Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 16:50 PARENTING - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Βγάλτε υπέροχες φωτογραφίες με το μωρό σας

10 τρόποι για να τραβάτε υπέροχες φωτογραφίες.

Ακόμα κι αν ποτέ δεν είχατε ιδιαίτερο πάθος με την φωτογραφία, από τότε που γεννήθηκε το μωράκι σας έχετε σίγουρα αποκτήσει. Θέλετε συνέχεια να τραβάτε φωτογραφίες γιατί «είναι τόοο…οσο όμορφο»! Όμως, όσο τέλειο κι αν είναι το μοντέλο πάντα υπάρχει κάτι να κάνετε για να βελτιώσετε τις λήψεις. Ακολουθήστε τους επόμενους δέκα κανόνες και οι φωτογραφίες του παιδιού σας θα είναι ένα «κλικ» καλύτερες από όλων των άλλων!


shutterstock 884357411.Ελέγξτε το φόντο. Μπορεί το δικό σας μάτι να επικεντρώνεται μόνο στο μωρό σας, αλλά η μηχανή είναι λιγότερο εκλεκτική και απαθανατίζει και τα άπλυτα ρούχα που βρίσκονται στην άκρη του κρεβατιού. Βγάλτε τα εκτός πλάνου αλλάζοντας γωνία λήψης, μετακινώντας το μωρό ή… τακτοποιώντας πριν την φωτογράφιση!

2.Ελάτε ένα βήμα πιο κοντά. Η Μόνα Λίζα δεν έχει ένα πεζοδρόμιο στην άκρη του κάδρου- γιατί να έχει το καμάρι σας; Πλησιάστε ή ζουμάρετε, επιδιώκοντας να καλύψετε τα 2/3 του πλάνου με το θέμα σας.

3.Μάθετε την φωτογραφική σας μηχανή. Τα κουμπιά βρίσκονται εκεί για κάποιον λόγο, ανακαλύψτε τον διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης. Κατόπιν, δοκιμάστε να τραβάτε φωτογραφίες μία με την αυτόματη ρύθμιση και μία με τις προσωπικές σας ρυθμίσεις, για να αντιληφθείτε τις διαφορές. Μόλις μάθετε να χρησιμοποιείτε σωστά τις ρυθμίσεις, θα δείτε πως με τον μη αυτοματοποιημένο τρόπο θα πετυχαίνετε καλύτερο αποτέλεσμα!

4.Τοπίο ή πορτραίτο; Ακόμα κι αν δεν γίνεται εξπέρ στις ρυθμίσεις, μη φοβηθείτε να γυρίσετε την κάμερα στην λήψη «portrait». Είναι όντως ιδανική για… πορτραίτα!

5.Λάβατε υπόψη σας το φως. Αυτό σε μια φωτογραφία είναι εξίσου σημαντικό με το θέμα. Ελέγξτε την ποιότητα και την κατεύθυνση και χρησιμοποιήστε φυσικό φως (χωρίς φλας) όποτε σας δίνεται η δυνατότητα.

6.Πειραματιστείτε! Δοκιμάστε να τραβάτε φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες (από πιο ψηλά, από πιο χαμηλά, από το ίδιο επίπεδο) και σε διάφορες ώρες της ημέρας. Θυμηθείτε ή καταγράψτε τις συνθήκες των καλύτερων λήψεών σας και προσπαθήστε να τις επαναλάβετε.

7.Διαγράψτε όσες φωτογραφίες δεν σας αρέσουν. Κανένας φωτογράφος δεν θα σας δείξει τις άσχημες λήψεις- γιατί, λοιπόν, εσείς να κρατάτε αρχείο τους;

8.Φωτογραφίες με χαρακτήρα. Όλα τα μωρά χαμογελάνε και, ναι, όταν τα μωρά χαμογελούν είναι πανέμορφα. Μην ξεχνάτε, όμως, να αιχμαλωτίζετε με τον φακό σας και εκείνες τις στιγμές που το πιάνουν οι παραξενιές του. Φωτογραφίστε το λυπημένο, σοβαρό, μπερδεμένο, νυσταγμένο και κρατήστε ενθύμιο όλων των στιγμών του- όχι μόνο των χαρούμενων!

9.Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό. Εάν προσπαθείτε μανιωδώς να πετύχετε την τέλεια φωτογραφία, λογικά κατά την λήψη θα είσαστε και οι δύο σφιγμένοι. Χαλαρώστε. Χαμογελάστε, γαργαλίστε το, κάντε του αστειάκια, σκάστε μια τσιχλόφουσκα και, γενικά, ενθαρρύνατε την χαζούτσικη συμπεριφορά. Οι φυσικές, ανάλαφρες φωτογραφίες είναι πάντα οι καλύτερες!

  1. 10. Μοιραστείτε τις! Τι νόημα έχει να γεμίζετε τον σκληρό δίσκο με φωτογραφίες που κανείς δεν βλέπει; Εμφανίστε τις και στολίστε το σπίτι ή στείλτε τις στους παππούδες, οι οποίοι πάντα εκτιμούν μια καλή φωτογραφία μαζί με το σεμεδάκι πάνω από την τηλεόραση.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά