Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012 09:45 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Ελέγξτε το παιδί σας για ψείρες και μετά αμέσως στον δερματολόγο.

Κολλήσατε εσείς ή το παιδί σας ψείρες; Μάθετε πώς να τις διώξετε!

Σε προηγούμενο θέμα μάθαμε τα πάντα για τις ψείρες: τι είναι, με τι μοιάζουν, που ζουν, με τι τρέφονται, πως μεταδίδονται, πώς να τις προλάβουμε κτλ. Όμως, δεν μάθαμε το πιο σημαντικό: Πώς θα τους πούμε «το κουβαδάκι σου και σε άλλη παραλία»; Ας δούμε!

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενική αίσθηση πως οι ψείρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν αντοχή στα διάφορα φάρμακα. Βλέπετε, λόγω της αλόγιστης χρήσης διαφόρων παρασκευασμάτων που με ευκολία χορηγούν (ακόμα και ...προληπτικά!) διάφοροι μη έχοντες σχέση με το αντικείμενο (γείτονες, δάσκαλοι κτλ), το ανατριχιαστικό ζωύφιο έχει αναπτύξει κάτι σαν «ανοσία». Ωστόσο, μην ανησυχείτε! Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία!

Θα σας της παράσχει ο δερματολόγος σας, τον οποίο πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως μόλις δείτε πως οι ψείρες έχουν κάνει κατάληψη στο κεφάλι κάποιου μέλους της οικογένειάς σας. Αυτός είναι και ο μόνος ειδικός να σας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο και να σας δώσει ειδικές οδηγίες.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο αν βρεθεί ενεργός πάθηση (δηλ. ζωντανές ψείρες ή εκκολαπτόμενα αυγά). Ιδιαίτερα για τις τρίχες του κεφαλιού, ακολουθείται ο κανόνας: Αυγά που βρίσκονται κολλημένα στη τρίχα και σε απόσταση πάνω από 1,5 εκατοστό, έχουν ήδη εκκολαφθεί και δεν σημαίνουν ενεργή μόλυνση.

  • Τα πιο πολλά φαρμακευτικά υγρά (malathion, carbaryl) πρέπει να παραμένουν 12 ώρες στο τριχωτό πριν γίνει το λούσιμο και, επειδή τα φάρμακα αυτά καταστρέφονται από τη ζέστη, ο ζεστός αέρας με πιστολάκι απαγορεύεται.
  • Η θεραπεία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από 7-12 ημέρες.
  • Αποτελεσματικά είναι επίσης τα αντιψειρικά τύπου πυρεθρινών, που είναι φυσικά εντομοκτόνα που βγαίνουν από τα χρυσάνθεμα. Το συνθετικό επίσης permethrin έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη θεραπεία.
  • Αντιψειρική δράση έχει και το αντιβιοτικό cotrimoxazole που, όταν βρεθεί στο στομάχι της ψείρας, σκοτώνει τα απαραίτητα για τη ζωή της ψείρας «συμβιωτικά» βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά είναι ουσιώδη για τη σύνθεση των βιταμινών Β που είναι απαραίτητες για την επιβίωση της.
  • Οι κόνιδες απομακρύνονται με συχνό λούσιμο, με ειδικές χτένες ή απλές χτένες με βαμβάκι βουτηγμένο στο ξύδι. Θεωρείται ότι είναι πιο σημαντική εργασία από τη θεραπεία, και απαιτεί πολλή ...υπομονή. Μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες κάθε βράδυ για να καθαρίσουν καλά οι τρίχες.

Νεότερα δεδομένα - Tips

  • Στα φάρμακα που περιέχουν Permethrin, οι ψείρες αναπτύσσουν μεγάλη αντοχή και ήδη, είναι σχεδόν άχρηστα στη Μ. Βρετανία.
  • Στη μετάδοση της μόλυνσης "συνεισφέρουν" και ασυμπτωματικοί φορείς (συχνά παιδιά μικρότερα των 4 ετών και ενήλικες με ανοσία).
  • Σκευάσματα που περιέχουν Carbaryl είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικά, αλλά πρέπει να είναι τελευταία επιλογή, αφού αποτύχουν πρώτα τα άλλα, επειδή το carbaryl έχει ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος νευροτοξικότητας , καθώς τα φάρμακα δεν συνδέονται με τους νευροϋποδοχείς. Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα νευρολογικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Χτυπήστε τις ψείρες: οδηγίες χρήσης

1. Βγάλτε όλα τα ρούχα.

2. Απλώστε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας. Εάν τα μαλλιά είναι πολύ μακριά, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο μπουκάλι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη χρησιμοποιείτε μαλακτικές κρέμες ή σαμπουάν με conditioner πριν τη χρήση του φαρμάκου. Μη λούζετε ξανά τα μαλλιά μέχρι και 2 μέρες μετά τη θεραπεία.

3. Βάλτε καθαρά ρούχα μετά την εφαρμογή.

4. Εάν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία βρείτε ακόμα ζωντανές ψείρες, αλλά κινούνται λιγότερο γρήγορα από πριν, μη ξανακάνετε θεραπεία. Καθαρίστε καλά με το χτενάκι τις νεκρές ψείρες.

5. Εάν 8-12 μετά τη θεραπεία δεν βρίσκονται νεκρές ψείρες και οι ψείρες φαίνονται το ίδιο "ζωηρές" όπως και πριν, τότε το φάρμακο μάλλον δεν δούλεψε. Ζητείστε από το δερματολόγο σας ένα άλλο και επαναλάβατε τις οδηγίες.

6. Οι χτένες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά ή έστω κάθε 2 ημέρες.

7. Επαναλάβατε τη θεραπεία άλλη μια φορά μετά από 7-10 ημέρες.

8. Βάλτε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα που πλένονται καθώς και τα σεντόνια που το προσβεβλημένο άτομο χρησιμοποίησε τις 2 προηγούμενες μέρες πριν τη θεραπεία. Χρησιμοποιείστε το "καυτό" πρόγραμμα (>60 C) και ,αφού στεγνώσουν, σιδερώστε τα επιμελώς.

9. Για ρούχα που δεν μπορούν να πλυθούν: Στεγνό καθάρισμα για παλτά, καπέλα κλπ) ή κλείστε όλα τα ρούχα, μαξιλάρια κλπ σε μια πλαστική σακούλα για 2 εβδομάδες.

10. Απολυμάνετε τις χτένες, βούρτσες κλπ για μια ώρα σε οινόπνευμα ή πλύντε τις με ζεστό νερό (60 C) και σαπούνι.

11. Καθαρίστε με την ηλεκτρική σκούπα το πάτωμα και τα έπιπλα. Τα κοινά εντομοκτόνα δεν σκοτώνουν τις ψείρες και δεν είναι καλό να τα εισπνέουν τα παιδιά.

12. Μη κάνετε "προληπτική" θεραπεία όλοι στην οικογένεια. Δεν είναι απαραίτητο και δεν προσφέρει τίποτα. Αν εμφανίσει ψείρες και άλλο μέλος της οικογένειας, επαναλάβατε την ίδια θεραπεία και γι αυτόν.

13. Τυχόν ζώα στο σπίτι δεν χρειάζεται να κάνουν θεραπεία.

14. Προσοχή: Μη κάνετε θεραπεία σε παιδιά 2 ετών. Απομακρύνετε ψείρες και αυγά με το χέρι.

15. Μη κάνετε θεραπεία στο προσβεβλημένο άτομο περισσότερες από 3 φορές με το ίδιο φάρμακο. Εάν δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, πείτε το στον δερματολόγο σας.

16. Μην αναμειγνύετε διάφορα φάρμακα.

17. Προσοχή κατά τη διάγνωση: Εάν δεν βρεθούν ζωντανές ψείρες και βρείτε αυγά κολλημένα στις τρίχες σε απόσταση μεγαλύτερη από 0,6 - 1 εκατοστό από το δέρμα του τριχωτού, τότε πρόκειται πιθανώς για μια παλιά μόλυνση. Περιοριστείτε σε απομάκρυνση με τις εδικές χτένες.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά