Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 01:35 ΝΗΠΙΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

Ποδήλατο ισορροπίας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ιδανικό το πρώτο του ποδήλατο ισορροπίας

Το ερώτημα που θα σας θέσουμε σήμερα είναι το εξής: στο ποδήλατο τι είναι πιο σημαντικό (;) να μάθεις να ισορροπείς ή να κάνεις πετάλι. Μην απαντήσετε! Αυτή είναι μια μάχη που στο εξωτερικό τουλάχιστον μαίνεται εδώ και χρόνια... Κι επειδή στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις βοηθητικές ήρθε η ώρα να σας συστήσουμε το "ποδήλατο ισορροπίας".

 

Πρόκειται για ποδήλατο που δεν διαθέτει βοηθητικές ρόδες, πεντάλ, γρανάζια ή αλυσίδες. Βασικός στόχος του είναι να βοηθήσει το παιδί να κατακτήσει την ισορροπία και να αποκτήσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση για να έχει από μιας αρχής τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου του. Ακόμα όμως κι αν δεν συμμερίζεστε την ιδέα της δημιουργίας του δεν μπορείτε να αρνηθείτε πως είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εκμάθησης ιδανικό για παιδιά 2 ετών.

Για να επιλέξετε το ιδανικό ποδήλατο ισορροπίας δώστε προσοχή στα βασικά χαρακτηριστικά του.

  1. Προτιμήστε τις σέλες με προστατευτική επένδυση καθώς βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών σε αντίθεση με τις σκληρές, πλαστικές σέλες.
  2. Οι σέλες με σχήμα U είναι ιδανικές για να βοηθήσουν το μικρό σας να παραμείνει σταθερό στο κάθισμα.
  3. Το ύψος της σέλας πρέπει να είναι περίπου 2,5 με 3 εκατοστά μικρότερο από τον καβάλο του παιδιού. 
  4. Επιλέξτε μια σέλα που να προσαρμόζεται αλλά και μια που να τοποθετείται πιο πίσω σε σχέση με το σκελετό του ποδηλάτου, ώστε να επιτρέπει στο μικρό σας να σκύβει φυσικά προς τα μπροστά καθώς κάνει ποδήλατο. Όσο μεγαλύτερη είναι η γωνία του σώματός του, τόσο πιο χαμηλά είναι το κέντρο βάρους άρα και μεγαλύτερη η ισορροπία. 
  5. Επιλέξτε ένα ελαφρύ ποδήλατο (ο σκελετός αλουμινίου είναι γενικά ο πιο ελαφρύς) για να μπορεί το μικρό σας να το μετακινεί εύκολα αλλά και για να το μεταφέρετε και εσείς με ευκολία.
  6. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λάστιχων, καθένας με τα δικά του προτερήματα. Για παράδειγμα τα λάστιχα με αέρα είναι ιδανικά για άνετη κίνηση αλλά μπορούν να τρυπήσουν εύκολα. Αντίθετα τα λάστιχα από συμπαγές καουτσούκ είναι πολύ ανθεκτικά και δίνουν μεγαλύτερη ισχύ έλξης με το έδαφος.  
  7. Καθώς τα χέρια ενός νηπίου ή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας δεν είναι έτοιμα για να χρησιμοποιούν φρένα, μην ανησυχείτε για την απουσία τους. Άλλωστε θα μάθει γρήγορα να χρησιμοποιεί τα πόδια του για να σταματάει.
  8. Οι λαβές από καουτσούκ στο τιμόνι με ενισχυμένες άκρες θα το προστατεύσουν από πιθανά χτυπήματα σε τοίχους ή στο έδαφος αν πέσει.    

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά