Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 10:38 ΜΩΡΟ (0-12) - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

3 Μυστικά για Ευτυχισμένα Μωρά

Χαρίστε στο μωρό σας το δώρο της ευτυχίας επικεντρώνοντας σε αυτά τα 3 μυστικά

Ο καταξιωμένος παιδίατρος Dr. Harvey Karp στο βιβλίο του «The Happiest Baby on the Block» αποκαλύπτει ποια είναι αυτά τα 3 σημεία κλειδιά που κάνουν ένα μωρό ευτυχισμένο. Θέλετε να τα μάθετε κι εσείς; Ιδού!

Καλός ύπνος

«Ο ύπνος θρέφει τα μωρά» έλεγαν οι παλιότεροι και όχι άδικα, αφού όταν ένα μωρό κοιμάται επωφελείται σε πολλαπλά επίπεδα: ο οργανισμός του δυναμώνει, αποκτά αντοχές, ο εγκέφαλός του ξεκουράζεται και εξασφαλίζει ισορροπία πνευματική και σωματική. Φροντίστε, λοιπόν, για ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον ύπνου (σωστή θερμοκρασία και φωτισμός), μην το ξυπνάτε για να φάει σύμφωνα με πρόγραμμα (εκτός κι είναι πρόωρο, λιποβαρές ή παρουσιάζει ίκτερο) και μην το κρατάτε ξύπνιο όσο μπορείτε πιο πολύ με ελπίδα να κοιμηθεί περισσότερο την νύχτα.

2. Συναισθηματική Ασφάλεια

Η συναισθηματική ασφάλεια του μωρού συνδέεται όχι μόνο με την ψυχική του υγεία, αλλά και με τη σωματική ανάπτυξη και πνευματική. Όπως αποκάλυψαν έρευνες στις HΠΑ η αγκαλιά διεγείρει ένα κρανιακό νεύρο το οποίο με την απελευθέρωση ορμονών βελτιώνει την γαστρεντερική δραστηριότητα, η οποία οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση των τροφών και στην συνεπαγώμενη αύξηση του βάρους. Ακόμα, μελέτες φανέρωσαν πως η ασφάλεια που αισθάνεται ένα μωρό μέσω της αφής αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, η αγάπη, η τρυφερότητα και η στοργή φαίνεται να έχουν αντίκτυπο και στην εγκεφαλική λειτουργία, αφού μειώνουν το άγχος και ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δεν είναι, λοιπόν παράξενο που, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά με στοργικές μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητας να μετεξελιχθούν σε έξυπνους ενήλικες.

Χαρίστε στο μωρό σας απλόχερα όλη τη στοργή και την αγάπη που χρειάζεται και αποφύγετε τεχνικές, όπως αυτή του ελεγχόμενου κλάματος, οι οποίες είναι επιζήμιες για την ομαλή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη του μωρού.

Φιλικές σχέσεις

Εντάξει, ένα μωρό δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει φιλίες, όπως οι ενήλικες ή τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά. Ωστόσο, ένα φιλικό μωρό που χαιρετάει τους περαστικούς, μπλαμπλαδίζει με όλους ανεξαιρέτως και μοιράζεται εύκολα και με χαμόγελο τα παιχνίδια του πιθανότατα θα εξελιχθεί σε έναν κοινωνικό ενήλικα με όρεξη για επαφές και δημιουργία σχέσεων. Μάθετε πως να δώσετε ώθηση στην έμφυτη κοινωνικότητα του μωρού σας εδώ

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά