Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014 00:00 ΜΩΡΟ (0-12) - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Νινίδα

Πώς να ξεφορτωθείτε την νινίδα!

Σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής ή απλά νινίδα ονομάζεται η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια των νεογνών κατά την οποία οι σμηγματογόνοι αδένες του κεφαλιού εκκρίνουν υπερβολικά πολύ λίπος. Στην συνέχεια η λιπαρότητα αυτή ξεραίνεται, κάνει κρούστα και αποκολλάται με συνέπεια, ανάλογα με την έκταση του φαινομένου, τα απαλά και μυρωδάτα μαλλάκια του μωρού να γεμίζουν από «λέπια» και ξηρότητα που μοιάζει με πιτυρίδα (ήπια μορφή) έως λιπαρά, παχιά, κιτρινωπά λέπια ή κρούστα.

Όσο αντιαισθητικό, όμως, κι αν είναι το αποτέλεσμα την νινίδας δεν είναι διόλου επικίνδυνο. Μάλιστα, μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε νεογέννητο ανά πάσα στιγμή μετά την γέννηση μεταξύ δύο εβδομάδων και τριών μηνών και να φύγει το ίδιο ξαφνικά μετά από 6 ή 7 μήνες, χωρίς την δική σας συμβολή.

Μην καθίσετε, όμως, με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας το χρόνο να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ξεκινήστε σήμερα κιόλας τις προσπάθειες για να της πείτε «arrivederci» με 3 απλά βήματα:

  • Μωρό με σκουφακιΧρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή μια βούρτσα από μαλακή τρίχα για να τρίβεται το κεφαλάκι του μωρού κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνετε την κυκλοφορία του αίματος και παράλληλα βοηθάτε τα λέπια να απομακρυνθούν ευκολότερα και ταχύτερα.
  • Πλένετε καθημερινά το κεφαλάκι του μωρού σας με ένα απαλό σαπούνι (προτιμήστε εκείνα που είναι για ευαίσθητα δέρματα) μέχρι τα λέπια να υποχωρήσουν. Θυμηθείτε να ξεβγάζετε καλά το κεφαλάκι του, για να μην μένουν υπολείμματα σαπουνιού.
  • Τέλος, δύο φορές την εβδομάδα αφήνετε στην άκρη το σαπούνι και χρησιμοποιείτε ένα απαλό καθαριστικό σαμπουάν κατάλληλο για μωρά. Τουλάχιστον μία ώρα πριν το λούσιμο δοκιμάστε να απλώσετε στο κεφαλάκι του μικρού μας φίλου παιδικό λαδάκι ή ελαιόλαδο και να το τυλίξετε με ένα ζεστό υγρό πανί (το οποίο καλό είναι να συνεχίσετε να διατηρείτε θερμό και το οποίο θα κρατάτε στην θέση του με ένα σκουφάκι).

SOSTip: Εάν παρά τις προσπάθειές σας η νινίδα επιμένει ρωτήστε τον γιατρό σας για το εάν μπορεί να σας προτείνει κάποια τοπική κρέμα ή λοσιόν.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά