Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 11:45 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Εκτύπωση PDF

10 Δεξιότητες Ζωής που κάθε παιδί πρέπει να μάθει

Ποιες δεξιότητες οφείλετε να διδάξετε τα παιδιά σας για να τα εφοδιάσετε για το μέλλον;

Ως γονείς θα ήταν λάθος να περιμένουμε ότι το παιδί θα μάθει τα πάντα στις σχολικές αίθουσες. Τα σχολεία υπάρχουν για να τα εκπαιδεύουν και να τα βοηθούν να αναπτύσσουν τη διάνοιά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που ένα παιδί μπορεί να μάθει καλύτερα στο σπίτι. Αυτές ονομάζονται «δεξιότητες ζωής» και είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωσή των παιδιών στην καθημερινότητα αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ποιες είναι οι 10 πιο σημαντικές και πως μπορούμε να τις διδάξουμε;

Μαγειρική

Και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να απολαύσουν την μαγεία της μαγειρικής. Ποιος, άλλωστε, δεν λατρεύει την αίσθηση πως από μερικά απλά υλικά κατάφερε να ετοιμάσει κάτι θρεπτικό και νόστιμο. Ζητήστε, λοιπόν, από τα παιδιά σας από την νηπιακή κιόλας ηλικία να εμπλακούν μαζί σας στην κουζίνα και να σας βοηθήσουν. Σταδιακά θα εξοικειωθούν με την διαδικασία και το μαγείρεμα θα μοιάζει όλο και πιο εύκολο.

Κηπουρική

Αυτή είναι μια δεξιότητα που διδάσκει στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται την φύση, αλλά και να είναι αυτάρκη εάν αυτό ποτέ καταστεί αναγκαίο. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, χρησιμοποιήστε το μπαλκόνι σας για να να φυτέψετε λαχανικά, δέντρα και λουλούδια. Δείξτε τους πως καλλιεργούνται οι σπόροι, πως μεταφυτεύονται τα φυτά, πως οι καιρικές συνθήκες τα επηρεάζουν και πως μπορούν να τα προστατέψουν ή και να τα γιατρέψουν από αρρώστιες.

Πρώτες βοήθειες

Τα παιδιά χτυπούν πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οπότε αυτή είναι μια δεξιότητα υψηλής προτεραιότητας. Διδάξτε τα, επομένως, να αξιολογούν ένα τραύμα, να το φροντίζουν σωστά, αλλά και να καλούν βοήθεια όταν κάτι χρειάζεται ιατρική επέμβαση. Μεγαλώνοντας μπορείτε ακόμα να συμμετέχετε μαζί σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών, ώστε να ξέρουν πως να βοηθήσουν άλλους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Κολύμπι

Αυτή είναι μια βασική δεξιότητα ζωής που κρύβει μέσα της τεράστια ποσοστά διασκέδασης. Μάθετε στο παιδί να επιπλέει, να χρησιμοποιεί χέρια και πόδια για να κινείται στο νερό, προτρέψτε το να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά, να κρατάει την ανάσα του και να κάνει βουτιές. Μεγαλώνοντας μπορεί εάν θέλει να κάνει και μαθήματα κολύμβησης σε κάποιον τοπικό όμιλο.

Οικονομική διαχείρηση

Πολλή σημαντική για την μελλοντική του ευημερία είναι να μάθει να διαχειρίζεται ορθά τα χρήματά του. Συνεπώς, ξεκινήστε από νωρίς με παιχνίδια ρόλων να του διδάσκετε να μετρά και να κάνει συναλλαγές. Αργότερα, χρησιμοποιήστε ανάλογα επιτραπέζια για να του μάθετε την αξία του χρήματος και όταν αποκτήσει το δικό του χαρτζιλίκι δείξτε του πως θα πρέπει να το μοιράζει ώστε και να αγοράζει όσα χρειάζεται και επιθυμεί αλλά και να αποταμιεύει.

Μαστορέματα

Εάν παρατηρήσετε τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, είναι πάντοτε πρόθυμα να μάθουν πως είναι από μέσα η τηλεόραση, το πλυντήριο ρούχων, το ραδιόφωνο κοκ. Εκμεταλλευτείτε την έμφυτη περιέργειά τους για να τα διδάξετε πως να αλλάζουν μια λάμπα, πως να ξεβουλώνουν μια τουαλέτα, πως να στηρίζουν ένα  ράφι, πως να εγκαθιστούν το αυτόματο πότισμα κτλ. Φυσικά, μαζί με τα παραπάνω οφείλετε να τους διδάξετε όσα χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή κατά τη διαδικασία.

Διαχείριση του χρόνου

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό εφόδιο για την ζωή και τις σχέσεις τους με τους άλλους είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία να τα διδάσκετε πως να ντύνονται μόνα τους και να περιποιούνται τον εαυτό τους πριν το σχολείο ή κάποια επίσκεψη, πως να κάνουν τα μαθήματά τους σε προκαθορισμένο χρόνο, πως να υπολογίζουν την χρονική διάρκεια κάθε δραστηριότητας κοκ.

Επιβίωση στην φύση

Μπορεί να πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους χρειαστεί αλλά ποτέ μην λέτε ποτέ. Πηγαίνετε, λοιπόν, για κάμπινγκ με το παιδί σας, δείξτε του πως να ανάβει φωτιά, πως να στήνει μια σκηνή ή πως να φτιάχνει ένα καταφύγιο, πως να προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα και πως να κινείται σε ανώμαλο έδαφος. Κι αν εσείς δεν ξέρετε από αυτά μπορείτε να το γράψετε στους προσκόπους ή να το στείλετε στην κατασκήνωση, ώστε και να μάθει και να διασκεδάσει και να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Να θυμάστε πως μια τέτοια δεξιότητα ζωής χαρίζει στο παιδί αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Καθαριότητα

Το να διατηρεί τον εαυτό του και τον χώρο του καθαρό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του. Ξεκινήστε δείχνοντας του πως να τακτοποιεί τα παιχνίδια του και καθώς τα χρόνια περνούν διδάξτε το να ξεσκονίζει, να σκουπίζει, να σφουγκαρίζει, να βάζει πλυντήριο, να σιδερώνει κοκ. Επίσης, μην αντιμετωπίζετε αυτην την διαδικασία σαν καταναγκαστικά έργα αλλά μάθετέ του πως να αντλεί χαρά μέσα από τις δουλειές του σπιτιού.

Άμυνα

Δεν μπορείτε να είστε διαρκώς με το παιδί σας για να το προστατεύετε από τις δυσάρεστε εκπλήξεις της ζωής, για αυτό και πρέπει να του μάθετε τρόπους άμυνας. Ξεκινήστε να του διδάσκετε πως να παραμένει ασφαλές από γνωστούς και αγνώστους, μάθετέ του τον κανόνα των εσωρούχων και γράψτε το σε κάποια δραστηριότητα δεξιοτήτων άμυνας, όπως για παράδειγμα καράτε. Τέτοια μαθήματα όχι μόνο θα επιτρέψουν στο παιδί σας να αποτρέψει οποιαδήποτε ξαφνική επίθεση, αλλά θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της συνολικής σκέψης του.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά