Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 16:16 ΝΗΠΙΟ - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Στοματική υγεία

Προφυλάξτε την καλή υγεία των δοντιών του με 8 έξυπνα tips.

Η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική. Το γνωρίζετε και γι’ αυτό κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να βουρτσίζει το μικρό σας τα δόντια του συχνά και σωστά. Ξέρετε, όμως, πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να ενθαρρύνετε την καλή κατάσταση των δοντιών του;

 

1.Προτρέψτε το να πίνει αρκετό νερό. Τα παιδιά καλό θα ήταν πέρα από το γάλα να μην πίνουν τίποτε άλλο εκτός από νερό. Κι αυτό γιατί τα υπόλοιπα ροφήματα, ανάμεσα τους και οι φρουτοχυμοί, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Εάν είναι να του δώσετε κάποιο ποτό προτιμήστε σπιτικούς χυμούς φρούτων ή λαχανικών ή κάποιο Μωρό που πίνει smoothiesmoothie (χωρίς ζάχαρη) που περιέχει και ασβέστιο. Επίσης, θυμηθείτε πως το νερό της βρύσης (εάν στην περιοχή που μένετε είναι ασφαλές) περιέχει φθόριο που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

2.«Ξεγελάστε» το αραιώνοντας τους χυμούς. Εάν έχει μάθει να πίνει φρουτοχυμούς και δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε από το διαιτολόγιο του, δοκιμάστε να τους διαλύετε σε μεγάλη ποσότητα νερού. Η τακτική αυτή όχι μόνο θα το γλυτώσει από περιττή ποσότητα ζάχαρης, αλλά θα το κάνει σταδιακά να απομακρυνθεί από το αγαπημένο του ρόφημα αφού θα μειώσει την απόλαυση.

3.Ξεκινήστε να κόβετε το μπιμπερό ήδη από τους 6 μήνες και την πιπίλα από τους 12. Προτιμήστε να του δίνετε νερό και γάλα σε εκπαιδευτικό ποτηράκι ή με καλαμάκι, κουταλάκι κτλ.

 

4.Μην αφήνετε το μπιμπερό του μωρού στην κούνια και αποφύγετε να το αφήσετε στο μαστό πέρα από τις ώρες των γευμάτων. Ακόμα και το μητρικό γάλα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών του.

5.Πείτε «όχι» στα γλυκά. Τα μικρά παιδιά που δεν έχουν φάει ποτέ γλυκό δεν έχουν κάποια τέτοια επιθυμία, μιας και δεν γνωρίζουν τι χάνουν. Οπότε μην τους δίνετε γλυκά. Αφήστε τα να τα ανακαλύψουν μόνα τους μόλις μεγαλώσουν (το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, τα γαριδάκια, τις καραμέλες κτλ.).

6.Εάν το παιδί σας ξέρει ήδη τι θα πει «επιδόρπιο», φροντίστε τουλάχιστον ώστε να του το δίνεται στο τέλος των γευμάτων και όχι ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα και Τροφές για γερά δόντιασίγουρα πριν το πλύσιμο των δοντιών. Επίσης, δοκιμάστε αντί για παγωτό, σοκολάτα […] να του δώσετε φρούτα (π.χ. με λίγο γιαούρτι και μέλι).

7.Ανακαλύψτε τις τροφές που κάνουν καλό στα δόντια και εντάξτε τις στο menu. Βρείτε μερικές εδώ.

8.Τέλος, επειδή την μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια την κάνει η ζάχαρη δείτε μήπως μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ξυλιτόλη, η οποία, λόγω της μοναδικής μοριακής δομής της, δεν οξειδώνεται και δεν προκαλεί τερηδόνα ακόμη και αν μείνει όλη τη νύχτα ανάμεσα στα δόντια. Βρείτε περισσότερα για την ξυλιτόλη και άλλα φυσικά γλυκαντικά εδώ.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά