Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 19:21 PARENTING - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Εκτύπωση PDF

Παιδί οδηγεί αυτοκίνητο

10 τρόποι για να κάνετε ξέγνοιαστα ταξίδια με το αυτοκίνητο

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς, όλο και κάποιο ταξίδι θα σχεδιάζετε με το μικρό σας. Αν πρόκειται να κάνετε μακρινή διαδρομή με το αυτοκίνητο προετοιμαστείτε κατάλληλα για να απολαύσετε την εκδρομή σας χωρίς άγχος και πίεση. Διαβάστε μερικές ιδέες για το πώς να κάνετε πιο εύκολες και πιο ευχάριστες τις οδικές διαδρομές για τους λιλιπούτειους συνεπιβάτες σας.

1. Πρώτο μέλημα σας η ασφάλεια. Το μικρό σας θα πρέπει να κάθεται στο ειδικό καθισματάκι για το αυτοκίνητο από τη γέννησή του. Συνεπώς πρέπει να προμηθευθείτε το κατάλληλο κάθισμα για την ηλικία του, το βάρος και το ύψος του, να ελέγξετε αν του ταιριάζει και εάν το μωρό σας είναι ασφαλές μέσα σε αυτό. Διαβάστε, επίσης, για τα 10 λάθη ασφαλείας που κάνουν οι γονείς στο αυτοκίνητο στο σχετικό άρθρο «Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου».

 

2. Φτιάξτε λίστα. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να έχετε αφήσει σημαντικά πράγματα στο σπίτι, γράψτε από πριν μια λίστα με όσα θα χρειαστείτε για τη διαδρομή. Μπορεί να χρειαστείτε από καθαρές πάνες και γάλα μέχρι σνακ και καθαρά ρουχαλάκια για το μικρό σας.

3. Πάρτε μαζί σας τη … μαγική τσάντα! Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια τσάντα γεμάτη παιχνίδια, παραμύθια, ηλεκτρονικά παιχνίδια και CD με μουσική που ηρεμεί ή νανουρίζει το μωρό σας, ειδικά αν πρόκειται να κάνετε μακρινές διαδρομές. Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε ένα καινούργιο παιχνίδι ώστε να τραβήξετε την προσοχή του μικρού συνεπιβάτη.

Καθισματάκι αυτοκινήτου σε όλα τα road trips4. Προσοχή στα σνάκς. Μην παίρνετε μαζί σας σνακς που μπορούν εύκολα να λερώσουν είτε τα ρούχα του παιδιού είτε το κάθισμα. Προτιμήστε για παράδειγμα σάντουιτς με λίγα υλικά, καρότα ή μπάρες δημητριακών.

5. Απορρίψτε τα αλμυρά και παχυντικά φαγητά για το ταξίδι, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε το μικρό σας να διψάει.

6. Προμηθευθείτε μωρομάντιλα έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι να καθαρίσετε βρώμικα χεράκια και δαχτυλάκια που κολλάνε!

7. Προφυλάξτε το μωρό σας από τον ήλιο. Το δέρμα του μικρού σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο κι έτσι χρειάζεται επιπλέον προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Διαβάστε σχετικά το «Ηλιοπροστασία στους 4 τροχούς».

8. Πάρτε μαζί σας μερικές πετσέτες. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σαν σκέπασμα ή σαν πανί για να καθαρίσετε αν κάτι έχει λερωθεί αρκετά. Μπορείτε επίσης να απλώσετε τα παιχνίδια του μικρού σας επάνω στην πετσέτα δίπλα στο κάθισμά του.

9. Σκεφθείτε κάποια παιχνίδια που να έχουν σχέση με το δρόμο. Μπορείτε να ρωτάτε το μικρό σας για παράδειγμα πόσα δέντρα είδε, αν πρόσεξε ένα κόκκινο αυτοκίνητο ή μια βαρκούλα που είναι στη θάλασσα ή μπορείτε να επιλέξετε και οι δύο έναν αριθμό και να κερδίζετε από έναν πόντο κάθε φορά που τον βλέπετε διπλό σε κάποια πινακίδα. Για μικρότερα σε ηλικία παιδιά την ίδια απασχόληση προσφέρει και το να διαλέξετε από ένα χρώμα και να κερδίζετε πόντους κάθε φορά που το συναντάτε.

10. Κάντε διαλείμματα. Προσπαθήστε να κάνετε στάσεις κάθε δύο ώρες. Ίσως χρειαστεί να τσιμπήσετε κάτι και να πάτε τουαλέτα. Σίγουρα πάντως θα είναι καλό να τεντώσετε τα πόδια σας και να πάρετε καθαρό αέρα.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά