Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 01:10 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Μελέτη χωρίς άγχος

Οργανώστε τον χρόνο μελέτης στο σπίτι για να αποφύγετε τις διαμαρτυρίες και την ένταση

Δυσκολεύστε να οργανώσετε τον χρόνο που χρειάζεται το μικρό σας να μελετήσει; Μετά την επιστροφή από το σχολείο κυριαρχεί ένταση γιατί πρέπει να κάνετε ένα σωρό πράγματα και ταυτόχρονα να πείσετε το μικρό σας ότι είναι ώρα να αρχίσει τη μελέτη του έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσετε τις διαμαρτυρίες του και όλα εκείνα που του αποσπούν την προσοχή; Για να αποφύγετε το άγχος και τελικά τη δυσφορία αλλά και το χάσιμο χρόνου ανασυνταχθείτε και πάρτε ιδέες για να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο σας και τον δικό του μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ένα snackμετά το σχολείο.Λίγη ξεκούραση και ένα θρεπτικό snackμετά το σχολείο είναι δύο καλά εφόδια για να ξεκινήσει το μικρό σας τη μελέτη του. Για να μην αγχώνεστε τρέχοντας να μαγειρέψετε κάτι τελευταία στιγμή, έχετε έτοιμα μερικά υγιεινά και θρεπτικά snacksαπό την προηγούμενη ημέρα ή τις απαραίτητες προμήθειες για να ετοιμάσετε κάτι γρήγορα. 

Συγκεντρώστε σε ένα σημείο τα υλικά για τη μελέτη.Δηλαδή συγκεντρώστε τα μολύβια ή τα επιπλέον τετράδια που θα χρειαστεί σε έναν συγκεκριμένο χώρο που θα προορίζεται για τη μελέτη του φροντίζοντας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται, χωρίς να χάνει χρόνο ψάχνοντας δεξιά και αριστερά για τα απαραίτητα αντικείμενα.

Οι προσδοκίες σας να είναι ξεκάθαρες. Πριν αρχίσετε τις διαμάχες επειδή βλέπει τηλεόραση αντί να διαβάζει ή επειδή συνεχίζει το χθεσινό παιχνίδι, κάντε σαφές στο μικρό σας ότι επιστρέφοντας από το σχολείο θα αλλάξει ρούχα, θα φάει, θα μελετήσει και έπειτα θα κάνει όλα τα υπόλοιπα. Συμφωνήστε ότι θα ακολουθήσετε όλοι αυτό το πρόγραμμα ώστε να του είναι ξεκάθαρο ότι η μελέτη προηγείται του παιχνιδιού.

Βρείτε ασχολίες για τα μικρότερα αδέρφια. Είναι φυσικό να αποσπάται η προσοχή του παιδιού σας που πρέπει να μελετήσει για το σχολείο από το μικρότερο αδερφάκι του που θέλει να παίξει. Για να λύσετε το πρόβλημα, απασχολήστε με δημιουργικό τρόπο το δευτερότοκο νήπιο την ώρα που το πρωτότοκο διαβάζει. Διαβάστε παρέα ένα βιβλίο, κάντε μια κατασκευή, ζητήστε από τον σύντροφό σας ή κάποιον δικό σας άνθρωπο να το απασχολήσει.  

Δημιουργήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Μια συγκεκριμένη ρουτίνα μετά το σχολείο που θα ταιριάζει στα ωράριά σας είναι βοηθητική για να οργανώσετε καλύτερα τον χρόνο στο σπίτι και σημαντική για το παιδί σας γιατί θα ξέρει ακριβώς πώς θα κυλήσει η ημέρα. Κάντε δοκιμές μέχρι να καταλήξετε στις συνήθειες που λειτουργούν καλύτερα και παραμείνετε σταθεροί σε αυτές. Αν σας διευκολύνει καθορίστε ποια θα είναι αυτή η ρουτίνα ζητώντας και τη γνώμη του παιδιού σας, καθώς είναι πιο πιθανό να την τηρήσει αν έχει συμβάλλει και εκείνο στη δημιουργία της.   

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά