Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 12:06 ΜΩΡΟ (0-12) - ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Εκτύπωση PDF

9 Συχνά Λάθη στην Χρήση του Μάρσιπου Αγκαλιάς

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη στην χρήση του μάρσιπου αγκαλιάς και πως θα τα διορθώσουμε;

Στο Happyparenting είμαστε θερμοί οπαδοί του babywearing και το αποδεικνύουμε με μια πληθώρα σχετικών άρθρων. Ωστόσο σήμερα, σε αντίθεση με τις περισσότερες φορές που αναλύουμε τα θετικά της μεθόδου, θα αναφερθούμε σε κάτι αρνητικό: τα λάθη που μπορούν να βλάψουν το μωρό μας! Ποια είναι αυτά και πως θα τα αποφύγουμε;

Πριν ξεκινήσουμε, να ξεκαθαρίσουμε πως αναφερόμαστε στους αγαπημένους και πολύ δημοφιλείς μάρσιπους αγκαλιάς, μέσα στους οποίους το μωρό βρίσκεται σε φυσική στάση αγκαλιάς (πόδια λυγισμένα, γόνατα ψηλά) και ακουμπώντας στο σώμα της μαμάς ή του μπαμπά με τον ίδιο τρόπο που θα ήταν στην αγκαλιά τους.

Λάθος Νο.1: Δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης

Όσο εύκολο κι αν φαντάζει, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελούμε να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης. Μέσα τους θα βρείτε λεπτομερείς κατευθύνσεις και μικρά μυστικά που θα επιβεβαιώσουν ότι τα κάνετε όλα σωστά.

Λάθος Νο. 2 : Επιλέγουμε τον μάρσιπο από την τιμή

Ναι, φυσικά, η τιμή είναι πολύ σημαντική, αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το νούμερο, το οποίο καθορίζεται από το ύψος και το βάρος του παιδιού. Εάν κάτι τέτοιο δεν σας βολεύιε ή αν θέλετε έναν μάρσιπο που να μεγαλώνει μαζί με το παιδί, επιλέξτε έναν ρυθμιζόμενο, όπως ο Caboo, ο μάρσιπος από οργανικό βαμβάκι της Close που θα βρείτε στο Babymou.gr.

Λάθος Νο.3 : Τον τοποθετούμε λάθος

Οι περισσότεροι επιμένουμε να αφήνουμε τον μάρσιπο να κρέμεται πολύ χαμηλά, κάτι που είναι επιβλαβές τόσο για την μέση μας όσο και για το ίδιο το μωρό (γέρνει κατά τη μεταφορά). Η σωστή θέση είναι αυτή που επιτρέπει στο μωρό νε ξεκουράζεται στο στήθος μας (ή στον ώμο μας, όταν το μεταφέρουμε στην πλάτη). Όταν μεταφέρετε το μωρό μπροστά να θυμάστε πως θα πρέπει να μπορείτε να σκύψετε άντα και να το φιλήσετε.

Λάθος Νο.4: Καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού

Μία πολλή βασική οδηγία ασφαλείας είναι να μην καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού κατά τη μεταφορά γιατί υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας.

Λάθος Νο.5: Δεν υποστηρίζουμε τον λαιμό του

Είναι σημαντικό να τοποθετούμε το μωρό άνετα στην θέση του, ώστε να μην γέρνει προς τα πίσω. Βλέπετε τους πρώτους μήνες οι μύες του λαιμού δεν είναι αρκετά δυνατοί ώστε να υποστηρίζουν το κεφαλάκι του.

Λάθος Νο. 6 : Κάνουμε επικίνδυνα πράγματα παράλληλα

Ο μάρσιπος σου δίνει ελευθερία κινήσεων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα με το μωρό στην αγκαλιά. Αποφύγετε να μαγειρεύετε (ειδικά να τηγανίζετε), να απλώνετε ρούχα στο μπαλκόνι, να σκαρφαλώνετε σε σκάλες για να πλύνετε τζάμια, να κρεμάσετε κουρτίνες κοκ. Φυσικά, δεν θα πρέπει να φοράτε τον μάρσιπο καθώς οδηγείται, αφού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το καθισματάκι αυτοκινήτου.

Λάθος Νο.7 : Δεν του αλλάζουμε συχνά θέση

Είναι σημαντικό, για λόγους υγείας και ανάπτυξης, να εναλλάσετε θέσεις στο μωρό σας. Αναπροσαρμόστε, για παράδειγμα, την θέση του εάν παρατηρήσετε πως το πηγούνι του μωρού σας στηρίζεται σταθερά πάνω στο στήθος σας, αφού κάτι τέτοιο μπορεί δυνητικά να διακόψει την παροχή οξυγόνου. Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του μωρού σας κινείται και στις δύο κατευθύνσεις εξίσου. Αν για παράδειγμα μεταφέρετε το μωρό σας με το κεφάλι του προς τα αριστερά, μπορεί να δημιουργηθούν μυϊκές ανισορροπίες και αίσθηση ζάλης.

Λάθος Νο.8 : Αφήνουμε τα ποδαράκια του να κρέμονται σε εντελώς ευθεία γραμμή.

Μια τέτοια θέση ενέχει κίνδυνο αναπτυξης δυσπλασίας του ισχίου. Προτιμήστε να τοποθετείτε το μωρό σε στάση «βατραχάκι», δηλαδή με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.

Λάθος Νο.9: Βιαζόμαστε να βάλουμε το μωρό στο μπροστινό μέρος του μάρσιπου

Τα νεογέννητα χρειάζονται χρόνο για να ενισχύσουν τη δύναμη από το λαιμό τους. Η γενική σύσταση είναι να περιμένετε έως ότου το μωρό σας μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά σταθερά, συνήθως στους 4-6 μήνες. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά