Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 08:00 ΝΗΠΙΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

5 Οφέλη από τις Συναθροίσεις για Παιχνίδι

Πλεονεκτήματα των συναθροίσεων για παιχνίδι τόσο για το νήπιο όσο και για εσάς

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την υγιή ανάπτυξη του νηπίου και του παιδιού γενικότερα. Ένα βήμα παραπέρα, η συνάθροιση για παιχνίδι, δηλαδή η συνάντηση με ένα ή περισσότερα παιδιά με σκοπό το παιχνίδι, δίνει τη δυνατότητα στο νήπιο να εξερευνήσει ένα νέο περιβάλλον και να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά της ηλικίας του. Φυσικά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το παιχνίδι με συνομηλίκους του δεν σταματούν εδώ.

Το βοηθάει να γίνει πιο ανεξάρτητο.Εσείς είστε τα άτομα με τα οποία περνά τον περισσότερο χρόνο το μικρό σας.  Το παιχνίδι με άλλα παιδιά του δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με κάτι καινούργιο που θα το δώσει κίνητρα να μην είναι τόσο «γαντζωμένο» πάνω σας.

Του δίνει κίνητρα για να περάσει από μια μοναχική σε μια πιο συλλογική διαδικασία.Στην αρχή το μικρό σας θα παίζει μόνο του χωρίς να αλληλεπιδρά με το άλλο παιδί που βρίσκεται στο μισό μέτρο. Αυτό ονομάζεται παράλληλο παιχνίδι και είναι φυσιολογικό στη νηπιακή ηλικία. Ούτως ή άλλως το μικρό σας δεν γνωρίζει ότι λαμβάνει χώρα μια συνάθροιση με στόχο το παιχνίδι και κάνει ό,τι θα έκανε μόνο του στο δωμάτιό του έχοντας παιχνίδια μπροστά του. Όταν αυτά τα ραντεβού γίνουν μέρος μιας ρουτίνας τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. Για να βοηθήσετε, προτείνετε δραστηριότητες και παιχνίδια ή σερβίρετε υγιεινά snacksώστε να έχουν ένα κίνητρο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Κάνει τις πρώτες δοκιμές. Οι συναθροίσεις για παιχνίδι είναι ιδανικό «δοκιμαστικό» πριν την φοίτηση στο προνήπιο ή στο νήπιο. Είναι ένας τρόπος για να πειραματιστεί κοινωνικά αλλά και να μάθει πώς να μοιράζεται και πώς να περιμένει τη σειρά του, δύο βασικές δεξιότητες που θα χρειαστεί στην προσχολική αγωγή αλλά και στη ζωή του γενικότερα.

Του δίνει τα πρώτα μαθήματα.Εκτός από το μοίρασμα και την αναμονή της σειρά του, θα διδαχθεί κάποιες βασικές αρχές κοινωνικής συμπεριφοράς, όπως π.χ. να λέει ευχαριστώ αλλά και να αποχαιρετά τους ανθρώπους γύρω του χωρίς κλάματα.

Αποτελεί αφορμή για δική σας δικτύωση. Οι συναθροίσεις για παιχνίδι προϋποθέτουν και τη συνάθροιση των ενηλίκων στον ίδιο ή τον διπλανό χώρο. Πού αλλού θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε με άλλους γονείς – και μάλιστα που έχουν παιδιά στην ίδια ηλικία με το δικό σας – για τους μικρούς ή μεγαλύτερους προβληματισμούς σας, από το ποιο βιβλίο να του αγοράσετε μέχρι ποιον παιδίατρο να επισκεφθείτε αν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον δικό σας;   

Extra tip

Παρόλο που οι συναθροίσεις για παιχνίδι έχουν πλεονεκτήματα τόσο για το μικρό σας όσο και για εσάς, δεν χρειάζεται να πιεστείτε, προσπαθώντας οπωσδήποτε να τις στριμώξετε στο πρόγραμμά σας αν αυτό είναι φορτωμένο, χωρίς να έχετε κουράγιο, κέφι και όρεξη. Θυμηθείτε ότι το παιχνίδι έχει να κάνει με τη χαρά και τη φιλία.   

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά