Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 11:45 PARENTING - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Εκτύπωση PDF

Η ζηλειά οδηγεί συχνά στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του άλλου.

Νικήστε το τέρας με τα πράσινα μάτια σε 4 βήματα

«Η ζήλεια είναι το χειρότερο από τα ελαττώματα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα να κερδίσεις από αυτήν», είχε πει ο συγγραφέας Ονορέ ντε Μπαλζάκ. Τι κι αν έχει όλο το δίκιο του κόσμου με το μέρος του; Το τέρας με τα πράσινα μάτια δεν υπακούει στην λογική και συνεχίζει να έρχεται και να ταράζει την ζωή μας.

Γιατί; Για τον απλό λόγο πως είμαστε άνθρωποι και, κατά συνέπεια, ατελείς. Μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ποια είναι τα μειονεκτήματά μας και η γνώση αυτή μας πονάει. Τότε, εμφανίζεται η ζήλεια. Όταν, δηλαδή, η αυξημένη επίγνωση των φυσικών μας αδυναμιών μας ωθεί σε μια φαντασιακή σύγκριση με κάποιον «καλύτερο» από εμάς τότε ο φθόνος γεννιέται και οι πάντες αποτελούν απειλή.

Και τι κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απειλή; Ξεσπάμε. Άλλωστε, η ζήλεια δεν είναι τίποτε άλλο από έναν μηχανισμό άμυνας, έναν τρόπο να διαφυλάξουμε το γόητρό μας, έναν μέσο να απωθήσουμε τα βλέμματα από το αίσθημα ανεπάρκειας που μας έχει κατακλύσει. Κάποιος που ζηλεύει στην πραγματικότητα εκφράζει ένα καλά κρυμμένο και απωθημένο αίσθημα κατωτερότητας απέναντι σε έναν εν δυνάμει αντίπαλο.

Και τώρα που το ξεκαθαρίσαμε, ας δούμε τις 4 στρατηγικές που θα οδηγήσουν το τέρας πίσω στην φωλιά του:

  • Ξεκαθαρίστε ποιος από τους δύο έχει το πρόβλημα. Εάν δεν βγαίνετε ραντεβουδάκια με πρώην σας ή δεν πηγαίνετε σε έξαλλα πάρτι χωρίς να το γνωρίζει το ταίρι σας, τότε η ζήλεια δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει εσείς να λύσετε. Με άλλα λόγια, εάν δεν έχετε δώσει αφορμές για να ξυπνήσει η ζήλεια, τότε δεν φέρετε ευθύνη της κατάστασης. Ωστόσο, επειδή οι σχέσεις είναι ομαδικό άθλημα, μη βιαστείτε να σηκώσετε τα χέρια ψηλά. Βοηθήστε το άλλο σας μισό να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Πώς; Συνεχίστε να διαβάζετε!
  • Θέστε όρια στην χρήση των κοινωνικών δικτύων. Το ταίρι σας είναι πιο εύκολο να βγει εκτός εαυτού εάν έχετε «φίλους» στο facebook αγνώστους που σας φλερτάρουν ή εάν στο twitter σας ακολουθούν πιστά όλες οι πρώην σχέσεις σας. Καλό, λοιπόν, είναι να συμφωνήσετε από κοινού ποια όρια δεν πρέπει να ξεπερνιούνται, όρια, όμως, που θα δείχνουν σεβασμό τόσο στις επιθυμίες του/της συντρόφου σας όσο και στις δικές σας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να έχετε «φίλους» τους/τις πρώην σας στο facebook, αρκεί να μην ανταλλάσετε ολημερίς και ολονυχτίς μηνύματα μαζί τους.
  • shutterstock 67815181

Αν, βέβαια, είστε εσείς που ζηλεύετε τότε θα χρειαστεί:

  • Να μάθετε τι πυροδοτεί την ζήλια. Μην βιαστείτε να δείξετε το ταίρι σας. Ψάξτε βαθιά μέσα σας και βρείτε τι είναι εκείνο που σας κάνει εκείνη την δεδομένη στιγμή να νιώθετε πως δεν είστε «αρκετά καλός/η» ή «αρκετά σημαντικός/η» εν συγκρίσει με τους άλλους. Με άλλα λόγια, μάθετε που υστερείτε και πότε η ανεπάρκεια αυτή βγαίνει στην επιφάνεια. Η γνώση αυτή δεν θα εξαφανίσει μαγικά την ζήλεια, αλλά θα σας βοηθήσει να την αφοπλίσετε.
  • Να αποχαιρετίσετε το παρελθόν. Κάποιοι λένε πως το 80% των αντιδράσεών μας βασίζεται στο 20% των εμπειριών μας αλλά και πως η ζήλεια αποτελεί «επαγρύπνηση στην απώλεια». Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι περισσότερες αντιληπτές (ή μήπως τελικά φαντασιακές;) απειλές των σχέσεών μας βρίσκονται βαθιά καταχωνιασμένες στην ιστορία μας. Επειδή κάποτε αισθανθήκαμε την απώλεια ή τον εξευτελισμό περιμένουμε πως αυτό θα συμβεί ξανά. Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ξεφορτωθείτε το παρελθόν που επισκιάζει την σχέση σας και ζήστε το παρόν σαν να σκίρτησε τώρα για πρώτη φορά η καρδιά σας.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά