Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 00:08 ΜΩΡΟ (0-12) - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Στοματίτιδα

Παρατηρήσατε άσπρα στίγματα στην μέσα μεριά των χειλιών του μωρού σας; Ελάτε μαζί να ανακαλύψουμε τι είναι!

Τι είναι η στοματίτιδα;

Είναι μία λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας που προσβάλλει αρκετά συχνά νεογνά και βρέφη. Οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans , που μολύνει το μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού (από τον κόλπο σας), του θηλασμού (από το μαστό σας), από μολυσμένα χέρια ή από ανεπαρκή αποστείρωση των αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το στόμα ή το φαγητό του μωρού (π.χ. το μπιμπερό, το θήλαστρο κτλ.). Τέλος, συχνή είναι και η εμφάνισή του σε βρέφη που λαμβάνουν αντιβιοτικά ή κορτικοειδή, καθώς αυτά αλλάζουν την χλωρίδα του στόματος ευνοώντας της ανάπτυξη του μύκητα. Ευτυχώς, και για εκείνο και για εσάς, η στοματίτιδα δεν είναι ούτε μεταδοτική ούτε επικίνδυνη!

Συμπτώματα

Δεν είναι δόλιου δύσκολο να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά της, μιας και βρίσκονται ολούθε στο στόμα του μικρού σας. Άσπρα στίγματα στην γλώσσα, τον ουρανίσκο και στα μάγουλα (εσωτερικά) είναι δείγματα πως το παιδάκι πιθανότατα έχει προσβληθεί. Μπορεί αρχικά να ξεγελαστείτε θεωρώντας πως αυτό που βλέπετε είναι υπολείμματα γάλακτος, αλλά όσο και να κρυφτεί από το άπειρο ακόμα μάτι σας, δεν μπορεί παρά να γίνει αντιληπτή!

Και τώρα;

Τώρα έχετε να κάνετε ό,τι πρέπει να κάνετε πάντα σε περιπτώσεις ασθενειών, μολύνσεων […], δηλαδή να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Εκείνος θα του χορηγήσει ειδικές αλοιφές ή σταγόνες, ενώ, εάν θηλάζετε, μπορεί να σας συμβουλέψει να βάζετε το φάρμακο και στις θηλές σας για ταχύτερη ανάρρωση.

Για να μάθετε τον ευκολότερο τρόπο να δίνετε φάρμακα στο παιδί σας πατήστε εδώ.

Αυτά τα ξέρατε;

Η στοματίτιδα δεν είναι το μόνο φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί κατά το θηλασμό. Αυτό που μπορεί επίσης να δείτε είναι κάποιες φουσκάλες στα χείλη. Μην ανησυχείτε! Εν προκειμένω δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα, αφού θα φύγουν από μόνες τους με τον καιρό. Φυσικά, εάν σας αγχώνουν απευθυνθείτε στον γιατρό για να σας καθησυχάσει. Τέλος, είναι πιθανό να παρατηρήσετε και μια «περίεργη» συμπεριφορά της γλώσσας, η οποία μοιάζει να είναι κολλημένη στην βάση του στόματος. Ούτε αυτό, όμως, θα πρέπει να σας τρομάζει! Είναι απόλυτα φυσιολογικό, εφόσον η γλώσσα των μωρών τον πρώτο χρόνο μεγαλώνει από το άκρο της!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά