Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 19:22 PARENTING - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Εκτύπωση PDF

Προετοιμάστε την σχέση σας για τον ερχομό του μωρού

7 «μυστικά» που κάθε νέος γονιός οφείλει να ξέρει

Με όσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν θα αισθανθείτε πως ανακαλύψατε ξαφνικά το σύμπαν ή πατήσατε στο φεγγάρι. Κι αυτό γιατί ο όρος «μυστικά» χρησιμοποιείται σε εισαγωγικά για να περιγράψει κάποια ευρέως γνωστά βασικά χαρακτηριστικά που όλοι οι νέοι γονείς έχουν ανάγκη για να διατηρήσουν την διανοητική, ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι περισσότεροι τα έχουν υπόψη, όμως, παρότι αυτά μπορούν να μεταφραστούν σε απτά, πραγματικά εφόδια ζωής για τον ρόλο του γονιού, τείνουν να τα αγνοούν.

Ο τρόπος που θα γαλουχήσετε το παιδί σας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις διανοητικές και κοινωνικές σας δεξιότητες και την συναισθηματική σας ισορροπία και, μάλιστα, από τον τρόπο που όλα αυτά έχουν αναπτυχθεί στις έως τώρα σχέσεις σας. Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες διατείνονται πως μία καταθλιπτική μητέρα έχει περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσει ένα καταθλιπτικό παιδί, όπως κι ένας ευέξαπτος πατέρας μπορεί να μεταδώσει στο μικρό του ανάλογη συμπεριφορά. Υποστηρίζουν, με άλλα λόγια, αυτό που θυμοσοφικά ο λαός εννοεί με το «κατά μάνα, κατά κύρη…»!

Εάν, βέβαια, εσείς επιθυμείτε να αλλάξετε τα δεδομένα και να γίνεται ένα καλό μοντέλο συμπεριφοράς για το καμάρι σας, τώρα είναι η ευκαιρία να γίνεται ένα επιτυχημένο άτομο και, ακόμα περισσότερο, ένας έξοχος γονιός.

  • Υγιής αυτοσεβασμός. Μακροχρόνιες έρευνες στην εκπαίδευση και την ψυχολογία έχουν συνδέσει τα υγιή επίπεδα αυτοσεβασμού με την επιτυχία και τις ηγετικές ικανότητες. Καλλιεργώντας τον θα διαπιστώσετε πως μαζί με το ταίρι σας θα αναπτύξετε θέληση και αυτοπεποίθηση που θα σας οδηγήσουν στο να γίνετε πιο αποτελεσματικοί γονείς.
  • Ανοιχτή επικοινωνία. Συνήθης πρακτική στις σχέσεις είναι να βάζουν τα άτομα την οικειότητα και τις σεξουαλικές σχέσεις πάνω από την ουσιαστική, αποτελεσματική επικοινωνία. Πολλά ζευγάρια συνηθίζουν να συνομιλούν επιφανειακά, χωρίς να εκπέμπουν καθαρά μηνύματα, αλλά και χωρίς να ακούν προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Εάν δεν μάθετε να επικοινωνείτε με τον ταίρι σας ανοιχτά και εις βάθος, τότε είναι πιθανό τα παιδιά σας στο μέλλον να λαμβάνουν μπερδεμένα μηνύματα για το τι περιμένετε από αυτά.
  • Ολοκληρωτική λύση προβλημάτων. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα ζευγάρια σπάνια γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν ολοκληρωτικά τα προβλήματα. Συνήθως, διαιωνίζουν μια κατάσταση, την οποία κάποια στιγμή, με μαθηματική ακρίβεια, την βρίσκουν μπροστά τους. Επειδή, όμως, η πατρότητα και η μητρότητα θα αναδείξουν πολλά αγκάθια στο μονοπάτι της οικογενειακής σας ζωής, μάθετε να παρατηρείτε τα προβλήματα, να σταθμίζετε τους κινδύνους, να λαμβάνετε υπόψη σας το απρόβλεπτο, να μετράτε τις δυνάμεις σας και να δουλεύεται μαζί τις πιθανές λύσεις. Με την εξάσκηση θα δείτε πως σταδιακά θα μπορείτε να προβλέπετε τις αντιξοότητες πριν καν εμφανιστούν.
  • Διαχείριση άγχους. Ακόμα κι αν δυσκολεύεστε να βρείτε διέξοδο σε κάποιο πρόβλημα, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε ή να πελαγώνετε. Μελετήστε τις στρεσογόνες καταστάσεις και τις αντιδράσεις σας σε αυτές και θα κατανοήσετε πόσο μη παραγωγική είναι η θολούρα που το άγχος φέρνει στην ζωή σας.
  • Προσαρμοστικότητα. Προπονώντας τον εαυτό σας να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα θα ωφεληθείτε πολύ και, μάλιστα, άμεσα. Οι πρώτοι δύο μήνες της ζωής του παιδιού σας, εξαφανίζουν τα ρολόγια και τον χρόνο και κάνουν τα πάντα να κινούνται στον χορό των βρεφικών αναγκών. Εγκαταλείψτε το πρόγραμμα και στροβιλιστείτε στην απρόβλεπτη καθημερινότητα.
  • Εμπιστοσύνη των ενστίκτων σας. Λένε πως κάθε γονιός αναπτύσσει μία έκτη αίσθηση, αναγκαία και ζωτική. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, το παιδί σας είναι ξεχωριστό, το ίδιο κι εσείς και, ως εκ τούτου τα βιβλία δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Γιατί, λοιπόν, να μην εμπιστευτείτε το ένστικτό σας που σας λέει πως αυτός είναι δρόμος που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση της οικογένειάς σας;
  • Υπομονή και προστατευτικότατα. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά δεν θα εμφανιστούν ως διά μαγείας την ημέρα που θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας. Αυτά είτε ήδη προϋπάρχουν από τις έως τώρα σχέσεις σας είτε θα πρέπει άμεσα να αρχίσετε να τα εξασκείτε μέσα από μικρές, καθημερινές συνήθειες αγάπης, που αργότερα θα μεταδώσετε και στο σπλάχνο σας.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά