Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 18:47 ΜΩΡΟ (0-12) - ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Εκτύπωση PDF

Νεογέννητο μωρό

Υπάρχουν τόσα να σας ταράζουν από την στιγμή που θα φέρετε το μωράκι σας στον κόσμο. Ορίστε, όμως, 10 από αυτά που δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε ψηλά στην λίστα σας.

Βρίσκεστε πάνω από την κούνια και χαζεύετε εκστατικά το μωρό να κοιμάται, ώσπου ξαφνικά παρατηρείτε πως το προσωπάκι του έχει γεμίσει σπυράκια, ενώ φαίνονται και οι φλεβίτσες κάτω από το δέρμα του. Τρέχετε στην κουζίνα, αρχίζετε να ψάχνετε τα βιβλία που έχετε αγοράσει, κάνετε μια αναζήτηση στο Google και για καλή σας τύχη πέφτετε πάνω στο Happyparenting και στο δημοσίευμα «10 ανησυχίες για το νεογέννητο (που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν)». Παίρνετε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώνετε. «Δεν ήταν τίποτα σοβαρό εν τέλει», παραδέχεστε με ανακούφιση, «για να δω τι άλλο φυσιολογικό μπορεί να με τρομάξει στο μέλλον»!

1. Αγγίξατε τα μαλακά σημεία στο κρανίο του νεογέννητου

Όλοι συνεχώς σας εφιστούν την προσοχή, ώστε να μην αγγίξετε τα δύο μαλακά σημεία που φέρει το μωρό στο κρανίο του. Εσείς, όμως, παρότι προσέχετε έτυχε μια-δυο φορές να αγγίξετε τις κρανιακές πηγές, όπως αλλιώς ονομάζονται, και τώρα φοβάστε πως του έχετε προκαλέσει κάποια εγκεφαλική βλάβη. Ηρεμήστε! Πιάνοντας τα σημεία αυτά δεν ακουμπάτε σε καμία περίπτωση το μυαλό του μωρού. Τι ακουμπάτε; Απλώς δυο πολύ παχιές προστατευτικές μεμβράνες, οι οποίες υπάρχουν για να καταφέρει το κεφάλι του μωρού να περάσει με επιτυχία το κανάλι της γέννησης. Συνεπώς, το κεφαλάκι του νεογέννητου έχει διαβεί ήδη έναν πολύ σκληρό, γεμάτο πίεση δρόμο και δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει ζημιά από το απαλό άγγιγμά σας.

2. Βλέπετε τον σφυγμό του μωρού στις κρανιακές πηγές του

Αυτό που παρατηρείτε δεν είναι τίποτε άλλο από την φυσιολογική λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος του νεογέννητου. Επειδή τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμα «κλείσει» οι φλέβες και οι αρτηρίες είναι πιο ορατές.

3. Αίμα στην πάνα του νεογέννητου κοριτσιού σας

Μπορεί μέσα στις πρώτες μέρες ζωής του το μικρό σας κοριτσάκι να παρουσιάσει αυτό που αποκαλούμε «ψευτοπερίοδο», δηλαδή μια μικρή ποσότητα αίματος στην πάνα, την πετσέτα του μπάνιου ή στο χαρτί που το σκουπίζετε. Ακόμα, είναι πιθανό να παρατηρήσετε να βγαίνει από τον κόλπο του διαφανής παχύρρευστη βλέννα ή λευκό έκκριμα. Όλα τα παραπάνω, αν και αναπάντεχα, είναι απολύτως φυσιολογικά, αφού οφείλονται στις ορμόνες του δικού σας σώματος που πέρασαν κατά την εγκυμοσύνη στο σώμα του νεογνού. Στραφείτε στον παιδίατρο, όμως, στην περίπτωση που το μωρό υπερεκκρίνει βλέννα ή αίμα και εάν το συγκεκριμένο περιεχόμενο της πάνας του έχει δυσάρεστη οσμή.

4. Μια μικρή κοιλότητα στο στέρνο του

Ηρεμήστε! Το μωράκι σας δεν παρουσιάζει κανένα καρδιακό πρόβλημα. Το στέρνο αποτελείται από τρία μέρη και αυτή η μικρή εσοχή δημιουργείται από το κατώτερο μέρος που γέρνει προς τα πίσω. Μεγαλώνοντας οι μύες της κοιλιάς και του θώρακα θα το ισιώσουν, ενώ ακόμα νωρίτερα το νεογνικό πάχος θα το καλύψει.

5. Μαλακά, νερουλά «κακάκια» μετά από κάθε τάισμα.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιθανό να ενεργούνται αμέσως μετά από κάθε τάισμα, ακριβώς επειδή το μητρικό γάλα είναι πάρα πολύ εύπεπτο. Όσο για το περιεχόμενο της πάνας, αυτό είναι νερουλό επειδή τα μωρά για 6 μήνες τουλάχιστον ακολουθούν μια διατροφή αποκλειστικά με υγρά.

Νεογέννητο6. Συνεχής λόξυγκας

Οι ειδικοί δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί τα μωρά παθαίνουν τόσο συχνούς λόξυγκες. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οφείλεται σε μια παρανόηση μεταξύ εγκεφάλου και διαφράγματος (του πιο σημαντικού μυ του αναπνευστικού μας συστήματος). Όπως και να ‘χει, πάντως, ο λόξυγκας δεν χρειάζεται να εγείρει καμία ανησυχία.

7. Συνεχές κλάμα

Τα μωρά δεν διαθέτουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και αιφνιδιάζονται εύκολα. Οι παραπάνω, ωστόσο, είναι δύο μόνο από τους δεκάδες λόγους για τους οποίους κλαίει ένα μωρό. Ο κυριότερος είναι επειδή το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος που έχει για να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Όσο συχνά κι αν κλαίει, όμως, και όση διάρκεια κι αν έχει το κλάμα του, μην ανησυχείτε: δεν πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του. Προσπαθήστε να μυηθείτε σε αυτήν την πρωταρχική προσπάθεια διαλόγου μαζί σας, για να μάθετε να ικανοποιείτε τις ανάγκες του.

8. Ακμή

Μία ακόμη πιθανότητα είναι να παρουσιάσει το μικρούλι σας κέγχρους ή, αλλιώς, κεγχροειδή ακμή, δηλαδή μικρά άσπρα μπιμπικάκια στη ράχη της μύτης. Αυτά προκαλούνται από το παροδικό μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων αδένων, που εκκρίνουν σμήγμα για την ύγρανση του δέρματος. Σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες. Αυτό που εσείς, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε είναι να τα καθαρίζετε απαλά με λίγο βαμβάκι και ζεστό νερό.

9. Πρησμένα στήθη σε κορίτσια... και αγόρια!

Οι ίδιες ορμόνες που προξενούν την ψευτοπερίοδο στα κοριτσάκια μπορεί να κάνουν τα μωρά και των δύο φύλων να έχουν πρησμένα στήθη. Αναπάντεχο; Ναι! Προσωρινό; Σίγουρα! Ανησυχητικό; Καθόλου!

10. Συνεχές φτέρνισμα

Τα μωρά έχουν μικροσκοπικές γλυκές μυτούλες. Το μέγεθος τους, λοιπόν, σημαίνει πως ακόμα και με μια μικρή ποσότητα βλέννας το μικρούλι σας μπορεί να αρχίσει να φτερνίζεται. Ακόμη, επειδή μόλις «δραπέτευσε» από το υγρό περιβάλλον την μήτρας μπορεί να παρουσιάζει ακόμα μια μικρή συμφόρηση που να του δημιουργεί διαδοχικά αλλεπάλληλα φτερνίσματα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, εκτός κι αν οι… μυξούλες του είναι παχύρευστες και κίτρινες, κάτι που μπορεί να προμηνύει κάποιο κρυολόγημα.

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά