Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 23:17 ΜΩΡΟ (0-12) - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

6 βήματα για να θωρακίστε τον οργανισμό του

Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας

Έρχεται σε επαφή καθημερινά με ένα σωρό βακτήρια, αφού μπουσουλάει και βάζει στο στόμα του οτιδήποτε βρει μπροστά του. Όμως τα αντισώματά του δεν έχουν φτάσει σε εκείνο το επίπεδο «ωριμότητας» που θα του επιτρέπουν να κατατροπώνει πάντα κάθε αρρώστια. Για να ενισχύσετε, λοιπόν, το ανοσοποιητικό του σύστημα, ακολουθήστε μερικά απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα.

Θηλάστε το. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε αντισώματα – για να μην αναφέρουμε ξανά τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που το κάνουν την πολυτιμότερη τροφή για το βρέφος. Επομένως, ο θηλασμός θωρακίζει τον οργανισμό του μωρού σας απέναντι σε ασθένειες, ενώ αν εσείς αρρωστήσετε τα αντισώματα που δημιουργούνται για την καταπολέμηση της αρρώστιας δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και συνέχισή του παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών για τουλάχιστον 2 χρόνια. Κι αν ανησυχείτε για τις υπόλοιπες επιπτώσεις καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στοιχεία που να δείχνουν ψυχολογικές ή αναπτυξιακές βλάβες από τον θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή και περισσότερο

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάται αρκετά. Για να αποκτήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται αρκετό ύπνο. Ένα μωρό έως 6 μηνών χρειάζεται περίπου 20 ώρες ύπνο την ημέρα, ενώ ένα νήπιο ενδέχεται να χρειάζεται ακόμα και 13 ώρες ύπνου. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμάται σωστά και καλά, υιοθετήστε συγκεκριμένες συνήθειες γύρω από τον ύπνο που θα κάνουν πιο εύκολη τη μετάβαση στο κρεβάτι του.

Αποφύγετε τον καθαρισμό – αποστείρωση. Φυσικά και για τους πρώτους 6 μήνες θα αποστειρώνετε τα σκεύη που χρησιμοποιεί, αλλά με την εισαγωγή στερεών τροφών σταματά και η αποστείρωση. Το μικρό σας χρειάζεται να έρθει σε επαφή με ορισμένα βακτήρια και ιούς για να δοκιμάσει να τους καταπολεμήσει και να δημιουργήσει αντισώματα, πράγμα που θα του στερήσετε αν το σπίτι σας είναι τόσο καθαρό που μοιάζει αποστειρωμένο. Επομένως για να έχει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα φροντίστε να καθαρίζετε ικανοποιητικά χωρίς υπερβολές.

Εμβολιάστε το.Τα εμβόλια θωρακίζουν τον οργανισμό του απέναντι σε σοβαρές παιδικές ασθένειες, πολλές από τις οποίες κάποτε ήταν θανατηφόρες. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο εξωτερικό, έχει δημιουργηθεί ένα κύμα εναντίωσης στα εμβόλια και μία από τις κύριες δηλώσεις τους είναι πως κάποιες από τις ασθένειες αυτές έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πλέον δεν συναντάται, για παράδειγμα, η φυματίωση είναι γιατί ο κόσμος εμβολιάζεται. Δείτε ποια εμβόλια χρειάζεται να κάνει το μωρό σας και πότε στο άρθρο μας: «Εμβόλια: Χορήγηση και παρενέργειες».

 Προσφέρετε υγιεινή διατροφή. Φροντίστε ώστε το περιεχόμενο του πιάτου του να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες για να παραμένει υγιές. Μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες αλλά εξίσου σημαντική είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και υδατανθράκων από προϊόντα ολικής αλέσεως (σκούρο ρύζι, μακαρόνια και ψωμί ολικής αλέσεως).

Μην καπνίζετε στο σπίτι. Τα παιδιά που είναι παθητικοί καπνιστές είναι πιο επιρρεπή σε ωτίτιδες, κρύωμα, βρογχίτιδα και αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα και αν καπνίζετε στο σπίτι όταν αυτά λείπουν τα χημικά από τον καπνό παραμένουν στα έπιπλα και στα χαλιά. Επομένως, η καλύτερη λύση είναι να δεσμευτείτε ότι θα καπνίζετε μόνο εκτός σπιτιού ή, ακόμα καλύτερα, ότι θα κόψετε το κάπνισμα. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας: «Παθητικό κάπνισμα».

Διαβάστε ακόμα περισσότερα στο άρθρο μας «Ενισχύστε το ανοσοποιητικό του». 

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά