Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 16:20 PARENTING - ΜΑΜΑ
Εκτύπωση PDF

Πως να κοιμάστε περισσότερο

Χρειάζεστε παραπάνω ώρες ύπνου αλλά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Έχετε κάνει μαύρους κύκλους και κυκλοφορείτε συνεχώς με ένα φλιτζάνι καφέ;

Ο ύπνος σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα όταν γίνετε μαμά. Με το μωρό σας να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας τις περισσότερες ώρες της ημέρας και να απορροφά την ενέργειά σας αλλά και με τις τόσες νέες υποχρεώσεις πιθανόν να χρειάζεστε περισσότερες ώρες ύπνου. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε από την ένταση της ημέρας, ακολουθείστε μερικά tips για να μπορείτε να ξεκλέψετε λίγες ώρες ύπνου παραπάνω…

  • Ζητήστε βοήθεια. Από τη στιγμή που το μωράκι σας είναι 18 μηνών, πιθανόν να επιβιώνετε ακόμα με πέντε ώρες ύπνο τη νύχτα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρετε. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια τόσο από το σύντροφό σας όσο και από γονείς και φίλους να προσέχουν για λίγο το μικρό σας μέχρι να χορτάσετε ύπνο.
  • Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται και το μωρό σαςΜιμηθείτε το μωρό σας. Πιθανόν το μικρό σας έχει συγκεκριμένες συνήθειες και ρουτίνα όσον αφορά στον ύπνο, οπότε γιατί να μην τα ακολουθήσετε κι εσείς; Προετοιμαστείτε για το κρεβάτι, αρχίζοντας να χαλαρώνετε. Κλείστε την τηλεόραση και κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
  • Πιείτε το γάλα σας. Δεν είναι μόνο τα μωρά που εκτιμούν ένα μπουκάλι γάλα πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε κι εσείς να πιείτε το γάλα σας πριν αποφασίσετε να βυθιστείτε στα μαξιλάρια του κρεβατιού σας.
  • Αδειάστε το μυαλό σας. Αντί να κάθεστε για ώρες και να αγχώνεστε για όσα έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φτιάξετε μια λίστα. Θα νιώθετε έτσι ότι έχετε περισσότερο έλεγχο.
  • Χαμηλώστε το φωτισμό. Ο χαμηλός φωτισμός στο δωμάτιο βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.
  • Φαγητό πριν τον ύπνο; Δοκιμάστε κάτι ελαφρύ και προτιμήστε να τρώτε σχετικά νωρίς. Το βαρύ φαγητό πριν τον ύπνο θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκάτε.
  • Κινηθείτε. Αν εξασκήστε με κάποιον τρόπο (π.χ. περπάτημα) για μισή ώρα κάθε μέρα, θα σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να ολοκληρώνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα τέσσερις ώρες πριν την ώρα του ύπνου, μιας και μέσω της άσκησης το σώμα παράγει αδρεναλίνη.
  • Κόψτε τον καφέ. Ή έστω ελαττώστε τον. Μπορείτε να δοκιμάσετε να μην πίνετε καθόλου καφέ μετά τις 14:00 το μεσημέρι.
  • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία. Αν κοιμηθείτε σε δωμάτιο που είναι αρκετά ζεστό ενδέχεται να μην ξεκουραστείτε. Φροντίστε το δωμάτιο σας να αερίζεται επαρκώς.

Παραμύθια

Συνταγές - Έξυπνες, γρήγορες και πάντα ασφαλείς συνταγές για σωστή διατροφή του παιδιού σας

Χρήσιμα εργαλεία για την μαμά και τον μπαμπά