Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 22:10 ΜΩΡΟ (0-12) - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Κολικοί

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους κολικούς και tips για να ανακουφίσετε το μωρό σας από το κλάμα και εσάς από την αναστάτωση

Είναι ξημερώματα και το μωρό σας κλαίει, όχι για μισή ή μια ώρα αλλά, για 3 ολόκληρες ώρες. Γνωρίζετε ότι δεν πεινάει, δεν είναι άρρωστο, ούτε κουρασμένο. Συνεπώς κάτι δεν πάει καλά! Τι; Αν τα επεισόδια αυτά επαναλαμβάνονται συχνά με ένταση και διάρκεια πιθανόν το μωράκι σας να ταλαιπωρείται από κολικούς. Δείτε από τι προκαλούνται, πώς να τους αντιμετωπίσετε και πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Συμπτώματα

Το μωρό σας είναι πιθανό να ταλαιπωρείται από κολικούς όταν:

 • ξεσπάει συχνά σε κλάμα με διάρκεια. Για παράδειγμα, αν ξεσπάει σε κλάματα ακολουθώντας τον κανόνα των τριών, δηλαδή κλαίει για 3 ώρες, 3 φορές την εβδομάδα για 3 εβδομάδες.
 • το κλάμα του είναι ανεξήγητο. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και το μωρό σας είναι ξεκούραστο και χορτάτο αλλά παρόλα αυτά κλαίει, ο γιατρός συνήθως διαγιγνώσκει κολικούς.
 • το κλάμα του είναι σφοδρό και φαίνεται να νιώθει δυσφορία. Κλαίει και οι γροθιές του είναι σφιγμένες, οι μύες του τεντωμένοι και τα ποδαράκια λυγισμένα ενώ μοιάζει να πονάει στην κοιλιά.

Κολικοί

Πιθανές αιτίες

Η πιθανή αιτία των κολικών σχετίζεται με το πεπτικό σύστημα ενός βρέφους. Μερικές πιθανές αιτίες μπορεί να είναι τα αέρια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η γαστρίτιδα (φλεγμονή στο εσωτερικό του στομαχιού). Ωστόσο, ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια ακριβής αιτία για τους κολικούς.

Δημιουργικοί τρόποι για να το ηρεμήσετε

 • Τυλίξτε ή φασκιώστε το σε μια κουβερτούλα.
 • Βγάλτε το έξω για μια μικρή βόλτα.
 • Κρατήστε καλά το μωρό σας, σταθείτε όρθιοι στο κρεβάτι και χοροπηδήστε ελαφρά ρίχνοντας το βάρος σας από το ένα πόδι στο άλλο
 • Βάλτε το στο καθισματάκι του πάνω στο πλυντήριο ρούχων καθώς λειτουργεί, κρατώντας το με τα χέρια σας καθώς η κίνηση μπορεί να το ηρεμήσει.
 • Παίξτε αργή μουσική με το ρυθμό που έχει η καρδιά όταν χτυπάει.
 • Κρατώντας το μωρό στον ώμο σας, υποστηρίζοντας το κεφαλάκι και την πλατούλα του, λυγίστε τα γόνατά σας κάνοντας μερικές επαναλήψεις.
 • Δώστε του να κοιτάξει ένα σχέδιο προσώπου με έντονα ασπρόμαυρα χαρακτηριστικά, καθώς το σχήμα του προσώπου και οι έντονες αντιθέσεις του εξάπτουν το ενδιαφέρον.
 • Βάλτε το κάτω από έναν ανεμιστήρα σε χαμηλή ένταση και κάντε του απαλό μασάζ με baby oil.
 • Χρησιμοποιήστε τους λευκούς θορύβους για να το ηρεμήσει, όπως την ηλεκτρική σκούπα ή το νερό της βρύσης.

Διαβάστε και άλλες δοκιμασμένες λύσεις στο «Κολικοί: Ανακούφιση τώρα!»

Βοηθήστε τον εαυτό σας

Η περίοδος που το μωρό σας ταλαιπωρείται από κολικούς μπορεί να είναι εξίσου δύσκολη και για εσάς, καθώς ενδέχεται να δυσκολευτείτε να το ηρεμήσετε ή εκείνο να Ψυχολογία μαμάςκλαίει για ώρες. Ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε τον εαυτό σας ώστε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να διαχειριστείτε σωστά την κατάσταση.

 • Καταρχάς μην ρίχνετε το φταίξιμο στον εαυτό σας, καθώς εσείς δεν φταίτε κάπου. Αν σταματήσετε να είστε ενοχικοί σχετικά με τους κολικούς, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα και τα συμπτώματα.
 • Αν έχετε εφαρμόσει όλες τις λύσεις και έχετε κάνει ότι είναι δυνατόν για να ηρεμήσετε το μωρό σας αλλά εκείνο εξακολουθεί να κλαίει, θα χρειαστεί να κάνετε ένα διάλειμμα. Αφήστε το για λίγα λεπτά στην κούνια του μέχρι να ηρεμήσετε και να συνεχίσετε αργότερα τις προσπάθειες.
 • Ζητήστε βοήθεια. Αν δεν αντέχετε να διαχειριστείτε το συνεχές και επίμονο κλάμα ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή κάποιον τρίτο, ειδικά τις ώρες που εκδηλώνεται το ξέσπασμα.
 • Όσο δύσκολο και να είναι σκεφτείτε θετικά και μην ξεχνάτε πως η ταλαιπωρία των κολικών έχει ένα τέλος και μάλιστα σύντομα.

Τα παραπάνω είναι σημαντικά ώστε να προστατέψετε από το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού.

Extra tip: Κάθε μωράκι μπορεί να ανακουφίζεται από τους κολικούς και το κλάμα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, άρα είναι σημαντικό να βρείτε τη λύση που ταιριάζει στο αγγελούδι σας. Θα χρειαστεί να κάνετε δοκιμές αλλά και να έχετε υπομονή καθώς ακόμα και αν έχετε βρει κάτι που φαίνεται να λειτουργεί οι κολικοί ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να περάσουν.

 

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά