*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.
Λένε πως είναι πιθανό κάθε άνθρωπος να είναι αλλεργικός σε κάτι και ποτέ να μην το ανακαλύψει. Βλέπετε, δεν είναι μόνο το ότι είναι απίθανο να καταναλώσουμε κάθε καρπό που παράγεται στην γη, κάθε ζώο που περπατάει και κάθε ψάρι που κολυμπάει, αλλά και πως για να εκδηλωθεί η αλλεργία θα πρέπει να το ξαναφάμε.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει αρχικά να έρθουμε σε επαφή με το αλλεργιογόνο και να παράξουμε αντισώματα εναντίον της ουσίας που μας ευαισθητοποιεί και περιέχεται στην συγκεκριμένη τροφή. Έτσι, την δεύτερη φορά που θα καταναλώσουμε την εν λόγω τροφή, τα αντισώματα θα πάνε να «κολλήσουν» στα μαστοκύτταρα (ειδικά κύτταρα που βρίσκονται στο δέρμα, πνεύμονες, έντερο κτλ) και θα απελευθερώσουν ισταμίνη, ουσία που ουσιαστικά προκαλεί και τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποια τροφή είναι:
1. Πρήξιμο στο πρόσωπο
2. Υπνηλία
3. Ρινική καταρροή
4. Εμετός
5. Διάρροια
6. Σφύριγμα στην αναπνοή
7. Σφίξιμο στο στήθος
8. Πόνος στην κοιλιά
Σπανιότερα, η αλλεργία μπορεί να εμφανίσει κολικούς στα βρέφη, έκζεμα, χρόνια διάρροια και στασιμότητα βάρους. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια πολύ σοβαρή αντίδραση που δεν είναι απίθανο να απειλήσει και τη ζωή του.
Πώς να την προλάβετε
Υπάρχουν τρόποι να προλάβετε την αλλεργική αντίδραση του παιδιού σας σε τροφές ως εξής:
Ιατρικός προσδιορισμός αλλεργίας
Εάν δεν καταφέρετε εσείς να προσδιορίσετε τι ήταν εκείνο που προκάλεσε στο παιδί σας την τροφική αλλεργία, μπορείτε να στραφείτε σε ειδικούς γιατρούς οι οποίοι θα επιδιώξουν να εντοπίσουν το πρόβλημα, είτε τρέχοντας το Rast test είτε εφαρμόζοντας στο παιδί σας μια δερματική δοκιμασία.
Αντιμετώπιση αλλεργίας
Εάν το παιδί έχει κάποια τροφική αλλεργία θα πρέπει να αποφεύγει την συγκεκριμένη τροφή. Σε εστιατόρια, γιορτές και τραπέζια καλό θα ήταν να ενημερώνετε για την ευαισθησία, ώστε να σας συμβουλέψουν ποιες τροφές του καταλόγου/ του μπουφέ να αποφύγετε. Ακόμη, ενημερωμένοι θα πρέπει να είναι και οι δάσκαλοι στο σχολείο ή οι προπονητές, εάν κάνει κάποιο άθλημα.
Εάν το μικρούλι σας παθαίνει αναφυλαξία, καλό θα ήταν να έχετε πάντα μαζι μια ένεση αδρεναλίνης και να ξέρετε πώς να την χρησιμοποιείτε. Μεγαλώνοντας θα πρέπει και το παιδί να γνωρίζει πώς να κάνει μόνο του την ένεση στον εαυτό του. Τέλος, καλό θα ήταν να προμηθεύσετε το παιδί σας με μια ταυτότητα MedicAlert που να αναγράφει το πρόβλημα του παιδιού σας.
Μάθετε κι αυτό:
Η αλλεργία στο αγγελαδινό γάλα συνήθως ξεπερνιέται στην ηλικία των 2, ενώ στο αυγό τις περισσότερες φορές γίνεται «παρελθόν» στην ηλικία των 5. Δυστυχώς, όμως, σπανίζουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που υπερπήδησαν άλλες τροφικές αλλεργίες.