Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 23:45 ΜΩΡΟ (0-12) - ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Εκτύπωση PDF

7 πράγματα που μαθαίνεις μόνο αφού γίνεις γονιός

Περιμένετε ότι κάτι από όλα αυτά θα ανταποκρίνεται στη δική σας καθημερινότητα ως νέοι γονείς;

Ονειρεύεστε τις στιγμές που θα απολαμβάνετε την παρέα του μωρού σας, που θα διαβάζετε μαζί με το νήπιο, που θα εξερευνάτε νέα μέρη παρέα με το μεγαλύτερο παιδί σας. Ονειρεύεστε τον τρόπο που θα το μεγαλώσετε, τις αξίες που θα του μεταδώσετε, τους τρόπους με τους οποίους θα το καθοδηγήσετε για να γίνει ένας ακέραιος χαρακτήρας.

Κι ύστερα υποδέχεστε το μωρό σας και όταν πάτε να εφαρμόσετε στην πράξη όσα είχατε μάθει ή επιθυμούσατε κάτι στραβώνει, όταν ακούτε τον εαυτό σας να μιλάει δεν τον αναγνωρίζετε και όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε τις παλιές σας συνήθειες, τίποτα σχεδόν από όσα κάνετε τώρα δεν θυμίζει εσάς στο παρελθόν! Υπερβάλλουμε λίγο, αλλά η αλήθεια είναι πως πολλά πράγματα που βιώνουν οι νέοι γονείς δεν είναι πάντα αναμενόμενα. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά. 

Τα περισσότερα σχέδια – αν όχι όλα – ανατρέπονται. Πριν κάνετε παιδί έχετε σχεδιάσει με απόλυτη ακρίβεια με ποιους τρόπους θα γίνετε οι τέλειοι γονείς και είστε πεπεισμένοι ότι το μικρό σας θα έχει άψογη συμπεριφορά. Όταν όμως μπείτε στο παιχνίδι ξέρετε πολύ καλά πως τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια ανατρέπονται...

Τα παιδιά είναι οι πραγματικοί δάσκαλοι. Γιατί μέσα από την ανατροφή των παιδιών, οι γονείς είναι αυτοί που μαθαίνουν να αποδέχονται την ιδιαίτερη προσωπικότητα του μικρού τους αντί να προσπαθούν να το κάνουν όπως εκείνοι επιθυμούν, εκείνοι είναι που μαθαίνουν να έχουν υπομονή, κατανόηση, που μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον θυμό και να εκφράζουν απλόχερα την αγάπη τους. Και κατορθώνοντάς το αυτό μπορούν να το διαπαιδαγωγήσουν και να το πειθαρχήσουν με μεγαλύτερη ευκολία και αποτελεσματικότητα.

Ο παλιός, καλός ύπνος είναι πλέον παρελθόν. Θυμάστε όταν μπορούσατε να κοιμηθείτε ακόμα και τα ξημερώματα και να ξυπνήσετε ό,τι ώρα θέλετε; Από τη στιγμή που γίνεστε γονείς γνωρίζετε καλά πως οι παλιές συνήθειες του ύπνου πάνε περίπατο τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο οι άγρυπνες νύχτες με το νεογέννητο αλλά και η πιθανότητα να ξυπνήσει το νήπιο ή το μεγαλύτερο παιδί επειδή είδε κάποιον εφιάλτη και φυσικά εσείς θα πρέπει να είστε δίπλα του για να το ηρεμήσετε.

Τα λάθη είναι στο πρόγραμμα.Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και φυσικά δεν είναι δυνατόν να έχετε αυτή την απαίτηση από τον εαυτό σας. Eίναι επόμενο ότι σε αυτή τη μαγική διαδρομή θα κάνετε λάθη, θα τα διορθώσετε, θα ξανακάνετε καινούργια. Άλλωστε η αλληλεπίδραση μεταξύ γονιών και παιδιού περιλαμβάνει και παρανοήσεις, δυσκολίες και αδυναμία επικοινωνίας και αυτό ακριβώς είναι μέρος της ζωής.

Τα αηδιαστικά πράγματα θα σας γίνουν καθημερινότητα. Και δεν θα είναι καθόλου αηδιαστικά, μιας και θα μιλάτε για το περιεχόμενο της πάνας του με τέτοια χαρά και περηφάνια λες και περιγράφετε το μεγαλύτερό του κατόρθωμα. Ακόμα και αν πριν γίνετε γονείς όλα τα παραπάνω ήταν αδιανόητο να αποτελούν το θέμα μιας σοβαρής συζήτησης, συνειδητοποιείτε ότι και αυτό έχει ανατραπεί. 

Είναι πιο δύσκολο να ασχολείστε τόσο συχνά με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αν πριν χάνατε πολύ χρόνο από την καθημερινότητά σας σερφάροντας στο διαδίκτυο ή απασχολούμενοι με εφαρμογές στο κινητό σας, πλέον συνειδητοποιείτε πως σας μένει ελάχιστος χρόνος ίσα ίσα για να δείτε τα βασικά. Ούτως ή άλλως η προσοχή σας είναι στραμμένη στο μικρό σας και είναι φυσικό να μην αποσπάται από δευτερευούσης σημασίας ασχολίες.

Τα παιδιά αλλάζουν. Ένα μωρό που θέλει διαρκώς την αγκαλιά σας ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα ανεξάρτητο νήπιο και έπειτα σε έναν ήσυχο έφηβο. Σαφώς και κάποια στάδια που περνάει το μικρό σας είναι πιο δύσκολα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτά θα διαρκέσουν για πάντα. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε τις άγρυπνες νύχτες, τις περιόδους που τα ξεσπάσματα θα είναι καθημερινότητα ή τις στιγμές που θα αρνείται να δοκιμάσει νέες γεύσεις. 

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά