Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 17:56 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Θέλω αδερφάκι!

Πώς να απαντήσετε στο μοναχοπαίδι σας που ζητάει αδερφάκι

Έχετε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να σας ρωτήσει κάποια στιγμή το μοναχοπαίδι σας «γιατί δεν έχει αδέρφια» ή «πότε θα αποκτήσει κι εκείνο ένα αδερφάκι»; Καθώς το μικρό σας αρχίζει να συναναστρέφεται με άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά ή στον παιδικό σταθμό που μιλούν για τα αδέρφια τους, είναι πιθανόν να απορεί γιατί εκείνο δεν έχει ή να αρχίσει να επεξεργάζεται την ιδέα ότι θα ήταν καλό να έχει παρέα στο σπίτι για παιχνίδι. Πώς θα αντιδράσετε εσείς;

  • Στην περίπτωση που είχατε από την αρχή σκοπό να κάνετε μόνο ένα παιδί, η απάντηση σας μπορεί να είναι του τύπου «οι μικρές οικογένειες είναι το ίδιο καλές με τις μεγάλες» ή «είμαστε πολύ ευτυχισμένοι με εσένα». Η ικανοποίησή του θα είναι έκδηλη και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει το παιχνίδι του χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις.
  • Αν πράγματι θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί και δεν μπορείτε, μην διστάσετε να απαντήσετε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του μικρού σας για ένα αδερφάκι. Μιλήστε για τους διαφορετικούς τύπους οικογένειας και δώστε του να καταλάβει πως το μέγεθος της οικογένειάς σας όπως έχει ήδη διαμορφωθεί, είναι ιδανικό για εσάς. Το παιδί σας θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας και θα νιώσει περισσότερο ασφαλές αν δεν αφήσετε υπόνοιες ότι συμβαίνει κάτι που δεν μπορείτε να του αποκαλύψετε.
  • Απαντήστε στο παιδί σας λαμβάνοντας υπόψην την ηλικία του. Για παράδειγμα αποφύγετε να απαριθμήσετε διάφορους λόγους υγείας, προβλήματα γονιμότητας ή οικονομικούς λόγους σε ένα παιδί κάτω των 12 ετών, καθώς δεν είναι ώριμο να διαχειριστεί τέτοιου είδους δυσκολίες που πιθανόν να του προκαλέσουν πίεση και άγχος.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά