Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 12:11 ΠΑΙΔΙ & ΕΦΗΒΟΣ - ΥΓΕΙΑ
Εκτύπωση PDF

Μάθετε τα μικρά σας να προστατεύονται από τα σκυλιά

Μάθετε τα μικρά σας να προστατεύονται από τα σκυλιά

Σας έχει τύχει να περπατάτε στο δρόμο με το μικρό σας και αυτό να σας ξεφεύγει για να χαϊδέψει έναν σκύλο που είδε να έρχεται; Θέλετε να εξασφαλίσετε ότι και το δικό σας σκυλί δεν θα κάνει κακό στο παιδί σας; Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας τα εξής:

 

Οικόσιτος σκύλος:

  • Αν πρόκειται να αποκτήσετε σκυλάκι φροντίστε να είναι μια ράτσα που να είναι φιλική και ασφαλής με τα παιδιά, όπως για παράδειγμα τα κόλεϊ και τα λαμπραντόρ.
  • Φέρτε το σκυλάκι σας σταδιακά σε επαφή με κόσμο και άλλα ζώα ώστε να συνηθίζει. Συνεχίστε τη διαδικασία κοινωνικοποίησής του και όταν το ζωάκι σας μεγαλώνει.
  • Εκπαιδεύστε το σκύλο σας. Τα προστάγματα θα δημιουργήσουν μια σχέση υπακοής και εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Αποφύγετε τα επιθετικά παιχνίδια μεταξύ σας, όπως, λόγου χάρη, να παλεύετε με το ζώο.
  • Κάντε τα απαραίτητα εμβόλια στο σκυλάκι σας.
  • Στειρώστε το σκύλο σας. Τα σκυλιά που έχουν στειρωθεί είναι αποδεδειγμένα πιο ήρεμα και προβλέψιμα.

Παιδί και σκύλος 

Σκυλιά στον δρόμο:

  • Διδάξτε στο παιδί σας να βλέπει αν ένα σκυλί που είναι στο δρόμο έχει αφεντικό ή είναι φιλικό. Αν έχει ιδιοκτήτη ρωτήστε αν μπορεί να το χαϊδέψει. Αφήστε το σκυλί να μυρίσει πρώτα το μικρό σας και στη συνέχεια πείτε του να το χαϊδέψει απαλά αποφεύγοντας το κεφάλι και την ουρά.
  • Πείτε στο παιδί σας να μην ενοχλεί έναν σκύλο όταν κοιμάται, τρώει ή φροντίζει τα μικρά του.
  • Μάθετε στο παιδί σας να μην τρέχει πίσω από ένα σκύλο.
  • Μάθετέ του, επίσης, να αναγνωρίζει πότε ένας σκύλος είναι επιθετικός. Για παράδειγμα όταν έχει την ουρά κάτω από τα σκέλια ή όταν τα αυτιά του γυρνάνε προς τα πίσω να μην επιχειρήσει να το χαϊδέψει.
  • Αν σας απειλήσει ένα σκυλί, παραμείνετε ψύχραιμοι. Κοιτάζετέ το σταθερά στα μάτια μέχρι να οπισθοχωρήσει το βλέμμα του (σημάδι υποταγής) και καθίστε ακίνητοι μέχρι το σκυλί να φύγει ή απομακρυνθείτε με αργά βήματα. Αν έχετε πέσει κάτω κουλουριαστείτε και προστατέψτε το πρόσωπό σας καλύπτοντάς το με τα χέρια σας. Αν ένα σκυλί δαγκώσει το παιδί σας καθαρίστε τις γρατζουνιές με σαπούνι και νερό και απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό για μεγαλύτερες πληγές. Αυτό σε περίπτωση που γνωρίζετε τον ιδιοκτήτη του σκυλιού και μπορείτε να μάθετε αν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Διαφορετικά θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιο νοσοκομείο.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά