Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 22:05 PARENTING - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Εκτύπωση PDF

Χαίρω πολύ!

Ένας single parent έχει πολλαπλάσια προβλήματα να αντιμετωπίσει και ένα από αυτά είναι το να συστήσει την σχέση του στο παιδί του. Εάν έχει έρθει η ώρα και εσείς να πάτε ένα βήμα μπροστά και να συστήσετε το πιο σημαντικό άτομο της ζωής σας στον δεσμό σας, ακολουθούν 7 πολύτιμες συμβουλές.

*Με την συνεργασία του Ψυχολόγου-Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.

Η ζωή δεν τα φέρνει όλα αρμονικά. Τα διαζύγια αυξάνουν, θάνατοι φέρνουν τα πάνω κάτω και γενικά είναι πολλές οι περιπτώσεις που μπορεί να σας αφήσουν «μπουκάλες» στην ζωή. Εάν, λοιπόν, κι εσείς μεγαλώνετε μόνοι σας ένα ή και περισσότερα παιδιά και έχετε αρχίσει, αργά και σταθερά, να ξαναφτιάχνετε την ζωή σας με ένα νέο πρόσωπο, δείτε πως θα το συστήσετε στο βλαστάρι σας!

  1. Καταρχήν, βεβαιωθείτε πως η σχέση στην οποία έχετε εμπλακεί είναι υγιής, σταθερή και έχει προοπτικές για να συνεχίσει και στο μέλλον. Να θυμάστε πως τα παιδιά συνηθίζουν να δένονται πιο εύκολα με τους ανθρώπους και πως το να γνωρίζει συνεχώς άτομα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται είναι τραυματικό. Βλέπετε, όταν η σχέση με ένα άτομο που το παιδί γνωρίζει τερματίζεται είναι πιθανό το παιδί να αισθάνεται την ίδια (ίσως και μεγαλύτερη) απώλεια με εσάς.
  2. Εξετάστε την ηλικία του παιδιού πριν προχωρήσετε σε συστάσεις. Ένα μωρό (μικρότερο από έτος) είναι λιγότερο πιθανό να θυμάται ή να αναπτύξει δεσμό με την σχέση σας, σε αντίθεση με ένα μεγαλύτερο παιδί. Βέβαια, και στην περίπτωση που το παιδάκι σας είναι ακόμα μωρό, περιορίστε τον χρόνο που περνάει με την σχέση σας, εάν δεν είστε σίγουρος/η για το αν έχει προοπτικές.
  3. Γνωρίστε τον σύντροφό σας στο παιδί σας.Πριν την πρώτη επαφή καλό θα ήταν να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το όνομά του μπροστά στο παιδί. Πείτε, για παράδειγμα «Προχθές που πήγα σινεμά με τον Σταύρο/ την Σοφία, είδα πως βγαίνει κι άλλη ταινία με τον (αγαπημένο ήρωα/ηθοποιό κτλ.)». Κάπως έτσι, το παιδί θα μάθει με θετικό τρόπο πως έχετε ένα καινούργιο φίλο.
  4. Ακόμη, εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί στο τηλέφωνο, αφήστε το να απαντάει κάποιες κλήσεις του νέου σας δεσμού, για να συνηθίσει την παρουσία του στην ζωή σας.
  5. Επιπλέον, είναι σημαντικό να φροντίστε ώστε η πρώτη συνάντηση να μην είναι σε μέρος ή κατάσταση που το παιδί κουράζεται, γκρινιάζει ή είναι στρεσαρισμένο. Για παράδειγμα, εάν το μικρούλι σας είναι δύστροπο την ώρα του ύπνου ή του φαγητού, καλύτερα μην καλέσετε τον/την σύντροφό σας σπίτι γιατί το παιδί, ανάλογα πάντα με την ηλικία, είναι πιθανό να συνδέσει την παρουσία του με άσχημα συναισθήματα. Το πάρκο, η παιδική χαρά, το λούνα πάρκ […], μέρη δηλαδή που το παιδί είναι χαλαρό και χαρούμενο, είναι ιδανικά για την πρώτη γνωριμία.
  6. Όταν έρθει η ώρα, συστήστε τον δεσμό σας ως «φίλο». Τα μικρά σε ηλικία παιδία δεν κατανοούν την ξεχωριστή σχέση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να μπερδευτούν από τις εξηγήσεις. Βέβαια, ακόμα κι αν το δικό σας είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει τι τρέχει μεταξύ σας και πάλι είναι καλύτερα να συστήσετε το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ως «φίλο» μέχρι το παιδί να συνηθίσει την παρουσία του. Ωστόσο, εάν το παιδί σας ρωτήσει ευθέως, είναι σημαντικό να μην του πείτε ψέματα!
  7. Τέλος, γιατί δεν δίνεται στο έτερον ήμισυ το προβάδισμα πληροφορώντας το για το τι αρέσει και τι όχι στο παιδί σας; Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή αρχή!

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά