Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 00:21 ΝΗΠΙΟ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Όταν το αδερφάκι του πάει σχολείο

Διεκολύνετε τη μετάβαση για το μικρότερο παιδί σας όταν το πρωτότοκο ξεκινήσει το σχολείο

Μην ξαφνιαστείτε αν το μικρό σας εκδηλώσει άγχος απογχωρισμού όταν το αδερφάκι του πάει σχολείο. Μην ξεχνάτε πως το πρωτότοκό σας είναι ο αγαπημένος του σύντροφός στο παιχνίδι και στις σκανταλιές, ειδικά αν έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, άρα είναι φυσικό να του λείπει όταν απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι. Για να βοηθήσετε το μικρό σας να διανύσει «αναίμακτα» την μεταβατική περίοδο μέχρι να συνηθίσει ότι θα είναι μόνο του στο σπίτι ακολουθήστε τα παρακάτω tips.

Εφοδιάστε το με τα δικά του σχολικά είδη. Όταν αγοράσετε τα σχολικά είδη του μεγαλύτερου παιδιού σας, φροντίστε να προμηθευτείτε και μερικά οικονομικά είδη για το μικρότερο. Μερικές μπογιές και ένα τετράδιο είναι αρκετά για να το ενθουσιάσουν. Ένα μικρό σχολικό σακίδιο θα το κάνουν να νιώσει μεγάλο παιδί και θα μπορεί με τις ώρες να παίζει ότι είναι στο σχολείο.  

Γιορτάστε την μεγάλη ημέρα. Το πρώτο πρωί που το πρωτότοκό σας θα ετοιμάζεται για το σχολείο, βγάλτε μια αναμνηστική φωτογραφία, μαζί και με το μικρότερο παιδί σας, το οποίο μπορεί να φοράει και το δικό του σχολικό σακίδιο. Αφού αφήσετε το πρωτότοκό σας στο σχολείο, φροντίστε να κάνετε μια βόλτα με το μικρότερό σας σε ένα μέρος που αγαπάει.

Κρατήστε το απασχολημένο.Τώρα που η παρέα του στο παιχνίδι λείπει θα πρέπει να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να κρατάτε το μικρό σας απασχολημένο στο σπίτι. Οργανώστε συναθροίσεις για παιχνίδι με άλλα παιδιά της ηλικίας του, αφιερώστε του χρόνο για χειροτεχνίες, παιχνίδια και δραστηριότητες ή κάντε του «μάθημα» διαβάζοντας του παραμύθια ή κάνοντας «ασκήσεις» σαν να ήταν στο σχολείο.

Ακούστε το.Αν το μικρό σας παρουσιάζει σημάδια αναστάτωσης ή άγχους επειδή του λείπει το αδερφάκι του, ακούστε τους προβληματισμούς του. Μην υποβαθμίζετε τα συναισθήματά του. Το μικρό σας έχει ανάγκη να σας νιώθει κοντά του και ότι μπορεί με ασφάλεια να σας εκμυστερευτεί όσα νιώθει. Εσείς καθησυχάστε το λέγοντάς του ότι το αδερφάκι του θα επιστρέψει το απόγευμα και ότι μέχρι τότε θα κάνετε τις δικές σας δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά