Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 02:57 ΝΗΠΙΟ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Βοηθητικά αντικείμενα

Δώστε στο μικρό σας ένα αντικείμενο που θα το ηρεμεί και θα το καθησυχάζει στα δύσκολα.

Υπάρχουν κάποια αντικείμενα που τα νήπια χρησιμοποιούν για να ηρεμούν μόνα τους τον εαυτό τους. Αυτά λειτουργούν ως υποκατάστατα της μαμάς και του μπαμπά και παρηγορούν το παιδί όταν ανησυχεί ή εάν ξυπνήσει στην μέση της νύχτας και θέλει να ηρεμήσει ώστε να ξανακοιμηθεί χωρίς την βοήθειά σας. Τα περισσότερα νήπια επιλέγουν μόνα τους την «παρέα» τους, την κουβαλούν συνεχώς μαζί τους και, συνήθως, της δίνουν και όνομα. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν δεθεί τόσο με το αντικείμενο αυτό που αρνούνται να το αποχωριστούν (κυρίως την ώρα του ύπνου) ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.


Εάν θέλετε και εσείς να προσφέρετε στο μικρούλι σας ένα αρκουδάκι ή μια κουβέρτα για τις «δύσκολες ώρες» που θα νιώθει μακριά σας, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Στην διάρκεια της μέρας αφήστε το καμάρι σας να έρθει σε επαφή μα διάφορα πιθανά βοηθητικά αντικείμενα. Παρακολουθήστε το και δείτε ποια θα χρησιμοποιεί πιο συχνά.
  • Την νύχτα βάλτε τα όλα στην κούνια του. Εκείνο θα διαλέξει ένα ή δύο αντικείμενα. Θα καταλάβετε ποια είναι αυτά αφού θα κοιμηθεί πιο κοντά ή θα αρπάξει ένα το πρωί που θα το σηκώσετε από την κούνια.

Προσοχή! Για λόγους ασφαλείας και προστασίας από το ΣΑΘΒ δεν θα πρέπει να τοποθετείτε ποτέ μαλακά αντικείμενα, αρκουδάκια, κουκλάκια […] στις κούνιες νεογέννητων και μεγαλύτερων μωρών. Περιμένετε μέχρι το ζουζούνι σας να μπορεί να γυρνάει πλευρά μόνο του.

  • Κοριτσάκι με αρκουδάκιΑφού το παιδί επιλέξει το αντικείμενο της προτίμησής του, φροντίστε να του το δίνετε κάθε φορά που πάει για ύπνο. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως είναι ώρα για νάνι και πως πρόκειται εντός ολίγου να μείνει μόνο του.
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εφόσον συνεχίζετε να θηλάζετε, πάρτε το αντικείμενο αυτό μαζί σας, ώστε να πάρει την μυρωδιά σας και να γεμίσει με την αίσθηση ικανοποίησης που δίνουν οι στιγμές αυτές στο παιδάκι σας. Επίσης, μπορείτε να ρίξετε πάνω του μια δυο σταγόνες μητρικού γάλακτος.
  • Όταν το μικρούλι σας έχει πλέον δεθεί με το αντικείμενο αυτό, αφήστε την σχέση τους να εξελιχθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλεια που το βοηθητικό αντικείμενο θα προσφέρει.
  • Τέλος, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε ένα-δυο αντίγραφά του για εφεδρικά. Πολλά αρκουδάκια έχουν, κατά το παρελθόν, αδειάσει, πολλές κουβέρτες έχουν αχρηστευτεί από τα πλυσίματα και πολλά παιδιά έχουν κλάψει απαρηγόρητα για την απώλεια αυτή.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά