Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2014 03:47 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Τεχνικές ηρεμίας

Βοηθήστε το μικρό σας να αποβάλλει τον θυμό και την ένταση

Πώς θα μάθετε το ευέξαπτο μικρό σας να αξιολογεί τις αιτίες του εκνευρισμού του, να παίρνει βαθιές ανάσες και να χαλαρώνει το σώμα του για να αποβάλλει την ένταση; Μετατρέποντας τα παραπάνω σε παιχνίδι στο οποίο θα συμμετέχετε και εσείς διατηρώντας την καλή σας διάθεση (ίσως με λίγη προσπάθεια παραπάνω!).

Αφήστε το να περάσει λίγο χρόνο μόνο του. Ρωτήστε το μάλιστα αν θα ήθελε να περάσει λίγο χρόνο μόνο του, πράγμα που θα το βοηθήσει να απομακρυνθεί από την κατάσταση που του προκάλεσε τον εκνευρισμό ή τον θυμό. Ειδικά αν έχετε ανάλογη αντίδραση όταν θυμώνετε, πιθανόν το παράδειγμά σας να λειτουργήσει βοηθητικά.

Ο χορός της κοιλιάς.Οι αναπνοές βοηθούν αλλά για να το εξηγήσετε στο μικρό σας ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πιο παιχνιδιάρικο τρόπο. Μια καλή ιδέα για να εισάγετε τις αναπνοές είναι να του πείτε πως αν φουσκώσετε και ξεφουσκώσετε μαζί τις κοιλιές σας, ο εκνευρισμός ή ο θυμός του θα διαλυθεί.

Μετρώντας με τη μορφή παιχνιδιού.Το μέτρημα υπό τη μορφή παιχνιδιού θα το βοηθήσει να εστιάσει στους αριθμούς, να ελαττώσει τους σφυγμούς της καρδιάς και τελικά να μειώσει την ένταση. 

Αξιολογήστε την πηγή του εκνευρισμού. Βρείτε έναν τρόπο για να «βαθμολογήσετε» την αιτία που προκάλεσε τον θυμό, τον εκνευρισμό ή το φόβο του, κάνοντας παραλληλισμούς. Για να διαχωρίσετε την κάθε αιτία εκνευρισμού ανάλογα με τη σοβαρότητά της, χρησιμοποιήστε στοιχεία της φύσης, π.χ. παραλληλίστε ένα σοβαρό πρόβλημα με την καταιγίδα και κάτι που αδίκως το ενοχλεί με την ψιχάλα. Συζητήστε στη συνέχεια μήπως εκεί που νόμιζε πως το απειλεί η καταιγίδα, τελικά το μόνο που εμφανίστηκε ήταν μια ψιχάλα άρα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να θυμώνει ή να στενοχωριέται.

Κινήσεις από ρομπότ. Η χαλάρωση των μυών είναι ιδανικός τρόπος για να αποβάλλει κανείς τον θυμό. Επειδή και πάλι είναι δύσκολο να μυήσετε το μικρό σας σε αυτή την τεχνική χωρίς να μετατρέψετε τη διαδικασία σε παιχνίδι, συμφωνήστε ότι κάθε φορά που νιώθει να φουντώνει από θυμό θα κινείτε πόδια και χέρια σαν ρομπότ ή σαν μαριονέτα. Το πιθανότερο είναι μετά από μερικές κινήσεις το κλίμα να έχει αποφορτιστεί και οι φωνές να έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στο γέλιο. 

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά