Κυριακή, 01 Δεκεμβρίου 2013 21:54 ΝΗΠΙΟ - ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ
Εκτύπωση PDF

Θέλει να μένει γυμνό;

Πώς να αντιδράσετε αν με το που ντύνετε το νήπιο εκείνο βγάζει τα ρούχα του και κυκλοφορεί γυμνό

Εσείς το ντύνετε και εκείνο μέσα σε δευτερόλεπτα έχει πετάξει τα ρούχα από πάνω του και τρέχει γυμνό στο σπίτι. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως πρέπει να αντιμετωπίσετε τον μικρό σας… γυμνιστή;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάνουν το μικρό σας να απεχθάνεται τα ρούχα του.

  • Ίσως αισθάνεται μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση, ειδικά τον χειμώνα που τα ρούχα έχουν την τάση να τσιμπούν και να περιορίζουν τις κινήσεις.
  • Ίσως του αρέσει να δοκιμάζει τις νέες του δεξιότητες στο βγάλσιμο των ρούχων.
  • Ίσως είναι ένας ακόμα τρόπος να δοκιμάσει τα όρια σας και να δει μέχρι που έχει τον έλεγχο των αποφάσεών του

Όπως και να ‘χει, η φάση «όχι άλλα ρούχα» είναι ευτυχώς προσωρινή και σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Μέχρι τότε:

  • Εφοδιαστείτε με μπόλικη υπομονή.Όσο πιο πολύ νευριάζετε ή πιέζετε το μικρό σας να ντυθεί με τσακωμούς τόσο περισσότερο εκείνο θα αντιδρά και θα γδύνεται.Επομένως βασικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με υπομονή.
  • Σκεφτείτε να το αποδεχτείτε σε ορισμένες περιπτώσεις.Αν η θερμοκρασία το επιτρέπει, κάντε μια παραχώρηση να παραμείνει γυμνό αλλά μόνο μέσα στο σπίτι. Εξηγήστε του ότι όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι πρέπει να παραμείνει ντυμένο όπως και όταν έχετε επισκέπτες. Αν επιμένει να εμφανιστεί γυμνό και σε δημόσιους χώρους φορέστε του ρούχα που είναι δύσκολο να βγάλει, όπως παντελόνι με ζώνη, μπλουζάκι με κουμπιά.
  • Μην αντιδράτε υπερβολικά. Αν το κοιτάτε τρομοκρατημένοι ή το τιμωρήσετε θα λάβει το μήνυμα ότι θα πρέπει να ντρέπεται για το σώμα του. Από την άλλη αν γελάτε ή διασκεδάζετε με το γεγονός θα καταλάβει ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύει την προσοχή σας, επαναλαμβάνοντάς το συχνά! 
  • Δώστε του ευκαιρίες για εξάσκηση.Εφοδιάστε το με μια κούκλα με ρούχα που μπαινοβγαίνουν εύκολα ώστε να εξασκηθεί στο ντύσιμο αλλά και στο …γδύσιμο, σε κάποιον άλλον και όχι στον εαυτό του. Αν δυσκολεύεται με το ντύσιμο -που είναι γενικά πιο δύσκολο- βοηθήστε το και, μόλις αρχίσει να τα καταφέρνει, θα ενδιαφέρεται πιο πολύ να βάζει και όχι να βγάζει τα ρούχα του.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά