*Με τη συνεργασία της παιδιάτρου-αναπτυξιολόγου, Dr Κωνσταντίνας Γκόλτσιου
Όλοι θυμόμαστε την νταντά εκείνη που είχε συλληφθεί σε κρυφή κάμερα να ταρακουνάει βίαια το μωρό που πρόσεχε για να σταματήσει να κλαίει. Τότε όλοι είχαν αντιδράσει έντονα, καταδικάζοντας το γεγονός ως εγκληματικό. Γιατί όμως; Τι μπορεί να πάθει το μωρό με λίγο ταρακούνημα; Δυστυχώς, πολλά! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή!
Τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού (ΣΑΜ);
Το ΣΑΜ είναι ένας σοβαρός εγκεφαλικός τραυματισμός που συνήθως συμβαίνει, όταν ένας εξουθενωμένος γονιός ή αυτός που φροντίζει το μωρό χάνει τον έλεγχο και αρχίζει να ταρακουνά το μωρό για να το κάνει να σταματήσει. Ο καθένας που γίνεται μάρτυρας ενός τέτοιου επεισοδίου μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Ωστόσο, το ΣΑΜ καραδοκεί ακόμα και εάν πάνω στο παιχνίδι το μωρό υποστεί κάποιο δυνατό τράνταγμα με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του να χτυπήσει εσωτερικά πάνω στο κρανίο.
Ως αποτέλεσμα αυτού του τραυματισμού το παιδί μπορεί :
Ενώ, αν η ανατάραξη είναι πολύ σοβαρή υπάρχει πιθανότητα το παιδί:
Μάλιστα, σε έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική υπολογίστηκε ότι περίπου 3.000 παιδιά κάθε χρόνο υποφέρουν από το ΣΑΜ λόγω κακοποίησης με ένα 25% αυτών να πεθαίνει και ένα 60% να παθαίνει μόνιμες νευρολογικές βλάβες (σωματική αναπηρία, διανοητική καθυστέρηση, τύφλωση, κώφωση κλπ.)
Τι μπορώ να κάνω;
Η καλύτερη θεραπεία για μία ακόμα φορά είναι η πρόληψη. Οπότε:
Διαβάστε επίσης: «Απλές λύσεις για να σταματήσετε το κλάμα» και «9 τρόποι για να ξεχάσει το κλάμα».
Μάθετε κι αυτό:
Μια έρευνα στο Colorado των ΗΠΑ κατέδειξε ότι οι πιθανότεροι «δράστες» που προκαλούν το ΣΑΜ με αποτέλεσμα τον εγκεφαλικό τραυματισμό του είναι:
SOSTip: Τα ελαφρά συμπτώματα του συνδρόμου μπορούν να εκληφθούν από τον παιδίατρο ως γρίπη ή κολικός. Έτσι, ένα υποπτεύεστε πως το μωρό σας έχει ταρακουνηθεί, μην διστάσετε/ντραπείτε να του το αναφέρετε. Ο γιατρός τότε θα τρέξει κάποια τεχνική εγκεφαλικής απεικόνισης (MRI, CT scan), θα κάνει ακτινογραφία κεφαλιού και θα εξετάσει το μωρό οφθαλμολογικά για να διαπιστώσει εάν παρουσιάζει αιμορραγία στα μάτια.