Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 22:16 ΝΗΠΙΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Παιχνίδι με διαφορά ηλικίας

Δείξτε στα παιδιά σας να παίζουν μαζί, ακόμα κι αν έχουν διαφορά ηλικίας

Ακόμα και αν τα παιδιά σας έχουν διαφορά ηλικίας υπάρχουν τρόποι να γεφυρώσετε το μεταξύ τους κενό για να παίζουν μαζί. Βέβαια πρόκειται για μια όχι και τόσο εύκολη διαδικασία γιατί από τη μια το πρωτότοκο παιδί σας δεν θα θέλει να παίζει παιχνίδια για μωρά, από την άλλη το μικρό σας δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετέχει στα παιχνίδια του μεγαλύτερου. Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα για να διευκολύνετε το παιχνίδι μεταξύ τους χωρίς προβλήματα.

Βάλτε χρονικά όρια. Επειδή τα μεγαλύτερα παιδιά βαριούνται ή δεν θέλουν να συμπεριλάβουν τα μικρότερα σε ένα ομαδικό παιχνίδι, προτείνετε πως αν παίξει όμορφα με το αδελφάκι του για λίγο θα έχει αργότερα επιπλέον χρόνο για να παίξει μόνο του ή με τους φίλους του.  

Επιλέξτε σωστά. Μην αφήνετε τα παιδιά να διαλέγουν μόνα τους το παιχνίδι, μιας και μπορεί τα γούστα ή οι ικανότητες τους ενός να μην ταιριάζουν με του άλλου. Προτείνετε, για αρχή, να κάνετε κάτι όλοι μαζί, όπως να φτιάξετε κουλουράκια (το ζυμάρι είναι το νούμερο ένα παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας), να κάνετε μια κατασκευή, να πλάσετε πλαστελίνη ή να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων.

Διατηρήστε ή διαφοροποιείστε τους κανόνες. Κάποιοι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι και το μεγαλύτερο παιδί σας πρέπει να καταλάβει πως το να μοιράζεται και να περιμένει τη σειρά του είναι σημαντικό για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Αναθέστε στο πρωτότοκό σας να αποτελέσει το παράδειγμα για το μικρό του αδερφάκι και πείτε του πως είναι υπεύθυνο να βοηθήσει ή να εξηγήσει στο μικρό σας. Επειδή τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλους τους κανόνες σε όλα τα παιχνίδια (ειδικά αν είναι για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες) είναι πιθανόν να απομονωθούν όταν ξεκινήσει το παιχνίδι. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να απλοποιήσετε τους κανόνες με τη βοήθεια του πρωτότοκου, το οποίο θα αναλάβει και τον έλεγχο ότι ακολουθούνται οι απλοποιημένοι κανόνες.

Δώστε στο πρωτότοκο τον ρόλο του δασκάλου. Επαινέστε το μεγαλύτερο παιδί σας για τις γνώσεις του και ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει το μικρότερο να μάθει κάποια πράγματα μέσα από το παιχνίδι, όπως τα γράμματα, τους αριθμούς, τα χρώματα ή να του εμφυσήσει την αγάπη για το διάβασμα, μέσα από την ανάγνωση παραμυθιών. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα ενισχύσουν το μεταξύ τους δέσιμο και θα ωφελήσουν και τα δύο παιδιά όσον αφορά στην καλλιέργεια γνώσεων.

Όταν το πρωτότοκο ενθαρρύνει το μικρό του αδερφάκι μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, πείτε του πόσο περήφανοι είστε για εκείνο και τονίστε πόσο σημαντικό είναι το ίδιο στη ζωή του μικρού. Ως γονείς, φροντίστε να μοιραστείτε μόνο μαζί του κάποια ώρα παιχνιδιού. Ωστόσο μην παρασυρθείτε, γιατί είναι πολύ σημαντικό να περνάτε χρόνο και με τα δύο παιδιά σας. Δείτε πώς θα μοιράσετε την αγάπη σας ισομερώς εδώ

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά