Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 00:52 ΝΗΠΙΟ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εκτύπωση PDF

Φυτικές Ίνες

Τι είναι, που βοηθούν και πως να υπολογίσετε την απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη.

Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο, Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου, και την ιστοσελίδα paidi-diatrofi.gr

Oι φυτικές ίνες αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία υδατανθράκων που υπάρχουν σε τροφές όπως τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Πολλές ελληνικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες:

 • Έχουν τις μισές θερμίδες απ' ότι τα λιπαρά φαγητά.
 • Βοηθούν στην αποφυγή και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
 • Προστατεύουν από εντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του εντέρου).
 • Χορταίνουν χωρίς να δίνουν πολλές θερμίδες (ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά που έχουν αυξημένο βάρος).
 • Είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της καλής υγείας του παιδιού τώρα και στο μέλλον.

Box Tip:

Οι ζωικές τροφές (κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά) δεν περιέχουν φυτικές ίνες.

Πόσες φυτικές ίνες θα πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;

Για τα παιδιά, η σωστή ποσότητα ποικίλει. Μερικά χρειάζονται περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα ή υποφέρει από κoλικούς στο έντερο, τότε πιθανότατα δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες και χρειάζεται επιπλέον. Τα παιδιά θα ωφεληθούν πολύ αν συνηθίσουν ή τουλάχιστον μάθουν να την ανέχονται την γεύση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, έτσι ώστε σε περίπτωση που ο οργανισμός τους χρειάζεται επιπλέον ποσότητα, να μπορούν αγόγγυστα να επιλέγουν τις κατάλληλες τροφές.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Πόσες όμως; Ενώ οι ενήλικες χρειάζονται 25-30 γρ. καθημερινά, τα παιδιά χρειάζονται λιγότερες. Ο λόγος είναι πως τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν ανάγκη μεγάλης ποσότητας γιατί έχουν αναλογικά μικρότερη όρεξη και οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο. Γι’ αυτόν τον λόγο, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί το αίσθημα του κορεσμού πριν προλάβει να καταναλώσει πολύ τροφή. Η οδηγία για τα παιδιά μέχρι 18 ετών είναι:

Hλικία + 5γρ. = Συνολική Καθημερινή Λήψη Φυτικών Ινών

Εάν ένα μικρό παιδί χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες λόγω δυσκοιλιότητας, τότε η κατανάλωση λιπαρών τροφών (όπως ολόπαχο γάλα και βούτυρο στο ψωμί του) μαζί με πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σημασία του νερού

Εν κατακλείδι, πρέπει να τονιστεί ότι όταν αυξάνεται η λήψη φυτικών ινών, είναι απαραίτητη και η ταυτόχρονη αύξηση της λήψης υγρών, κατά προτίμηση νερού. Χωρίς επιπλέον νερό, οι φυτικές ίνες μπορεί να επιβαρύνουν το σύστημα και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Στόχος σας πρέπει να είναι τα 6-8 ποτήρια καθημερινά.

Παραδείγματα τρoφών πλούσιων σε φυτικές ίνες:

 • Φρούτα με τη φλούδα
 • Λαχανικά
 • Όσπρια (φασόλια, φακές, φάβα, ρεβύθια)
 • Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως το αλεύρι ολικής, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι
 • Βρώμη
 • Κριθάρι


Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά