Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 14:30 ΜΩΡΟ (0-12) - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Αποστειρώστε τα αντικείμενα του μωρού σας κάθε φορά πριν το φαγητό.

Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συσκευών αποστείρωσης.

Μέχρι το μωράκι σας να κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής του, οπότε και το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι πιο δυνατό, πρέπει να αποστειρώνετε τα μπιμπερό, τις πιπίλες και τα άλλα σύνεργα φαγητού (κουταλάκια, μπολάκια κτλ.) Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζετε κατά το δυνατόν περισσότερο την ασφάλειά του.

Φυσικά, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν 100% αποστειρωμένο κόσμο για το μικρούλι σας- το καρεκλάκι του βλέπετε δεν χωράει στον αποστειρωτή- αλλά μπορείτε να το προστατεύσετε από τα μικρόβια των συσκευών και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο γάλα. Μειώστε τις πιθανότητες να πλήξει κάτι την υγεία του αποστειρώνοντας, κάθε φορά πριν το φαγητό τα «κουζινικά» του, αλλά και τις πιπίλες του όσο πιο τακτικά γίνεται.

Τρόποι αποστείρωσης

Υπάρχουν τρεις τρόποι να αποστειρώσετε τις συσκευές του μωρού σας και ποτέ δεν θα ακούσετε κάποιον να λέει: «αυτός είναι ο σωστός» ή «αυτός ο τρόπος είναι λάθος». Επομένως, η επιλογή που θα κάνετε αφορά κυρίως το ποια μέθοδος σας διευκολύνει, δηλαδή πόσο χρόνο χρειάζεστε, πόσο συχνά ταξιδεύετε, πόσα αντικείμενα χρησιμοποιείτε κτλ. Για να σας διευκολύνουμε παραθέτουμε παρακάτω την περιγραφή, αλλά και τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του κάθε τρόπου.

Ηλεκτρικός αποστειρωτής

Πώς λειτουργεί: Μπαίνει στην πρίζα και με την βοήθεια ατμού αποστειρώνει τα αντικείμενα που έχετε τοποθετήσει μέσα του.

Πλεονεκτήματα: Γρήγορος (3 με 8 λεπτά), πρακτικός και λειτουργικός. Ιδανικός σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποστειρώνετε πολλές συσκευές μαζί, αφού υπάρχουν ηλεκτρικοί αποστειρωτές που χωρούν έως και 6 μπιμπερό.

Μειονεκτήματα: Συγκριτικά υψηλότερη τιμή από τις άλλες μεθόδους. Επίσης, πριν την αγορά θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως χωρούν μέσα του τα μπιμπερό που έχετε ήδη αγοράσει, αφού ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα και μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Αποστειρωτής φούρνου μικροκυμάτων

Πως λειτουργεί: Τοποθετείται στον φούρνο μικροκυμάτων και απολυμαίνει τα αντικείμενα με ατμό. Προσοχή! Εάν τοποθετήσετε τις συσκευές μόνες τους στον φούρνο μικροκυμάτων, το σίγουρο είναι πως δεν θα τις αποστειρώσετε.

Πλεονεκτήματα: Είναι επίσης πρακτικός, λειτουργικός και γρήγορος (ανάλογα πάντα με την δύναμη του φούρνου σας), ενώ δεν χρειάζεται να ψάχνετε το σπίτι για ελεύθερη πρίζα- θα εκπλαγείτε με το πόσες πρίζες χρειάζονται οι συσκευές του μωρού σας!

Μειονεκτήματα: Όταν το μωρό περάσει στις στερεές τροφές, είναι πιθανό να συνειδητοποιήσετε πως τα περισσότερα κουταλάκια, μπολάκια […] δεν είναι κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε πως ο αποστειρωτής που επιλέξατε χωράει στον φούρνο που διαθέτετε, καθώς το μέγεθος του φούρνου μπορεί να είναι μικρό, ενώ του αποστειρωτή μεγάλο!

Ψυχρός αποστειρωτής

Πώς λειτουργεί: Με αποστειρωτικές ταμπλέτες ή διάλυμα που τοποθετείται μέσα σε κρύο νερό στο μπουκάλι του μικρού σας. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες!

Πλεονεκτήματα: Ιδανικό όταν ταξιδεύετε ή βρίσκεστε σε μέρη που δεν υπάρχει πρίζα να χρησιμοποιήσετε. Επίσης, είναι η πιο οικονομική μέθοδος από τις τρεις.

Μειονεκτήματα: Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, καθώς διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ακόμα, το μπιμπερό θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά με βραστό νερό (έχει να δουλέψει γκαζάκι!) για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα της χημικής ουσίας που περιέχουν οι ταμπλέτες ή τα διαλύματα.

Για να θυμούνται οι παλιοί:

Παλιά η αποστείρωση γινόταν με 10λεπτο βράσιμο των αντικειμένων. Μπορείτε να αποστειρώσετε και εσείς τα αντικείμενα του μωρού κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως να θυμάστε πως το σκεύος βρασμού θα πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό!

Extra tips:

  • Σαπουνίζετε και ξεπλένετε καλά τα αντικείμενα πριν τα τοποθετήσετε στον αποστειρωτή.
  • Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε προϊόν αποστείρωσης, κάντε έρευνα αγοράς. Μπορεί κάποιο να είναι πιο ακριβό, αλλά να περιέχει πακέτο και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (μπουκάλι, βούρτσα καθαρισμού, λαβίδα κ.ο.κ.)!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά