Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 02:10 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Δώστε σημασία στην γέφυρα!

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ζευγάρι.

Σήμερα, ένα στα είκοσι παιδιά αντιμετωπίζει μικρά ή μεγάλα προβλήματα όρασης και είναι αναγκασμένο να φοράει γυαλιά. Εάν μόλις ανακαλύψατε πως και το δικό σας είναι ένα από αυτά, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να κατευθυνθείτε στο κατάστημα οπτικών. Πώς, όμως, θα επιλέξετε το σωστό ζευγάρι; Πώς θα το ξεχωρίσετε και τι λάθη να αποφύγετε;

Κάθε είδους αγορά χρειάζεται μία στρατηγική, πόσο μάλλον εκείνη που θα καθορίσει την υγεία των ματιών, την εξωτερική εμφάνιση και, κατ’ επέκταση, την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του παιδιού σας.

1. Καταρχήν, θα πρέπει να εξασφαλίσετε πως το παιδί θα έχει ένα ζευγάρι γυαλιών που θα θέλει να φοράει. Εάν αισθάνεται πως δεν του ταιριάζουν, εάν του γλιστρούν από το πρόσωπο, εάν του δημιουργούν πληγές, θα τα παρατήσει και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την όρασή του.

2. Οπότε, καλό θα ήταν να επιλέξετε το ζευγάρι εκείνο που θα είναι κολακευτικό για το προσωπάκι του. Εάν είναι στρογγυλό, πιθανότατα, να του ταιριάζουν τα τετράγωνα γυαλιά. Εάν έχει έντονες γωνίες, αναζητήστε πιο στρογγυλεμένα σχήματα.

3. Ακόμη, προσέξτε να μην παρασυρθείτε από τους πλαστικούς σκελετούς! Μπορεί να είναι ωραιότεροι και εντυπωσιακότεροι, αλλά εάν δεν ταιριάζουν στο παιδί σας, δεν πρέπει να τους αγοράσετε. Στην αρχή, πράγματι, το παιδί θα είναι ενθουσιασμένο με το καινούργιο του πολύχρωμο «παιχνίδι», αλλά μόλις τα συνηθίσει και δει πως δεν του ταιριάζουν, δεν θα θέλει να τα φοράει.

4. Έτσι, σε περίπτωση που δεν βρίσκεται ένα funky ζευγάρι από πλαστικό, ζητήστε από τον οπτικό να σας προτείνει κάποια από μέταλλο. Ταιριάζουν σε περισσότερα σχήματα προσώπου, ενώ ανάμεσά τους θα βρείτε σκελετούς «νέας» τεχνολογίας, που είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο και γι’ αυτό σπάνε ή χάνουν το σχήμα τους δυσκολότερα.

5. Μόλις ξεχωρίσετε μερικά κατάλληλα στο σχήμα ζευγάρια, επικεντρώστε την προσοχή σας στην γέφυρα (το σημείο που ενώνει τους δύο φακούς και στηρίζεται στην μύτη). Το επιθυμητό είναι να είναι αρκετά- αλλά όχι πάρα πολύ- στενή, για να μην γλιστρούν από τη μύτη και πέφτουν. Θα καταλάβετε ποια γέφυρα είναι η ιδανική ελέγχοντας εάν υπάρχει ένα μικρό κενό ανάμεσα στο κάτω μέρος του σκελετού και στο μάγουλο του παιδιού. Εάν υπάρχει, προφανώς βρήκατε ένα καλό ζευγάρι!

6. Εν συνεχεία, καλό είναι να ελέγξετε εάν ο σκελετός που έχετε επιλέξει διαθέτει επιθέματα σιλικόνης στα σημεία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα (εκεί όπου η γέφυρα ακουμπά την μύτη και εκεί όπου ο βραχίονας ακουμπά στα αυτιά). Αυτά, όχι μόνο συγκρατούν τα γυαλιά στην θέση τους, αλλά και εμποδίζουν την τριβή να προκαλέσει πληγές στο δερματάκι του.

7. Επίσης, όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε το υλικό των φακών, ρωτήστε εάν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί στον σκελετό κάποιος φακός πολυάνθρακα, εφόσον αυτοί είναι πιο ανθεκτικοί, αλλά και εάν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί ένα μη αντανακλαστικό υλικό στους φακούς που επιλέξατε. Το τελευταίο, βέβαια, ίσως ανεβάσει το κόστος, αλλά αφήνει περισσότερο φως να φτάνει στον αμφιβληστροειδή και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στην καλύτερη όραση.

8.Τέλος, μην αμελήσετε να αγοράσετε ένα λουράκι γυαλιών, για να μην του πέφτουν στο πάτωμα και για να μην τα χάνει.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά