αγκαλιά να κοιμάται γαλήνιο.

Τέλος, επειδή στην συγκεκριμένη περίοδο το παιδάκι σας μπορεί να αναγνωρίσει ποιος είναι ποιος, είναι πιθανό να μην νιώθει άνετα με τους αγνώστους, να αισθάνεται, με άλλο λόγια, ένα άγχος με τους ξένους. Ωστόσο, οι περήφανες γιαγιάδες και οι λοιποί συχνοί επισκέπτες θα εκπλήσσονται ευχάριστα βλέποντας στα μάτια του την χαρά της αναγνώρισης ή, εάν είναι τυχεροί, το άνοιγμα των χεριών του να αποζητούν μια αγκαλιά!

 

  • 12 έως 18 μήνες

Στο παρελθόν δώσατε άπειρα φιλάκια στην απαλή του επιδερμίδα και τώρα είναι η ώρα να τα «ξεπληρώσει». Το να ακούσετε την πρώτη του λέξη, ιδίως εάν αυτή είναι «Μαμά», είναι υπέροχο αλλά το ίδιο είναι και το πρώτο αυθόρμητο φιλάκι. Σκεφτείτε, μάλιστα, πως τα φιλιά αυτά είναι ανεκτίμητα εφόσον τα παιδιά αυτής της ηλικίας ποτέ δεν τα δίνουν όταν τους τα ζητάτε, τα προσφέρουν απλόχερα μόνο εφόσον το αισθάνονται.

Ένας άλλος τρόπος που το μικρό σας αρχίζει να ανταποκρίνεται στις προσπάθειές σας είναι συμμετέχοντας σε απλά παιχνίδια, όπως το γνωστό «που είναι το παιδί;». Ακόμη, ίσως, αρχίσει να σας δείχνει πως θέλει να παίξετε κλείνοντας με τα χέρια τα μάτια του ή φέρνοντας μια κουβέρτα πάνω από το κεφάλι του. Τέλος, σε αυτήν την ηλικία θα σας κάνει να χαχανίζετε με τα άκρως ενδιαφέροντα ακροβατικά του. Θα ανασηκώνει τον ποπό και θα κατεβάσει το κεφάλι για να κοιτάξει ανάμεσα στα πόδια του. Η τελευταία, μάλιστα, σε πολλά παιδιά γίνεται η αγαπημένη τους συνήθεια!

Bάζει το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια

 

  • 18 και πάνω

Η αξιαγάπητη φάση του μωρού φτάνει στο τέλος καθώς την σκυτάλη παίρνει ένα αεικίνητο νήπιο. Τα αστεία περιστατικά που συνοδεύουν την ομιλία και το περπάτημα είναι πολλά και οι πρώτες του προσπάθειες να τρέξει ή να πηδήξει συχνά καταλήγουν στο πάτωμα. Περιστασιακά, βέβαια, θα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια νευρικά ξεσπάσματα, συμπεριφορά που θα αποτελέσει για εσάς μια αρκετά μεγάλη πρόκληση.

Σε αυτό το στάδιο, επίσης, συνεχίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό η τάση μίμησης των μεγαλύτερων ηλικιακά ανθρώπων που το περιτριγυρίζουν. Δεν αργεί η ώρα που θα δείτε το μικρούλι σας, αγόρι ή κορίτσι, να περπατά στο σπίτι έχοντας φορέσει τα τακούνια σας, έχοντας περάσει όλα σας τα κολιέ γύρω από το λαιμό του κι έχοντας πασαλείψει το στόμα του με κραγιόν.

Τέλος, καθώς μαθαίνει να βάζει τις λέξεις σε σειρά θα ακούσετε σύντομα τα πρώτα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ». Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι περίπου τα δεύτερα γενέθλιά του για να ακούσετε το πολυπόθητο «σε αγαπώ μανούλα». Όπως σε όλα έτσι και εδώ θα πρέπει να μάθετε να περιμένετε. Η ανάπτυξή του, άλλωστε, δεν σταματά ποτέ και το μικρό σας δεν θα σταματά να σας εκπλήσσει, ευχάριστα ή δυσάρεστα, για όλη την υπόλοιπη ζωή σας!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά