Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 22:31 ΝΗΠΙΟ - ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ
Εκτύπωση PDF

Ανταμοιβή

Ποια προβλήματα μπορεί να ανακύψουν αν επιβραβεύετε το μικρό σας κάθε φορά που κάνει κάτι καλό

Έχετε επανειλημμένα προβληματιστεί για το ποια είναι η καταλληλότερη ανταμοιβή για να επιβραβεύσετε μια καλή συμπεριφορά αλλά και πότε είναι η ιδανικότερη χρονική στιγμή για να την προσφέρετε. Κι αυτό γιατί καμιά φορά τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας δεν μπορούν να αντιληφθούν ακριβώς την ιδέα της μακροπρόθεσμης ικανοποίησης και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ καλής συμπεριφοράς και ανταμοιβής.

Η δική σας επιμονή, βέβαια, μπορεί να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι το να κάνουν κάποια πράγματα σωστά, έχει ως αποτέλεσμα να προσθέτουν στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερη ευχαρίστηση λόγω κάποια ανταπόδοσης. Κι εκεί είναι που ξεκινούν κάποια προβλήματα! Δείτε ποια είναι αυτά και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

 

1. Περιμένει ανταμοιβή για όλα

Σε περίπτωση που έχετε υποσχεθεί ένα σημαντικό δώρο για έναν μεγάλο άθλο του μικρού σας, όπως για παράδειγμα να κοιμηθεί μόνο του το βράδυ στο δωμάτιό του, είναι πιθανό να αρχίσει να ζητάει δώρο για οτιδήποτε θεωρεί το ίδιο ότι είναι κατόρθωμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου πρακτικό! Καλό, λοιπόν, θα ήταν αντί για ένα τελικό δώρο να δίνετε μικρές, στιγμιαίες ανταμοιβές. Για παράδειγμα ένα από τα αγαπημένα του αυτοκόλλητα κάθε φορά που θα πηγαίνει για ύπνο το βράδυ.  

Όμως, προσοχή! Ένα ρίσκο των προσωρινών ανταμοιβών είναι ότι το μικρό σας μπορεί να περιμένει ένα έπαθλο κάθε φορά που κάνει κάτι σωστά, ακόμα και αν πλέον δεν χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια. Αν για παράδειγμα υποσχεθείτε στο μικρό σας ότι θα του δώσετε ένα γλυκό για να παραμείνει ήσυχο όταν του αλλάζετε την πάνα του και αυτό στη συνέχεια ζητάει γλυκό κάθε φορά που γίνεται η αλλαγή της πάνας, τότε μάλλον πρέπει να σταματήσετε τη συγκεκριμένη συνήθεια. Μπορείτε να βάλετε ένα αυτοκόλλητο σε ορισμένες πάνες τις οποίες θα τις ονομάσετε τυχερές. Αυτές θα είναι που θα δίνουν το βραβείο στο μικρό σας, συνεπώς το βλαστάρι σας θα πρέπει να περιμένει μέχρι να βάλει την τυχερή πάνα και έπειτα να λάβει το έπαθλό του.

2. Το μικρό σας ζητάει

μεγαλύτερο έπαθλο

Πολύ μεγάλο δώροΜε τον ίδιο τρόπο που το μικρό σας ζητάει επιβράβευση για κάθε τι που κάνει, είναι δυνατόν να αρχίσει να ζητάει μεγαλύτερη και καλύτερη ανταμοιβή. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο μπορείτε να προμηθευτείτε μια τσάντα με διάφορα μικρά δωράκια, όπως αυτοκόλλητα ή βόλους. Αν έχετε συμφωνήσει να επιβραβεύσετε το μικρό σας για κάποια πράξη, ενημερώστε το ότι το βραβείο του βρίσκεται στην τσάντα και ότι το ίδιο θα το διαλέξει. Από τη μια δεν μπορεί να απαιτήσει κάτι μεγαλύτερο, καθώς θα του εξηγήσετε ότι όλα τα πιθανά έπαθλα βρίσκονται μέσα στην τσάντα και από την άλλη θα λατρέψει την αίσθηση μυστηρίου που αποπνέει η «μαγική» τσάντα.  

3. Επιβράβευση την ώρα του φαγητού

Η επιβράβευση την ώρα του φαγητού μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα. Αν το μικρό σας αρνείται να φάει, δεν του αρέσουν τα φαγητά ή δημιουργεί μεγάλη ένταση στο τραπέζι τότε πρέπει να είστε προσεκτικοί τι είδους ανταμοιβή υπόσχεστε για να παραμείνει ήσυχο και να φάει το φαγητό του. Αν υπόσχεστε παγωτό ή το αγαπημένο του κέικ υπάρχει ο κίνδυνος να συνδυάσει την ανταμοιβή με το φαγητό, οδηγώντας το έτσι στην επιλογή τροφών που είτε προσθέτουν βάρος είτε είναι ανθυγιεινές.

Επίσης, είναι πιθανό να θεωρήσει πως το σημαντικότερο κομμάτι του γεύματος είναι εκείνο που αναμένει με ανυπομονησία. Έτσι θα σταματήσει να απολαμβάνει το γεύμα του και μεγαλώνοντας ίσως καταλήξει να κάνει συνεχώς λάθος διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς δεν χρειάζεται καθόλου να επιβραβεύετε το μικρό σας για να φάει το φαγητό του. Απλά δίνετέ του έναν συνδυασμό από πράγματα που του αρέσουν και πράγματα που πρέπει να φάει και αφήστε το να επιλέξει. Εάν, ωστόσο, σας είναι τόσο δύσκολο να… κρατήσετε χαρακτήρα, προτιμήστε τις πολύ μικρές ανταμοιβές (π.χ. μια μπουκιά μπρόκολο για μια μπουκιά μακαρόνια)!

Ανταμοιβή με παγωτό

4. Όταν βγαίνετε έξω

Τα προβλήματα επιβράβευσης μπορούν να δημιουργηθούν και εκτός σπιτιού, όταν δηλαδή υπόσχεστε έπαθλο προκειμένου να παραμείνουν ήσυχα όταν βγαίνετε έξω. Σε αυτή την περίπτωση μην τα αφήσετε να αποφασίζουν αυτά, καθώς είναι πιθανόν να σας ζητήσουν οτιδήποτε. Το καλύτερο είναι να έχετε από πριν προβλέψει αλλά και προαποφασίσει ποιες θα είναι οι ανταμοιβές, χωρίς να επηρεάζεστε από αυτά που θα σας ζητήσει το μικρό σας.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά