Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:36 ΜΩΡΟ (0-12) - ΣΤΕΡΕΑ ΤΡΟΦΗ
Εκτύπωση PDF

Το αλλεργιογόνο εισβάλλει στον οργανισμό και μέσω της τροφής.

Εάν το μικρούλι σας ανήκει στο 5% των παιδιών που παρουσιάζουν αλλεργία, δείτε ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα και πως θα εντοπίσετε το αλλεργιογόνο. Ακόμη δείτε πως μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση κάποιας αλλεργίας, πώς να την αντιμετωπίσετε και πολλά πολλά άλλα!

*Με την συνεργασία του παιδιάτρου, Ευάγγελου Κάνταρου.

Λένε πως είναι πιθανό κάθε άνθρωπος να είναι αλλεργικός σε κάτι και ποτέ να μην το ανακαλύψει. Βλέπετε, δεν είναι μόνο το ότι είναι απίθανο να καταναλώσουμε κάθε καρπό που παράγεται στην γη, κάθε ζώο που περπατάει και κάθε ψάρι που κολυμπάει, αλλά και πως για να εκδηλωθεί η αλλεργία θα πρέπει να το ξαναφάμε.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει αρχικά να έρθουμε σε επαφή με το αλλεργιογόνο και να παράξουμε αντισώματα εναντίον της ουσίας που μας ευαισθητοποιεί και περιέχεται στην συγκεκριμένη τροφή. Έτσι, την δεύτερη φορά που θα καταναλώσουμε την εν λόγω τροφή, τα αντισώματα θα πάνε να «κολλήσουν» στα μαστοκύτταρα (ειδικά κύτταρα που βρίσκονται στο δέρμα, πνεύμονες, έντερο κτλ) και θα απελευθερώσουν ισταμίνη, ουσία που ουσιαστικά προκαλεί και τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε κάποια τροφή είναι:

1. Πρήξιμο στο πρόσωπο

2. Υπνηλία

3. Ρινική καταρροή

4. Εμετός

5. Διάρροια

6. Σφύριγμα στην αναπνοή

7. Σφίξιμο στο στήθος

8. Πόνος στην κοιλιά

Σπανιότερα, η αλλεργία μπορεί να εμφανίσει κολικούς στα βρέφη, έκζεμα, χρόνια διάρροια και στασιμότητα βάρους. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια πολύ σοβαρή αντίδραση που δεν είναι απίθανο να απειλήσει και τη ζωή του.

 

Πώς να την προλάβετε

Υπάρχουν τρόποι να προλάβετε την αλλεργική αντίδραση του παιδιού σας σε τροφές ως εξής:

  • Θηλάζετε αποκλειστικά το παιδί σας τους 4 πρώτους μήνες ζωής του τουλάχιστον
  • Προσθέστε στερεά τροφή στο διαιτολόγιό του αφού γίνει πρώτα 6 μηνών
  • Εισάγετε μία μία τις καινούργιες τροφές και να κατανοήσετε τι ευθύνεται σε περίπτωση που το μικρούλι σας παρουσιάσει κάποια αλλεργικά συμπτώματα.
  • Μην προσθέσετε αυγό πριν τον 8ο μήνα και αποφύγετε τους ξηρούς καρπούς τους τα δύο πρώτα χρόνια.
  •  

Ιατρικός προσδιορισμός αλλεργίας

Εάν δεν καταφέρετε εσείς να προσδιορίσετε τι ήταν εκείνο που προκάλεσε στο παιδί σας την τροφική αλλεργία, μπορείτε να στραφείτε σε ειδικούς γιατρούς οι οποίοι θα επιδιώξουν να εντοπίσουν το πρόβλημα, είτε τρέχοντας το Rast test είτε εφαρμόζοντας στο παιδί σας μια δερματική δοκιμασία.

 

Αντιμετώπιση αλλεργίας

Εάν το παιδί έχει κάποια τροφική αλλεργία θα πρέπει να αποφεύγει την συγκεκριμένη τροφή. Σε εστιατόρια, γιορτές και τραπέζια καλό θα ήταν να ενημερώνετε για την ευαισθησία, ώστε να σας συμβουλέψουν ποιες τροφές του καταλόγου/ του μπουφέ να αποφύγετε. Ακόμη, ενημερωμένοι θα πρέπει να είναι και οι δάσκαλοι στο σχολείο ή οι προπονητές, εάν κάνει κάποιο άθλημα.

Εάν το μικρούλι σας παθαίνει αναφυλαξία, καλό θα ήταν να έχετε πάντα μαζι μια ένεση αδρεναλίνης και να ξέρετε πώς να την χρησιμοποιείτε. Μεγαλώνοντας θα πρέπει και το παιδί να γνωρίζει πώς να κάνει μόνο του την ένεση στον εαυτό του. Τέλος, καλό θα ήταν να προμηθεύσετε το παιδί σας με μια ταυτότητα MedicAlert που να αναγράφει το πρόβλημα του παιδιού σας.

Μάθετε κι αυτό:

Η αλλεργία στο αγγελαδινό γάλα συνήθως ξεπερνιέται στην ηλικία των 2, ενώ στο αυγό τις περισσότερες φορές γίνεται «παρελθόν» στην ηλικία των 5. Δυστυχώς, όμως, σπανίζουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που υπερπήδησαν άλλες τροφικές αλλεργίες.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά