Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 11:32 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Μωρό που βγάζει δόντια

Πως να καταλάβετε πως το παιδί σας βγάζει δοντάκια. Πώς να το ανακουφίσετε αλλά και ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στον παιδίατρο.

Η φάση κατά την οποία το μωρό αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δόντια δεν είναι διόλου εύκολη, τουλάχιστον για κάποιους γονείς. Κι αυτό γιατί όπως σε όλα τα άλλα έτσι και εδώ ο τρόπος που θα την περάσει το κάθε παιδί διαφέρει. Άλλα την προσπερνούν χωρίς πολλές γκρίνιες την ώρα που άλλα πονούν και κλαίνε συνεχώς και, καμιά φορά, δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Συνήθως το πρώτο δόντι του μωρού σκάει… μύτη γύρω στους 6 μήνες ζωής του. Φυσικά, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι ενδεικτικό, αφού κάποια βγάζουν νωρίτερα ενώ άλλα αργότερα. Τα περισσότερα μωρά μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια έχουν γύρω στα οχτώ δόντια την ίδια ώρα που κάποια άλλα δεν έχουν «πετάξει» ούτε το πρώτο τους.

Πώς να καταλάβετε πως το μωρό σας βγάζει δόντια

Το να καταλάβετε πως το μωράκι σας αφήνει πίσω την εποχή της κρέμας για να περάσει αργά και σταδιακά στις μικρές μαλακές μπουκίτσες είναι αρκετά εύκολο, αρκεί να έχετε υπόψην σας τα εξής σημάδια:

1. Βάζει τα πάντα στο στόμα του

2. Τα ούλα του δείχνουν πιο κόκκινα

3. Τα μάγουλά του ίσως να δείχνουν αναψοκοκκινισμένα

4. Είναι ιδιαίτερα ευερέθιστo

5. Συγκαίγεται ευκολότερα- η διαδικασία εξαγωγής του δοντιού ανεβάζει την αμμωνία στα ούρα κάτι που μπορεί να επηρεάσει το δερματάκι του μωρού στην ευαίσθητη περιοχή.

6. Μπορεί να ανεβάσει δέκατα

7. Είναι πιθανό να εμφανίσει ελαφριά διάρροια

 

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο

  • Βάζει τα πάντα στο στόμα τουΔώστε του κάτι να μασάει. Τα μασητικά παιχνίδια ή μεγάλα κομμάτια παγωμένου μήλου ή καρότου θα καθησυχάσουν τα ούλα του.
  • Τρίψτε του τα ούλα με το δάχτυλό σας
  • Σιγουρευτείτε πως του δίνετε αρκετά υγρά. Δώστε του δροσερό βρασμένο νερό. Η υπερβολική έκκριση σάλιου μπορεί να σημαίνει πως διψά.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να του δώσετε κάποιο παυσίπονο κατάλληλο για πολύ μικρά παιδιά, ώστε να διώξετε τον πόνο ή τον πυρετό, αλλά και για να σας συστήσει ένα ειδικό για την περίπτωση gel. Τα τελευταία περιέχουν ελαφρύ αναισθητικό που μειώνει προσωρινά έστω τον πόνο.

Σήματα SOS

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που δεν συνδέονται με την διαδικασία εξαγωγής του δοντιού και τα οποία πρέπει αμέσως να επικοινωνείτε με τον παιδίατρό σας.

  • Πυρετός πάνω από 38⁰C, ειδικά εάν επιμένει περισσότερες από 24 ώρες.
  • Διάρροια που συνεχίζεται πάνω από 24 ώρες.
  • Ωταλγία
  • Λοιμώξεις του θώρακα

Φυσικά, επειδή η φύση σας έχει προικίσει με το γονικό ένστικτο είναι σημαντικό να επικοινωνείτε οτιδήποτε στην συμπεριφορά του παιδιού σας μοιάζει ασυνήθιστο ή οποιοδήποτε σύμπτωμα σας φαίνεται σοβαρό ή σας προκαλεί ανησυχία!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά