Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 19:17 ΝΗΠΙΟ - ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ
Εκτύπωση PDF

Αιτίες για ξέσπασμα

Λόγοι που κάνουν το νήπιο να ξεσπάει σε κλάματα και φωνές

Αν σας είναι δύσκολο να κατανοήσετε τα ξεσπάσματα του μικρού σας ή ακόμα πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσετε, ίσως χρειάζεται να δείτε πίσω από την εικόνα και να αντιληφθείτε τους λόγους που το οδηγούν να χτυπιέται στο πάτωμα και να ουρλιάζει. Αναγνωρίζοντας την αιτία του ξεσπάσματος θα οπλιστείτε με περισσότερη υπομονή, απαραίτητη για να περάσετε αναίμακτα αυτό το στάδιο.

Είναι πεινασμένο.Είναι δύσκολο πολλές φορές να προβλέψετε τις ανάγκες του για φαγητό όταν αυτές εξαρτώνται από τα επίπεδα δραστηριότητας του ή από τις περιόδους απότομης ανάπτυξης. Αν για κάποιο λόγο πεινάει πολύ πριν την ώρα που έχετε προγραμματίσει το γεύμα του είναι σχεδόν απίθανο να παρατήσει τα παιχνίδια του και να καθίσει στο τραπέζι. Αποτέλεσμα; Ξεσπάει σε κλάματα και γκρινιάζει. Για να προλάβετε τέτοιου είδους ξεσπάσματα δώστε στο μικρό σας snacks πλούσια σε πρωτεΐνη ώστε να το εφοδιάζουν με ενέργεια.

Χρειάζεται περισσότερο ύπνο. Τα νήπια χρειάζονται περίπου 12 με 14 ώρες ύπνου την ημέρα αλλά η ανάγκη για ύπνο εξαρτάται από το επίπεδο δραστηριότητας και από το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκονται. Αν παρατηρήσετε ότι το παίρνει ο ύπνος στο αυτοκίνητο συχνά σε ώρες που δεν έχετε προγραμματίσει τον ημερήσιο ύπνο του, πιθανόν αυτό να αποτελεί σημάδι ότι χρειάζεται να κοιμάται περισσότερο. Παραμείνετε σταθεροί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον ύπνο ενώ αν αρνείται να αποκοιμηθεί, καθιερώστε ώρες ησυχίας που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

Είναι υπερευαίσθητο. Καθώς το νευρικό του σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενδέχεται να παρουσιάζει υπερευαισθησία στο άγγιγμα και στους ήχους, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι αντοχές του. Αν θεωρείτε πως το παιδί σας είναι υπερβολικά ευαίσθητο μην το εκθέτετε σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικές αντιδράσεις. Καθώς μεγαλώνει το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσει αυτό το στάδιο.

Είναι ανώριμο.Δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να σκέφτεται λογικά, επομένως το να του εξηγείται ότι είναι παράλογο να κυκλοφορεί έξω με τις πιτζάμες του δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα, αποφασίστε αν αξίζει τον κόπο να ανάψουν τα αίματα. Αν δεν πρόκειται για κάτι επικίνδυνο, δοκιμάστε να υποχωρήσετε. Διαφορετικά θέστε τους κανόνες σας (π.χ. αν θες να βγεις έξω θα πρέπει να φορέσεις το μπουφάν σου) ώστε σιγά – σιγά να μάθει τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Εξαρτάται από τη ρουτίνα. Του αρέσει η σταθερότητα και ένα πρόγραμμα που επαναλαμβάνεται χωρίς αλλαγές για να νιώθει ασφάλεια. Επομένως αν κάποια στιγμή γίνει μια αλλαγή που δεν το περιμένει, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Για να προλάβετε αυτού του είδους το ξέσπασμα, φροντίστε να παρέχετε στο μικρό σας ένα σταθερό περιβάλλον, αλλά και να το προειδοποιείτε για τις αλλαγές πριν αυτές έρθουν.

Δεν γνωρίζει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστεί. Μπορεί να έχει μάθει μερικές λεξούλες, αλλά όχι ακόμα εκείνες που θα του επιτρέψουν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Για να το βοηθήσετε, ζητήστε του μήπως μπορεί με άλλο τρόπο να σας πει τι νιώθει (π.χ. ζωγραφίζοντας το) και αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, προτείνετε να διώξει αυτές τις σκέψεις, να ασχοληθεί με κάτι άλλο και αργότερα θα δοκιμάσετε πάλι μαζί να βρείτε μια λύση.

Είναι εγωκεντρικό. Δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει πώς αισθάνονται οι άλλοι και συμπεριφέρεται σαν να κινείται όλος ο κόσμος γύρω του. Αυτό μεταφράζεται στο ότι αν θέλει κάτι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, αλλιώς θα δημιουργήσει πανικό. Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι θέτοντας κανόνες για το αν θα αγοράσετε ή όχι κάποιο παιχνίδι που θέλει στο πολυκατάστημα αλλά και να το έχετε ενημερώσει από πριν τι ώρα θα πρέπει να φύγετε από την παιδική χαρά. Αν αποφασίσετε να το δωροδοκήσετε μην χρησιμοποιήσετε το φαγητό ή πολύ περισσότερο τα γλυκά για να το δελεάσετε γιατί θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο: καθημερινά ξεσπάσματα που θα έχουν σκοπό το πολυπόθητο γλύκισμα.

Θέλει να έχει κάποιο έλεγχο.Αν διαρκώς λέτε στο μικρό σας τι να κάνει, που να πάει και πώς να κάνει κάτι, ίσως αρχίζει να ασφυκτιά από τον υπερβολικό έλεγχο. Ενδεχομένως να έχει την ανάγκη να αποφασίζει και εκείνο για τον εαυτό του, επομένως δώστε του δύο τρεις παρόμοιες επιλογές για να νιώθει ότι έχει κάποιο λόγο στα θέματα που το αφορούν.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά