Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 17:58 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Φόβος μετά από ατύχημα

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από ατύχημα.

Είναι ιδιαίτερα θετικό αν το παιδί σας είναι δραστήριο και ασχολείται με κάποιο άθλημα ή γενικά με τη γυμναστική. Αν όμως κάποια στιγμή ήρθε αντιμέτωπο με κάποιο ατύχημα, όπως το σπάσιμο χεριού ή ποδιού, και φοβάται να επιστρέψει στις δραστηριότητες του, καθώς θεωρεί ότι θα χτυπήσει ξανά; Τι μπορείτε τότε να κάνετε για να το ενθαρρύνετε; Ακολουθήστε μερικές συμβουλές για να το βοηθήσετε να ξεχάσει τους φόβους του.

  • Δώστε στο παιδί σας το μήνυμα ότι είναι θεμιτό να έχει φόβους και ότι είναι καλό να τους μοιράζεται και να ζητάει βοήθεια.
  • Στην συνέχεια, επιβεβαιώστε του πως ό,τι αισθάνεται είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση η οποία και θα φύγει με το χρόνο.
  • Αποφύγετε φράσεις του τύπου «μη φοβάσαι» ή «είσαι μεγάλο παιδί πια και τα μεγάλα παιδιά δεν φοβούνται».
  • Χωρίς να εντείνετε τους φόβους του παιδιού σας δώστε έμφαση στην κατάσταση. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι το ατύχημα φαίνεται ότι το έχει αποτρέψει από το να ασχοληθεί με τις καθημερινές του δραστηριότητες. Διαβεβαιώστε το ότι το μέλος που έχει σπάσει έχει γιατρευτεί πλέον.
  • Υπενθυμίστε του πόσο πολύ του άρεσαν οι δραστηριότητες ή το άθλημα που είχε επιλέξει. Μπορείτε αρχικά να πηγαίνετε μαζί απλά να παρακολουθείτε τους συναθλητές του. Έτσι ίσως να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και να θελήσει να επιστρέψει. Κατόπιν, αρχίστε να τον συνοδεύετε για να αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και σιγά σιγά αφήστε το να ασκείται χωρίς πολύ στενή επιτήρηση.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά